Miten hallita ruokakulut

Julkaisu sisältää mainoslinkin, mainoslinkki merkitty *-merkillä.

Ruoka! Sitä me tarvitsemme joka päivä sekä siitä me myös nautimme! Mutta miten hallita ruokakulut? Ruoka on parhaimmillaan hyvää ja herkullista, mutta ruokaan kuluu myös suuri osa kotitalouksien varallisuudesta. Ja tietysti ruoanlaittoon liittyy aina pohdintaa siitä että mitäs me tänään syötäisiin. Vuoden 2022 aikana, ruoan hinta on noussut maailman tapahtumien vuoksi merkittävästi. Miten ruokakulut voisi pitää hanskassa? Jatka lukemista ja nappaa meidän vinkit talteen, miten hallita perheen ruokakulut!

Seuraa kulutustasi


Oletko koskaan pitänyt kirjaa siitä, kuinka paljon ruokakauppaan kuluu rahaa? Ruokakulujen seuraamiseen on olemassa erilaisia tapoja, esimerkiksi toisilla on käytössä oma ruokatili johon kuukausittain siirretään ruokaan tarvittava raha. Pankkitilin lisäksi tilin voi avata myös joihinkin kauppoihin. Myös erilaiset bonus-sovellukset kartuttaa tietoa siitä, paljonko kuukaudessa on kulunut rahaa kauppaan.

Kun alat ottaa ruokakulujasi haltuun, on tärkeää että hallitset kokonaisuuden, eli tiedostat mihin rahat kuluu! Ostoskorin hintojen vertailua voi, ja kannattaa suorittaa niin tuotteiden kilohintojen, kuin kuin kauppojenkin osalta – myös erilaiset bonusjärjestelmät voivat tuntua houkuttelevilta, mutta näitäkin on syytä seurata, jotta hyötyä varmasti syntyy.

Budjetoinnista apua ruokakulujen hallintaan

Voit myös kokeilla kuukausibudjetin luomista – helpommaksi ruokalaskujen hallintaa tulee viikon ruokalistojen teko ja ostosten teko kerralla tai kahdella viikossa, näin vältyt myös heräteostoksilta kun kaupasta ei tule haettua joka päivä jotain. Viikkosuunnitelmaa varten olemme luoneet pohjan, jonka voit ladata käyttöösi ilmaiseksi täältä!

Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen kuinka paljon rahaa kuluu ulkona syötyihin lounaisiin tai kahvilasta mukaan napattuun kahviin. Vaihtamalla jo yhden lounaan omiin eväisiin voi säästö olla merkittävä!

Miten hallita ruokakulut? Seuraajien vinkit

Kysyimme Instagramissa seuraajiltamme vinkit miten karsia ruokakuluja. Vinkkejä kertyi pitkä lista!

1. Luo ostoslista, aina!
2. Punaisten lappujen metsästystä
3. Mene aina kylläisenä kauppaan
4. Tilaa ruoka kotiin / tee tilaus ja nouda kaupasta (heräteostokset jää pois)
5. Vertaile tuotteiden hintoja
6. Vertaile kilohintoja
7. Hyödynnä illan vika ostostunti
8. Maksa tuplana herkut omalle tilille (herkuttelu vähenee ja säästöt karttuu)
9.Harkitse ostoksia tarkemmin – älä osta hetken mielijohteesta
10.Pakasta ylijäämä
11. Jätä herkut kaupan hyllylle
12. Käy vain kerran viikossa kaupassa
13. Herkuttele vain viikonloppuisin
14. Hyödynnä satokauden tuotteita
15. Resque ja Prisman aletunti
16. Meal prep
17. Budjetoi kuukauden ruokakulut
18. Tee kerralla iso satsi ruokaa
19. Hyvä etukäteissuunnittelu
20. Hävikkiruokapäivä
21. Ei yhden tuotteen takia kauppaan
22. Suunnittele viikon ruoat ja käy listan perusteella kaupassa
23. Omat eväät ja Lidlissä käyminen
24. -30% lihoja pakkaseen
25. Kerää itse kesällä marjoja pakkaseen
26. Hyödynnä hävikkiruokakaupat
27. Kasvispainotteinen ruokavalio⠀
28. KAIKEN jämäruoan hyödyntäminen – ei mitään roskiin!

Mikä olisi sinun vinkkisi ruokakulujen hallintaan?

Vähennä ruokahävikkiä

Yksi asia joka kannattaa ottaa ruokakuluissa huomioon, on ruokahävikin määrä. Ruokahävikille kertyy äkkiä myös arvoa, jos arvokasta ruokaa päätyy kompostiin tai biojätteeseen. Suomessa ruokahävikin määrä henkilöä kohden on 20-25 kiloa vuodessa. Myös useat kaupat ovat lähteneet mukaan vähentämään ruokahävikkiä punalaputettujen tuotteiden muodossa.

Ruokahävikkiä on helppo vähentää suunnittelemalla ruokia sekä tietty niiden hankintaa. Vietä hävikkiruokapäivä, jolloin syödään ruokia joita jo kaapista löytyy. Etenkin kuivakaappiin kertyy herkästi ruokia, jotka meinaa sinne unohtua.

Huomioimalla ostosreissulla tuotteet, joiden päiväys lähestyy, voit myös säästää rahaa! Kauppojen hävikkiruoat on useimmiten -30% tai jopa -60% alennuksessa. Hävikkiruokia voit tilata myös verkosta, yksi tällainen nettiruokakauppa on Matsmart.

Hävikkiruokaa verkossa myyvän Matsmartin suomalaiset asiakkaat pelastivat yli 1,2 miljoonaa kiloa ruokaa hävikiltä viime vuonna, mikä vastaa 1 889:ää tonnia hiilidioksidipäästöjä. Saman verran CO2-päästöjä syntyisi 1 765:ä edestakaisesta Helsinki—Lontoo-lennosta. 

Tutustu Matsmartin valikoimaan *täältä ja lähde mukaan vähentämään ruokahävikkiä!

Kun hallitset ruokahävikin, hallitset myös ruokakulut.

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest

Seuraa Somessa

Uusimmat postaukset

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Samankaltaiset postaukset

Anti Black Friday = Bright Friday

Mitä, jos turhan ostamisen sijaan tekisimme pimeästä perjantaista valoisan? Keräsimme listan parhaista Anti Black Friday vinkeistä, joilla kulutusjuhla muuttuu Bright Fridayksi.

rahastojen kulut

Rahastojen kulut – Millaisia kuluja voidaan periä?

Sijoittamiseen liittyy usein erilaisia kuluja. Rahastojen kulut voivat vaihdella merkittävästikin, joten tämän vuoksi on hyvä olla tietoinen, mistä kaikesta rahastoyhtiölle maksaa. Kannattaakin pitää mielessä sanonnat:

arbitraasi

Arbitraasi – Mitä se tarkoittaa?

Luen tällä hetkellä Karo Hämäläisen kirjaa Rikos ja rahastus, jossa Hämäläinen kertoo tosielämän pahimmista rahahuijauksista. Kuuluisa huijari ja entinen Nasdaqin johtaja Bernard Madoffin kohdalla Hämäläinen

fyysinen vs. synteettinen rahasto

Synteettinen vs. fyysinen rahasto

Mitä eroa on synteettisellä ja fyysisellä rahastolla? Tämä kysymys tulee aiheelliseksi ETF-rahastoa valitessa. Ennen kuin lähdetään sen pidemmälle, kerrataan vielä lyhyesti mikä ETF oikein on?

Jätä kommentti