palkka-avoimuus
palkka-avoimuus

Megatrendit 2024

Megatrendit ovat isoja kehityssuuntia, jotka muovaavat ja ohjaavat toimintaamme. Megatrendit ovat nimensä mukaan isoja asioita, jotka vaikuttaa usein globaalisti.

Megatrendit eivät ole lyhytkestoisia, vaan niiden uskotaan ohjaavan toimintaamme pidemmällä aikavälillä. Megatrendit luovat myös toivoa ja ymmärrystä tulevaan. Esimerkiksi vuonna 2023 Sitra julkaisi kattavan tietopaketin megatrendeistä, jolloin pinnalla oli luonnon kantokyvyn mureneminen, ihmisten hyvinvoinnin haasteiden kasvu, demokratian koventunut kamppailu, digitalisaatio sekä talouden perustan rakoilu.

Mitä sitten ovat megatrendit vuonna 2024 ja millainen vaikutus niillä on sijoittajan näkökulmasta? Näistä otamme selvää tässä kirjoituksessa.

Kannattaako megatrendit huomioida sijoittaessa?

Lyhyesti, kyllä kannattaa. Koska megatrendit ovat asioita jotka vaikuttaa globaalisti ja muovaavat tulevaisuutta, tulee yritysten myös elää trendien aallonharjalla vahvistaakseen asemaansa kilpailussa. Megatrendit ovat tulevaisuuden ennusteita siitä, millaisten asioiden äärellä maailmanlaajuisesti tullaan olemaan vielä vuosien, jopa kymmenien vuosien päästä.

Sijoittaminen vaatii aina suunnitelmallisuutta ja tutustumista kohteeseen johon olet sijoittamassa. Olipa sijoituskohde mikä tahansa, ei täyttä varmuutta sijoituksen onnistumisesta ole. Sama pätee myös megatrendeihin, vaikka kyseessä on isoja asioita, ei ne yksin vaikuta pörssikurssien muodostumiseen. Megatrendit antavat ennemminkin pitkän aikavälin suuntaviivoja kohti tulevaa. Megatrendit eivät ole ainoa huomioon otettava seikka sijoittaessa ja riskit sijoittamisessa ovat aina läsnä. Megatrendien huomioiminen sijoittaessa ei kuitenkaan ole huono teko, päinvastoin!

Koska sijoittaminen on pitkäjänteistä työtä, se on myös uskoa tulevaisuuteen. Aikaisemmat megatrendit, kuten ilmasto, teknologia, terveydenhuolto ja talous, ovat asioita, jotka eivät varmasti vuodessa muutu tai katoa megetrendien kärkipäästä.

Muista pitää mielessä sijoittaessa se, että sijoituspäätöksesi ovat omien arvojesi ja sijoitussuunnitelman mukaisia. Megatrendit voi ottaa sijoituspäätöksissä huomioon myös rahastojen ja ETF:ien kautta. Lue lisää mitä ETF:t ovat!

Millaisia ovat megatrendit vuonna 2024?

Tulevaisuutta on mahdoton ennustaa, mutta näin vuodenvaihteen kynnyksellä voidaan jo vähän tunnustella mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Maailma on näyttäytynyt viime vuosina ajoittain aika ankeana paikkana. Sota, pandemia sekä talouden heittelyt luovat kuormaa myös yksilöille. Terveydenhuolto ja sen huolet näyttäytyvät myös usein mediassa, eikä ilmastonmuutoksen kannalta olla vielä päästy murtamaan suurinta pulmaa, eli ilmaston lämpenemisen pysäyttämistä.

Toivoa meidän ei kuitenkaan kannata menettää, sillä silloin meidän elämä voi muuttua melko kehnoksi. Kun uskomme parempaan ja pyrimme muutokseen asioiden paranemiseksi, näitä varmasti tapahtuu. Yksilö ei voi vaikuttaa ihan kaikkeen, mutta omat kulutusratkaisut ja vaikkapa ne sijoitusratkaisut ovat yksi pieni keino jolla on merkitystä.

Megatrendit ovat isoja suuntaviivoja, jotka eivät koe suuria muutoksia vuositasolla. Ajantasaisten ilmiöiden seuraaminen niin ilmaston, hyvinvoinnin, teknologian kuin talouden osalta on edelleen vuonna 2024 kannattavaa!

Nordnet ETF-hakukone apuna megatrendeihin sijoittaessa

Nordnet tarjoaa asiakkailleen ETF-hakukonetta, joka on helppo tapa päästä käsiksi megatrendeihin sijoittamiseen. ETF, eli Exhange Traded Fund on pörssilistattu rahasto, jolla käydään kauppaa pörssissä. ETF:stä puhutaan passiivisina indeksirahastoina, jonka myötä niiden juoksevat kulut ovat matalia. ETF-ostot tehdään pörssin aukioloaikana reaaliajassa.

Nordnet tarjoaa helpon mahdollisuuden sijoittaa megatrendeihin ETF:ien kautta. Nordnetin hakukoneella löydät ETF:t, joissa megatrendit on otettu huomiooon.

Tutustu ETF-hakukoneeseen täältä!

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Päivi

Päivi

Tervetuloa blogini pariin!

Olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja työskentelen sosiaalityöntekijänä.

Kotoa löytyy kolme lasta, puoliso sekä kaksi koiraa.

Kiinnostuksen kohteena ovat yhteiskunnalliset ilmiöt sekä taloudellinen hyvinvointi.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Päivin aiemmat postaukset

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.