Mikä on pörssi
Mikä on pörssi

Mikä on pörssi?

Olet varmaan kuullut sanan pörssi useaan otteeseen aiemminkin, mutta oletko koskaan selvittänyt tarkemmin, mikä se pörssi oikein on ja mitä siellä tehdään?

Mielikuva pörssistä voi olla tosi vaikea ja monimutkainen, mutta oikeasti kyse on melko simppelistä asiasta. Nimittäin pörssi on netissä sijaitseva julkinen markkinapaikka, jonne kaikilla on avoin ja vapaa pääsy, kuten myös 100% meillä naisilla.

Vertauskuvana pörssille voi käyttää toria, josta voit käydä tiettyyn aikaan päivästä ostamassa ja poimimassa haluamasi kasvikset. Samoin myös pörssistä voit käydä ostamassa tai myymässä haluamiasi osakkeita.

Suomen ainoa virallinen pörssi on Nasdaq OMX Helsinki. Kyseinen pörssi on auki aina arkipäivisin klo 10.00-18.30 välillä. Voit asettaa verkossa ostotoimeksiannon milloin tahansa arvo-osuustilisi kautta ja kauppa syntyy pörssien aukioloaikoina ja kun hinta kohtaa asettamasi hinnan, jonka olet ostotoimeksiantoon laittanut. (Jos laitat liian alhaisen summan, voi olla, ettei ostotoimeksianto mene lainkaan läpi).

Pörssissä ostamiseen ja myymiseen tarvitset edellä mainitun oman tilin eli arvo-osuustilin, jonka simppelistä perustamisesta kerromme myöhemmin lisää omassa kirjoituksessa.

Ennen asiat olivat toisin

Ennen kuin osakekauppaa voitiin käydä netin kautta, tuli kaupat käydä tekemässä pankissa tai meklarin kautta. Osakekaupat tehtiin käsikaupalla ja palkkiot olivat myös sen mukaiset. Kaupankäynti oli myös suhteellisen hidasta ja toimeksiantojen tekemisestä ja muokkaamisesta perittiin hyvänkokoinen palkkio (toki nykyäänkin osa välittäjistä pyytää melko korkeahkoa palkkiota, joten kuluista kannattaa olla tietoinen). Toimeksiannon toteutumista sai myös jännittää, koska se piti käydä kysymässä seuraavana päivänä pankin konttorissa tai sitten piti kärsivällisesti odotella postista tulevaa ilmoitusta.

Nykyään ajatus tällaisesta toiminnasta tuntuu erittäin kaukaiselta ja lähes absurdilta, kun älylaitteet ja netti ovat jokaiselle tuttuja ja osakekauppaa voi käydä itsenäisesti reaaliajassa (pörssien ollessa auki) vaikka sohvalla makoillen ja pikkuruutua tuijottaen. Menneinä aikoina kuitenkin Fabianinkadulla sijaitsevalla pörssitalollakin oli oma merkityksensä, kun se nykyään on vain symbolinen ja historiallinen rakennus, joka viestii menneistä ajoista.

Useimmiten pörssistä puhuttaessa puhutaan juuri arvopaperipörssistä, jossa käydään kauppaa pörssiin listattujen yhtiöiden osakkeilla. Arvopaperipörssin lisäksi on olemassa kuitenkin muitakin pörssejä, joissa käydään kauppaa mm. valuutoilla, ETF:llä, raaka-aineilla, futuureilla ja optioilla.

Kaikki maailman pörssit listattuna

Aloita sijoittaminen Nordnetissä!

Nordnet on yli 500 000 suomalaisen sijoittajan valinta.

Sijoita osakkeisiin tai aloita rahastosijoittaminen vain 15 eurolla!

Mitä mieltä olit kirjoituksesta?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Merita

Merita

Tervetuloa blogiini!

Olen @naisetpuhuurahasta tiimin perustaja ja intohimoinen rahapuheen kasvattaja.

Sijoittamisen aloitin vuonna 2013 eli tänä vuonna tuli täyteen kymmenen vuotta.

Blogissa pääset seuraamaan sijoitusmatkaani sekä salkkuni ja tavoitteideni kehittymistä.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Meritan aiemmat postaukset

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.