Mikä on osake

Mikä on osake? Entä mikä on pörssiosake?

Osakkeista puhutaan paljon sijoittamisen yhteydessä ja ajattelimme kertoa lyhyen ytimekkäästi mikä osake oikein on. Lue lisää alta!

Visma.fi sivuston mukaan: Osake on yhtiön omistusosuutta kuvaava, jälkimarkkinakelpoinen rahoitusinstrumentti erityisesti osakeyhtiöissä. Laskemalla osakkeita liikkeelle osakeannissa yhtiö saa uusia omistajia, jotka sijoittavat varojaan yhtiöön. Näin yhtiö kerää sijoittajilta oman pääoman ehtoista rahoitusta. Vastineeksi ostamastaan osuudesta sijoittaja saa yhtiöltä osakkeen. Osake antaa omistajalleen eli yhtiön osakkaalle oikeuden yhtiön päätöksentekoon yhtiökokouksissa. Osakeyhtiöllä on Suomessa oltava vähintään yksi osake.

Okei… Eli jos sinunkin aivot sanoi juuri poks yllä olevan kappaleen lukemisen jälkeen ja koko teksti tuntui suurimmaksi osaksi siansaksalta, tämä sama sisältö avataan nyt alla selkokielellä ilman hienoja sanankäänteitä:

✔ Osake on osuus yhtiöstä.

✔ Kun ostat vähintään 1 kpl yhtiön osakkeen, omistat osuuden kyseisestä yhtiöstä.

✔ Osakkeen omistajana sinulla on oikeus yhtiön voittoihin, joita yhtiö jakaa mm. osinkoina. Tämä toki edellyttää, että yhtiölle menee hyvin.

✔ Osakkeen omistajana sinulla on oikeus osallistua yrityksen päätöksentekoon yhtiökokouksissa.

Mikä on pörssiosake?

Pörssiosakkeita voit ostaa julkisilta osakeyhtiöiltä, jotka on listattu arvopaperipörssiin. Tällöin pörssiosakkeita voi ostaa ja myydä arvopaperivälittäjän, kuten esimerkiksi Nordnetin kautta. Avaa arvo-osuustili Nordnetiin. Tilin avaaminen on ilmaista.

Pörssiosakkeet ovat julkisen kaupankäynnin kohteita eli niillä voi käydä kauppaa kuka tahansa arvo-osuustilin kautta pörssin ollessa avoinna. Löydät tästä linkistä klikkaamalla kattavan listan kaikista maailman pörsseistä. Suomen ainut pörssi; Helsingin pörssi on auki joka arkipäivä kello 10-18.30 välillä. Voit toki jättää ostotoimeksiannon välittäjällr myös pörssin ollessa kiinni, mutta itse osakekauppa käsitellään vasta pörssin aukioloaikana. Kannattaa myös muistaa, että jättämäsi toimeksianto ei välttämättä mene läpi sillä hinnalla, jonka teit, koska osakkeen arvo saattaa nousta. Toki osakkeen hinta voi myös laskea, jolloin voit maksaa siitä enemmän kuin mitä aloitushinta on pörssin auetessa.

Jos haluat ostaa jotain tiettyä pörssiosaketta jenkkilän pörssistä, kuten Teslaa, Alphabetiä, Microsoftia, on jenkkilän pörssit avoinna klo 16.30-23.00 Suomen ajassa katsottuna. Jenkkilän pörssejä tai kauniimmin sanottuna amerikan pörssejä on olemassa yhteensä seitsemän kappaletta. Näistä seitsemästä tunnetuin on NASDAQ.

Ps. Pörssiosakkeita ostaaksesi sinulla tulee olla oma arvo-osuustili, josta julkaisimme oman postauksen Instagramissa. Jaoimme aiemmin lyhyen ja ytimekkään postauksen myös itse pörssistä, joten kannattaa käydä lukemassa kyseiset julkaisut @naisetpuhuurahasta Instagram-tilillä!

Lue myös nämä:

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest

Seuraa Somessa

Uusimmat postaukset

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Samankaltaiset postaukset

Onko mökkeilyssä taloudellisesti järkeä?

Tänä kesänä moni meistä on varmasti nauttinut kesäpäivistään mökillä. Suomalaiset ovat tunnetusti mökkeilykansaa, ja isolla osalla kesään kuuluu joko omalla, sukulaisten tai ystävien mökillä vierailu.

minimalismi

Minimalismi – monta tapaa toteuttaa

Tyhjensin eräänä päivänä astianpesukonetta ja astiakaappia puhtaista astioista, ja laitoin paistinlastoja keittiön laatikkoon omille paikoilleen. Jouduin hieman taistelemaan saadakseni kauhat, lastat ja mittakupit oikein päin,

Joukkorahoitus

Joukkorahoitus 2022 – tietopaketti joukkorahoituksesta

Tässä tekstissä lähdemme ottamaan selvää mitä tarkoittaa joukkorahoitus, miten yksityishenkilöt voivat hyötyä siitä sijoitusmielessä sekä miten yritykset voivat hyötyä joukkorahoituksesta. Mikä on joukkorahoitus? Joukkorahoitus on

Jätä kommentti