Mikä on pörssi
Mikä on pörssi

Mikä on pörssi?

Olet varmaan kuullut sanan ”pörssi” useaan otteeseen aiemminkin, mutta oletko koskaan selvittänyt mikä se oikein on ja mitä siellä tehdään?

Mielikuva pörssistä voi olla monimutkainen, mutta oikeasti kyse on melko yksinkertaisesta asiasta. Pörssi on puolueeton ja julkinen arvopaperien markkinapaikka, jossa käydään kauppaa erilaisten sijoitusinstrumenttien, kuten osakkeiden ja ETF-rahastojen, kanssa.

Vertauskuvana pörssille voi käyttää toria, jossa voit käydä ostamassa tai myymässä haluamiasi tuotteita – hedelmiä, marjoja, kasviksia… Samoin pörssissä voit käydä ostamassa tai myymässä haluamiasi sijoituskohteita. 

Suomen ainoa virallinen pörssi on Nasdaq OMX Helsinki. Kyseinen pörssi on avoinna arkipäivisin klo 10.00-18.30 välillä. Voit asettaa verkossa osto- tai myyntitoimeksiannon milloin tahansa arvo-osuustilisi tai osakesäästötilisi kautta, ja kauppa syntyy pörssin aukioloaikoina, jos ostohinta kohtaa myyntihinnan kanssa. 

Ennen asiat olivat toisin

Ennen kuin kaupankäynti muuttui digitaaliseen muotoon, kaupat käytiin tekemässä pankissa tai meklarin kautta. Osakekaupat tehtiin käsikaupalla ja palkkiot olivat myös sen mukaisia. Kaupankäynti oli myös suhteellisen hidasta ja toimeksiantojen tekemisestä ja muokkaamisesta perittiin muhkea palkkio (toki nykyäänkin osa välittäjistä pyytää melko korkeahkoa palkkiota, joten kuluista kannattaa olla tietoinen).

Toimeksiannon toteutumista sai myös jännittää, koska se piti käydä kysymässä seuraavana päivänä pankin konttorissa tai sitten piti kärsivällisesti odotella postista tulevaa ilmoitusta.

Nykyään ajatus tällaisesta toiminnasta tuntuu erittäin kaukaiselta ja lähes absurdilta, kun älylaitteet, netti ja markkinat ovat lähes kaikkien saatavilla ja osakekauppaa voi käydä itsenäisesti reaaliajassa (pörssien ollessa auki) vaikka kotisohvalta.

Menneinä aikoina kuitenkin Fabianinkadulla sijaitsevalla pörssitalolla oli oma merkityksensä, kun se nykyään on vain symbolinen ja historiallinen rakennus, joka viestii menneistä ajoista.

Kaikki maailman pörssit listattuna

Aloita sijoittaminen Nordnetissä!

Nordnet on yli 500 000 suomalaisen sijoittajan valinta.

Sijoita osakkeisiin tai aloita rahastosijoittaminen vain 15 eurolla!

*Sisältää kaupallisen linkin

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Merita

Merita

Tervetuloa blogiini!

Olen @naisetpuhuurahasta tiimin perustaja ja intohimoinen rahapuheen kasvattaja.

Sijoittamisen aloitin vuonna 2013 eli tänä vuonna tuli täyteen kymmenen vuotta.

Blogissa pääset seuraamaan sijoitusmatkaani sekä salkkuni ja tavoitteideni kehittymistä.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Meritan aiemmat postaukset

Laatuyhtiöt sijoituskohteena

Kauppalehti listasi top 10 suomalaista laatuyhtiötä. Laatuyhtiöt ovat yrityksiä, jotka ovat pitkällä aikavälillä tuottaneet paremmin

Suurenmoinen seitsikko

Mikä ihmeen suurenmoinen seitsikko?

Osakemarkkinoihin tutustuessa törmää takuuvarmasti seuraavaan: ”Magnificent seven” tai ”Mag 7”, joka tarkoittaa karkeasti suomennettuna suurenmoista

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.