kryptovaluutat sijoituskohteena
kryptovaluutat sijoituskohteena

Kryptovaluutat sijoituskohteena – lue tietopaketti

Aiemmin jaoin kattavan kirjoituksen aiheesta mitä kryptovaluutat ovat ja miten ne toimivat. Jos missasit kyseisen kirjoituksen, voit käydä lukemassa sen tästä linkistä.

Tässä kirjoituksessa sukelletaan syvemmin kryptovaluuttoihin sijoituskohteena; ovatko ne pienen vai suuren riskin sijoituskohteita, miten niiden arvo määräytyy ja lopuksi kerron lyhyesti millä summilla kryptovaluuttasijoittamiseen voi lähteä mukaan sekä mistä kryptovaluuttoja voi ostaa.

Kryptobuumi tuntuu tällä hetkellä käyvän erittäin kuumana ja monet sijoittajat ovat voineet tehdä kryptovaluutoilla valtavia tuottoja. Toki varmasti moni on myös polttanut näppinsä ja menettänyt rahaa ja tästä on myös hyvä puhua. Ei pidä maalata seinille vaaleanpunaisia hattarapilviä, vaan on tärkeää kiinnittää huomio myös mahdollisiin negatiivisiin puoliin ja riskeihin, koska kaikessa sijoittamisessa on oma riskinsä. Niin osakkeissa, asuntosijoittamisessa kuin myös kryptovaluutoissa.

Mitä kryptovaluutat ovat?

Kerrataan lyhyen ytimekkäästi mitä kryptovaluutat ovat, jotta lukijana sinun on helpompi pohtia kryptoja sijoituskohteena.

Jos haluat lukea lisää kryptovaluutoista ja niiden teknologiasta, siirry lukemaan ”Mitä kryptovaluutat ovat?” -kirjoitus

Lue lisää kryptovaluuttojen ostamisesta CryptoRunner Finlandista 

”Sijoittajien kiinnostus kryptovaluuttoja kohtaan on ollut tasaisessa kasvussa jo useamman vuoden ajan. Jotain kryptovaluuttojen kohtaamasta kiinnostuksesta sijoittajien parissa kertoo se, että Bitcoin oli usealla mittarilla tarkasteltuna viime vuosikymmenen tuottoisimpia sijoituskohteita.” – Northcrypto

Kryptovaluutat sijoituskohteena

Siinä missä mm. osake- tai rahastosijoittaminen voi tuntua tylsältä puuhalta, kryptovaluuttojen kohdalla asia on yleisesti ottaen täysin toisenlainen. Nimittäin kryptovaluuttojen kurssit voivat heitellä valtavasti pelkästään yhden päivän aikana. Esimerkiksi viime viikon torstaina (28.10.2021) meemikolikko Shiba Inun kurssi oli yli 60% plussalla. Perjantaipäivän koittaessa kurssi kuitenkin kääntyi melko jyrkkään laskuun.

Kryptovaluuttojen maailmassa meno voikin olla päätä huimaavaa ja sijoittajan on tärkeää pysyä ajan tasalla kryptomaailmassa tapahtuvista ajankohtaisista päivityksistä, uutisista ja aiheista. Jonkin merkittävän uutisen tai päivityksen missaaminen voi vaikuttaa merkittävästi tuottoihin tai tappioihin. Tätä ajan tasalla pysymistä ei ollenkaan helpota se, että kryptopörssit ovat auki ympäri vuorokauden, jolloin yölläkin voi tapahtua jotain hyvin vaikuttavaa. (Toki jos tavoitteesi on ostaa kryptoja pitkään salkkuun, voi tällöin ottaa hieman rennommin).

Shiba Inun lisäksi esimerkiksi kryptovaluuttojen ykköselle Bitcoinille lokakuu oli erittäin loistokasta aikaa. Bitcoinin kurssi ampaisi heti lokakuun ensimmäisenä päivänä hyvään nousuun ja tykitti uusia ATH eli All Time High-lukemia. Nyt kurssi on lasketellut jonkin verran alaspäin, mutta monien kryptosijoittajien odotukset Bitcoinin loppuvuotta kohtaan ovat myönteiset ja osalla jopa yltiöpositiiviset. Jääkin nähtäväksi mitä Bitcoinin kurssille loppuvuoden aikana tapahtuu; nouseeko se odotusten mukaisesti jopa 100.000 dollariin, pysyykö se 60.000 dollarin tuntumassa vai lähteekö sen kurssi ryminällä alaspäin?

Eli yllä oleva tiivistettynä: kryptojen maailmassa voi tapahtua paljon hyvinkin lyhyessä ajassa. Toki voi tulla myös pidempiä jaksoja, jolloin kursseissa ei tapahdu valtavia nousuja tai laskuja. Tällä hetkellä eletään erittäin tapahtumarikasta aikaa!

Pidä kryptovaluuttojen korkea riski mielessä

Tärkeintä on tietää, että kyseessä on erittäin volatiili ja korkeariskinen sijoituskohde. Riskin ollessa suuri voi toki tuototkin olla mojovia, mutta niin voivat olla myös tappiot. Onkin tärkeää tiedostaa millaiseen sijoituskohteeseen rahansa pistää ja kuinka paljon on valmis ottamaan riskiä. Ei kannata laittaa kryptovaluuttoihin kiinni sellaista summaa rahaa, jonka menettäminen voisi vaikuttaa merkittävästi omaan arkeen tai talouteen.

Määrittele ensin riskinsietokykyäsi, sen jälkeen summa, jonka voisit kryptoihin sijoittaa.

Riskin kannalta on hyvä nostaa esiin myös kryptovaluuttojen varjopuolia. Tällä hetkellä on olemassa yli 12 000 erilaista kryptovaluuttaa ja osa näistä on luotu puhtaasti huijausmielessä. Hyvä esimerkki on uutisissa pyörivä SQUID kryptovaluutta, joka ponnisti valtavaan suosioon Squid Game nimisen Netflix-sarjan pohjalta.

SQUID kryptovaluutta on luotu lokakuussa 2021 ja sen arvo on noussut lyhyessä ajassa yli 100 000%. Tällä hetkellä oletuksena on kuitenkin se, että kyseessä on huijareiden luoma kryptovaluutta. Useat kyseiseen kryptovaluuttaan sijoittaneet ovat raportoineet mm. coinmarketcap.com sivustolle, etteivät voi myydä ostamaansa SQUID kryptovaluuttaa pois, vaan sitä voi pelkästään ostaa lisää.

SQUID kryptovaluutan kurssi pääsi nousemaan jopa 2,856.64 dollariin, jonka jälkeen se putosi lähes nollaan. Tämän myötä kyseisen kryptovaluutan takana olevat huijarit juoksivat karkuun lähes 3 miljoonaa takataskussaan. Alla olevassa kuvassa näet miten SQUID kryptovaluutan kurssille kävi. 

Tämä onkin hyvä esimerkki siitä, että kannattaa olla selvillä mitä kryptovaluuttaa ostaa ja tutkia kryptovaluuttojen taustoja tarkasti. Esimerkiksi Bitcoin on ollut olemassa jo yli 13 vuotta ja sillä on vahvaa taustaa kryptovaluuttana.

Miten kryptovaluuttojen arvo määräytyy?

👉 Kysyntä ja tarjonta – Suurimmaksi osaksi kryptovaluuttojen arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan lain mukaan. Mitä enemmän esimerkiksi Bitcoinilla on kysyntää ja mitä vähemmän sitä on markkinoilla tarjolla, sen enemmän arvo nousee. Sama toisinpäin.

👉 Teknologia – Arvoon voi vaikuttaa myös kryptovaluutan taustalla oleva teknologia ja ominaisuudet. Jos teknologia kehittyy ja se auttaa ratkaisemaan tiettyjä ongelmia, voi tämä näkyä arvonnousuna, koska sijoittavat uskovat sen hyödyllisyyteen.

👉 Odotukset – Yksi arvoon vaikuttavat tekijä on myös odotukset kyseistä kryptovaluuttaa kohtaan. Jos sillä nähdään valoisa tulevaisuus ja sen potentiaaliin, kehitykseen ja esim. käytön laajenemiseen uskotaan, voi se heijastua arvoon.

👉 Uutisointi ja sosiaalinen media – Tällä hetkellä uutisoinnilla ja esimerkiksi julkisuuden henkilöiden twiittauksilla ja mielipiteillä tuntuu olevan melko suuri vaikutus kryptovaluuttojen kursseihin. Elon Musk on hyvä esimerkki. Mies twiittaa sanan Bitcoin tai Dogecoin ja kurssi nousee tai laskee.

Kryptovaluuttamarkkina on vielä suhteellisen nuori ja pieni markkina, joiden vuoksi arvot voivat vaihdella huomattavasti suuremmin kuin esimerkiksi osakkeiden kohdalla.

Miten valita itselle sopiva kryptovaluutta?

Tähän kysymykseen ei voi oikeastaan heittää vastapallona mitään tiettyä kryptovaluuttaa tai muuta tarkkaa ohjetta, mutta voi sen sijaan pohtia esimerkiksi miksi haluaa ylipäätään sijoittaa kryptovaluuttoihin? Haluaako sijoittaa lyhyen vai pitkän aikavälin tähtäimellä? Mitkä ovat tavoitteesi kryptosijoittajana? Entä millaista riskiä olet valmis ottamaan? Mikä on budjettisi?

Kryptosijoittamiseen EI kannata lähteä mukaan sillä tavalla, että kuulet jostain ”luotettavasta” lähteestä, että xx-niminen kryptovaluutta on nyt isosti plussalla, luot äkkiä tilin jollekin palveluntarjoajalle, sijoitat rahasi kyseiseen kryptovaluuttaan ja pidät peukut pystyssä, että nousuralli jatkuu.

Sen sijaan kannattaa pohtia aiemmin esitettyjä kysymyksiä ja tutustua eri kryptovaluuttojen takana olevaan teknologiaan, tiimiin ja yhteisöön. Lukea whitepaperit. Selvittää onko kryptovaluutalla vahva kannatus ja fanijuokko, joka uskoo kyseiseen kryptovaluuttaan ja sen tulevaisuuteen? Mitä he sanovat kryptovaluutasta ja kehitetäänkö sitä kuinka aktiivisesti? Mitä eri somekanavissa puhutaan? Hyviä lähteitä voivat olla Twitter, Youtube, reddit…  Suurilla kryptovaluutoilla on usein myös suuret yhteisöt, jotka ovat erittäin aktiivisia tiedon ja mielipiteiden jakamisessa.

Lisäksi voi selvitellä mitä tavoitteita kryptovaluutan taustalla olevalla tiimillä on? Eli vähän sama kuin osakkeiden kohdalla, tutustu tarkasti eri kryptoihin ja niiden taustalla oleviin kehitystiimeihin. Onko taustalla jotain kryptomaailman suurnimiä kuten Vitalik Buterin, Joseph Poon jne. Mitä visioita tiimeillä on tulevaisuutta varten?

Kryptovaluuttojen ostaminen – miten tapahtuu?

Kryptovaluuttojen ostaminen tapahtuu hieman samalla tavalla kuin esimerkiksi osakkeiden tai rahastojen ostaminen. Alla kerron tarkemmin miten ostaminen tapahtuu suomalaisella Northcrypto-alustalla.

Kuva 1. Kryptovaluuttojen ostaminen euroilla
Kuva 2. Kryptovaluutan muuttaminen euroiksi

Mikä on minimitalletusraja Northcrypto alustalla?

Jos teet reaaliaikaisen rahasiirron Northcrypto-alustalle, tällöin minimitalletusraja on 100 euroa. Jos taas teet tilisiirron, jolloin raha näkyy Northcrypto-tililläsi vasta 2-3 arkipäivän kuluttua, on siirrettävä minimisumma 0,01 euroa. Eli jos haluat sijoittaa kryptoihin pienillä summilla ja esimerkiksi tehdä kryptosijoittamisesta kuukausittaista, tällöin tilisiirto on hyvä valinta.

Maksimitalletusraja on 5000 euroa / kerta.

Onnistuuko Northcryptossa kuukausisäästäminen?

Onnistuu. Voit asettaa verkkopankistasi menemään automaattisesti esimerkiksi 50 euroa kuukaudessa Northcrypto-tilillesi. Oma tili -kohdasta klikkaamalla löydät sivun alalaidasta kohdan ”kuukausisäästäminen”, jonne voit asettaa automaattisen oston, jossa määrittelet mitä kryptovaluuttaa kuukausittain Northcrypto-tilillesi siirretyllä summalla ostetaan.

Voit valita joko yhden tai useamman kryptovaluutan jota haluat summalla ostaa. Asetat automaattiseen ostoon prosenttimäärät mitä rahalla ostetaan (ks. kuva alla). Tämän jälkeen kryptovaluuttasijoituksesi pyörivät automaattisesti joka kuukausi.

Mikä on Northcrypto?

Nyt tiedät miten kryptovaluuttojen ostaminen Northcryptossa tapahtuu, mutta tiedätkö itse Northcryptosta tai sen juurista mitään? Tässä tulee tietopaketti. 👇

Northcrypto on suomalainen, vuonna 2018 perustettu lohkoketjuteknologian parissa toimiva yritys. Northcrypto mahdollistaa tällä hetkellä mm. kryptovaluuttoihin sijoittamisen ja sen on rekisteröitynyt Finanssivalvontaan. Tämä tarkoittaa, että Northcrypto toimii finanssivalvonnan valvovan silmän ja sääntelyn alaisena. Tämä lisää alustan turvallisuutta ja luotettavuutta varsinkin sijoittajan näkökulmasta.

Northcrypton tarjoaa sivustollaan laadukasta lukemista kaikista kryptovaluutoista, joihin voit Northcrypton kautta sijoittaa. Lisäksi voit lukea myös lohkoketjusta ja kryptovaluuttojen louhinnasta. Saatavilla on myös suomenkielinen asiakaspalvelu, joka on suuri plussa. Tutustu Northcryptoon klikkaamalla tästä!

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Merita

Merita

Tervetuloa blogiini!

Olen @naisetpuhuurahasta tiimin perustaja ja intohimoinen rahapuheen kasvattaja.

Sijoittamisen aloitin vuonna 2013 eli tänä vuonna tuli täyteen kymmenen vuotta.

Blogissa pääset seuraamaan sijoitusmatkaani sekä salkkuni ja tavoitteideni kehittymistä.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Meritan aiemmat postaukset

Laatuyhtiöt sijoituskohteena

Kauppalehti listasi top 10 suomalaista laatuyhtiötä. Laatuyhtiöt ovat yrityksiä, jotka ovat pitkällä aikavälillä tuottaneet paremmin

Suurenmoinen seitsikko

Mikä ihmeen suurenmoinen seitsikko?

Osakemarkkinoihin tutustuessa törmää takuuvarmasti seuraavaan: ”Magnificent seven” tai ”Mag 7”, joka tarkoittaa karkeasti suomennettuna suurenmoista

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.