Kuinka paljon ruoka maksaa?

Ruokakulut ovat iso osa arkemme kuluista. Ruoan hinta on noussut viime vuosina runsaasti, mikä vaikuttaa tietty suoraan siihen, kuinka paljon rahaa meiltä kuluttajilta kuluu ruokakauppaan.

Tiedätkö kuinka paljon ruoka maksaa? Kuinka paljon sinä käytät rahaa, tai mitkä ovat perheesi kokonaiskustannukset ruoassa? Omien ja perheen ruokakulujen seuraaminen on silmiä avaava ja herättelevä kokemus. Me kaikki tiedämme varmasti sen että ruokaan kuluu paljon rahaa, mutta tiedämmekö tarkkaan kuinka paljon? Me @naisetpuhuurahasta – tiimissä suosittelemme lämpimästi, että kohtaat oman taloutesi numerot, vaikka se alkuun saattaisi tuntua hieman vastenmieliseltä tehtävältä. Kun tunnistat numerot, saat tietoa omasta taloudestasi ja pystyt vaikuttamaan myös omaan kulutukseesi jatkossa!

”Taloudenhallinta ja vaurastuminen syntyy pieniestä säästöistä ja oivalluksista. Ruokakulut on yksi osa niistä, joihin kannattaa tarttua!”

Ennenkuin mennään tarkastelemaan ruokakuluja numeroina, on tärkeä muistaa muutama pieni asia matkalla kohti hallittua ruokalaskua:

  • Muista pitkäjänteisyys omassa taloudenhallinnassa – pienillä teoilla pääset varmemmin onnistuneeseen muutokseen
  • Älä tee itsellesi liian tiukkaa ruokabudjettia tai pyri karsimaan kulutusta liian suuresti, tämä ei välttämättä johda onnistumiseen
  • Ole itsellesi armollinen ja nauti ruoasta ja sen suunnittelemisesta. Kun pidämme tekemisen positiivisena, se on motivoivaa ja innostavaa!

Ruokakulut numeroina

Tutkimusten mukaan vuonna 2022 nelihenkisen perheen ruokakulut ovat olleet noin 900€ kuussa. Iso summa rahaa, vai mitä? Turun yliopiston tutkimuksen mukaan, tämä summa pitää sisällään sellaisen määrän ruokaa, jonka katsotaan olevan osa ihmisarvoista elämää.

Anna Grahn, Anna Kuusela, Lauri Mäkinen, Outi Sarpila 

”Ihmisarvoiselle elämälle ei ole yksiselitteistä määritelmää. Voidaan kuitenkin ajatella tutkimustiedon perusteella, että kyse ei ole pelkästä hengissä pysymisestä. Siihen kuuluu myös mahdollisuus yhteiskunnalliseen osallisuuteen.”

Turun yliopistossa tehdyn tutkimukseen mukaan on tutkittu ruokakorin hintaa suhteessa hyvinvointiteoriaan, eli lähtökohtana on se, että ruoka nähdään osana kokonaisvaltaista ja välttämätöntä hyvinvointia. Ruoan kautta ihminen voi kokea myös olevansa osa yhteiskuntaa joka taas lisää hyvinvoinnin tunnetta. Tämä tarkoittaa, että yksilöllä on kokemus siitä, että hänen rahansa riittävät hankkimaan itselleen ravintoa, olipa kyseessä sitten kaupasta ostettu ruoka tai satunnaiset ravintolakäynnit.

Ruokakorin viitebudjetti erilaisiin perhekokoihin:

Nainen 45v239€
Mies 45v269€
Aikuinen + kouluikäinen lapsi 426€
Pariskunta 45v499€
Pariskunta + 1 alle kouluikäinen lapsi594€
Pariskunta + 1 kouluikäinen lapsi690€
Pariskunta + 2 kouluikäistä lasta 889€
Lähde: Turun yliopisto

Miksi ruoan hinta on noussut?

Ruokien hinnat ovat nousseet viime vuosina runsaasti, isoimpana syynä maailman tapahtumat kuten Koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota sekä ruoantuotannon raaka-aineiden kallistumiseen. Lisäksi myös sääolosuhteet ovat heikentäneet satoja. Hintojen nousu oli vuoden 2022 maaliskuusta vuoden 2023 vastaavaan aikaan ollut yli 16%.

Aamulehti:

Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksin mukaan ruoka on tällä hetkellä 20 prosenttia kalliimpaa kuin kaksi vuotta sitten.  

Kun olemme tilanteessa jolloin hintojen muutokset heikentää kuluttajien ostovoimaa, tätä kutsutaan inflaatioksi. Kyseessä on siis tilanne, jossa samalla rahasummalla saa vähemmän tavaraa kuin aikaisemmin. Kun esimerkiksi ruokien hinnat on noussut, emme saa enää samalla summalla samaa määrää ruokaa kuin aiemmin, vaan rahaa kuluu enemmän.

Inflaatio ilmaistaan prosenttetina. Inflaatioluku lasketaan kulutushintojen nousun kautta. Jos esimerkiksi omena maksoi ennen 1€ ja sen hinta nousee 1,02€, on inflaatioprosentti tällöin 2%. Tilastokeskus seuraa inflaation kehitystä kuluttajaindeksin avulla. Kuluttajahintaindeksi kuvaa kotitalouksien Suomessa ostamien tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä, ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina.

Muistetaan kuitenkin, että tämä tilanne on todennäköisesti väliaikainen ja tulee muuttumaan. Usein tunnistamme helpommin sen, että hinnat nousevat, mutta harvoin kiinnitämme niin paljon huomiota siihen, että hinnat laskevat. Oman talouden hallinnan ja budjetoinnin kautta tulemme tietoisemmiksi myös näistä muutoksista.

Lue myös blogiteksti: Miten välttää ruokahävikki

Oman taloudenhallinan ja budjetoinnint tueksi löydät myös @naisetpuhuurahasta – taloudenhallintamateriaalit. Tutustu tuotteisiin täältä!

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Päivi

Päivi

Tervetuloa blogini pariin!

Olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja työskentelen sosiaalityöntekijänä.

Kotoa löytyy kolme lasta, puoliso sekä kaksi koiraa.

Kiinnostuksen kohteena ovat yhteiskunnalliset ilmiöt sekä taloudellinen hyvinvointi.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Päivin aiemmat postaukset

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.