Mikä on pörssi

Olet varmaan kuullut sanan pörssi useaan otteeseen aiemminkin, mutta oletko koskaan selvittänyt tarkemmin, mikä se pörssi oikein on ja mitä siellä tehdään?

Mielikuva pörssistä voi olla tosi vaikea ja monimutkainen, mutta oikeasti kyse on melko simppelistä asiasta. Nimittäin pörssi on netissä sijaitseva julkinen markkinapaikka, jonne kaikilla on avoin ja vapaa pääsy, kuten myös 100% meillä naisilla.

Vertauskuvana pörssille voi käyttää toria, josta voit käydä tiettyyn aikaan päivästä ostamassa ja poimimassa haluamasi kasvikset. Samoin myös pörssistä voit käydä ostamassa tai myymässä haluamiasi osakkeita.

Suomen ainoa virallinen pörssi on Nasdaq OMX Helsinki. Kyseinen pörssi on auki aina arkipäivisin klo 10.00-18.30 välillä. Voit asettaa verkossa ostotoimeksiannon milloin tahansa arvo-osuustilisi kautta ja kauppa syntyy pörssien aukioloaikoina ja kun hinta kohtaa asettamasi hinnan, jonka olet ostotoimeksiantoon laittanut. (Jos laitat liian alhaisen summan, voi olla, ettei ostotoimeksianto mene lainkaan läpi).

Pörssissä ostamiseen ja myymiseen tarvitset edellä mainitun oman tilin eli arvo-osuustilin, jonka simppelistä perustamisesta kerromme myöhemmin lisää omassa kirjoituksessa.

Ennen asiat olivat toisin

Ennen kuin osakekauppaa voitiin käydä netin kautta, tuli kaupat käydä tekemässä pankissa tai meklarin kautta. Osakekaupat tehtiin käsikaupalla ja palkkiot olivat myös sen mukaiset. Kaupankäynti oli myös suhteellisen hidasta ja toimeksiantojen tekemisestä ja muokkaamisesta perittiin hyvänkokoinen palkkio (toki nykyäänkin osa välittäjistä pyytää melko korkeahkoa palkkiota, joten kuluista kannattaa olla tietoinen). Toimeksiannon toteutumista sai myös jännittää, koska se piti käydä kysymässä seuraavana päivänä pankin konttorissa tai sitten piti kärsivällisesti odotella postista tulevaa ilmoitusta.

Nykyään ajatus tällaisesta toiminnasta tuntuu erittäin kaukaiselta ja lähes absurdilta, kun älylaitteet ja netti ovat jokaiselle tuttuja ja osakekauppaa voi käydä itsenäisesti reaaliajassa (pörssien ollessa auki) vaikka sohvalla makoillen ja pikkuruutua tuijottaen. Menneinä aikoina kuitenkin Fabianinkadulla sijaitsevalla pörssitalollakin oli oma merkityksensä, kun se nykyään on vain symbolinen ja historiallinen rakennus, joka viestii menneistä ajoista.

Useimmiten pörssistä puhuttaessa puhutaan juuri arvopaperipörssistä, jossa käydään kauppaa pörssiin listattujen yhtiöiden osakkeilla. Arvopaperipörssin lisäksi on olemassa kuitenkin muitakin pörssejä, joissa käydään kauppaa mm. valuutoilla, ETF:llä, raaka-aineilla, futuureilla ja optioilla.

Kaikki maailman pörssit listattuna

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest

Seuraa Somessa

Uusimmat postaukset

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Samankaltaiset postaukset

Onko mökkeilyssä taloudellisesti järkeä?

Tänä kesänä moni meistä on varmasti nauttinut kesäpäivistään mökillä. Suomalaiset ovat tunnetusti mökkeilykansaa, ja isolla osalla kesään kuuluu joko omalla, sukulaisten tai ystävien mökillä vierailu.

minimalismi

Minimalismi – monta tapaa toteuttaa

Tyhjensin eräänä päivänä astianpesukonetta ja astiakaappia puhtaista astioista, ja laitoin paistinlastoja keittiön laatikkoon omille paikoilleen. Jouduin hieman taistelemaan saadakseni kauhat, lastat ja mittakupit oikein päin,

Joukkorahoitus

Joukkorahoitus 2022 – tietopaketti joukkorahoituksesta

Tässä tekstissä lähdemme ottamaan selvää mitä tarkoittaa joukkorahoitus, miten yksityishenkilöt voivat hyötyä siitä sijoitusmielessä sekä miten yritykset voivat hyötyä joukkorahoituksesta. Mikä on joukkorahoitus? Joukkorahoitus on

Jätä kommentti