Mitä ETF nimet tarkoittavat
Mitä ETF nimet tarkoittavat

Mitä ETF:ien nimet tarkoittavat? Näin opit tulkitsemaan

Kun tutustut ETF-rahastoihin, eli pörssilistattujen rahastojen maailmaan, saatat törmätä monimutkaisiin ETF-nimiin. Tässä muutama helppo muistisääntö, jonka avulla ymmärrät, millaisista ETF:istä on oikein kyse.

ETF:ien nimet rakentuvat avainsanojen mukaan. Avainsanat kertovat tärkeimmät tiedot kyseisestä ETF:stä. Otetaan esimerkiksi: ”iShares NASDAQ 100 UCITS ETF USD (Acc)” ja lähdetään avaamaan, millaisesta ETF-rahastosta on oikein kyse.

1. Ensin tulee aina liikkeeseenlaskija

iShares – Tässä tapauksessa liikkeeseenlaskija on iShares, joka on BlackRockin hallinnoima ETF-brändi. BlackRock on yksi maailman suurimmista varainhoitoyrityksistä, ja iShares on heidän tarjoamansa ETF-tuotemerkki (muita tunnettuja ovat mm. Xtrackers ja Lyxor).

2. Toiseksi tulee sijoituskohde

NASDAQ 100 – Toiseksi tulee aina sijoituskohde, eli yleensä jokin kohdeindeksi. Kyseinen ETF seuraa Nasdaq 100 indeksiä, joka itsessään seuraa jenkkilän NASDAQ-pörssissä listattujen 100 suurimman ei-rahoitussektorin yrityksen kehitystä (kyseinen indeksi on hyvin teknologiapainotteinen).

3. Lopuksi tulee lyhenteet

Kyseisessä ETF:ssä on lyhenteet UCITS ETF, USD ja (Acc)

UCITS ETF tarkoittaa, että kyseinen ETF toimii EU:n sääntelyn alaisuudessa ja noudattaa tiettyjä lakeja mm. riittävän hajauttamisen osalta (UCITS-rahaston pitää olla hajautettu vähintään 16 eri kohteeseen, eikä yhden kohteen arvo saa ylittää 10 % koko rahaston arvosta – jos ylittyy, rahaston tulee tehdä muutoksia, jotta lainmukainen hajautus säilyy). Suurin osa kuluttajille myytävistä rahastoista noudattaa UCITS-direktiiviä.

USD tarkoittaa kyseisen ETF:n kaupankäyntivaluuttaa (perässä voi olla myös esim. GBP, jolloin kaupankäyntivaluutta on Englannin punta)

(Acc) tarkoittaa, että kyseinen ETF uudelleensijoittaa saamansa tuotot takaisin (kasvuosuudellinen). Jos perässä on (Inc) tai (Dist), kyseinen ETF jakaa tuotot sijoittajille uudelleensijoittamisen sijaan (tuotto-osuudellinen).

Eli näiden kolmen avainsanan avulla saadaan selville, että ”iShares NASDAQ 100 UCITS ETF USD (Acc)” on iSharesin (eli BlackRockin) liikkeelle laskema kasvuosuudellinen ETF-rahasto, joka pyrkii seuraamaan Nasdaq 100 indeksiä -> näin ollen sijoittaja saa tähän ETF:ään sijoittamalla Nasdaq 100 indeksin mukaista tuottoa (miinus kyseisen ETF:n kulut). ETF-rahaston kaupankäyntivaluutta on Yhdysvaltain dollari ja kyseinen ETF noudattaa UCITS-direktiiviä.

Lisähuomioita

Monesti ETF:ssä voi olla lyhenne MSCI, joka tarkoittaa amerikkalaista pörssiyhtiötä. Kyseinen yhtiö hallinnoi mm. MSCI BRIC, MSCI World ja MSCI EAFE -indeksejä. Aiemmin MSCI tunnettiin nimellä Morgan Stanley Capital International, josta lyhennekin tulee.

Jos ETF:n nimestä löytyy joko kirjain S tai F, viittaa tämä siihen, onko kyseessä synteettinen vai fyysinen ETF-rahasto. Eli sijoittaako ETF varat suoraan tiettyihin arvopapereihin, joista kohdeindeksi koostuu (F) vai pyrkiikö kyseinen ETF seuraamaan kohdeindeksin tuottoa johdannaisten avulla (S).

Jos lähdet tutkimaan erilaisia ETF:iä, ota tämä postaus rinnalle ja tutki eri ETF-rahastoja. Katso, aukeaako ETF:ien sisältö paremmin nyt, kun tiedät miten voit nimiä tulkita.

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Merita

Merita

Tervetuloa blogiini!

Olen @naisetpuhuurahasta tiimin perustaja ja intohimoinen rahapuheen kasvattaja.

Sijoittamisen aloitin vuonna 2013 eli tänä vuonna tuli täyteen kymmenen vuotta.

Blogissa pääset seuraamaan sijoitusmatkaani sekä salkkuni ja tavoitteideni kehittymistä.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Meritan aiemmat postaukset

Laatuyhtiöt sijoituskohteena

Kauppalehti listasi top 10 suomalaista laatuyhtiötä. Laatuyhtiöt ovat yrityksiä, jotka ovat pitkällä aikavälillä tuottaneet paremmin

Suurenmoinen seitsikko

Mikä ihmeen suurenmoinen seitsikko?

Osakemarkkinoihin tutustuessa törmää takuuvarmasti seuraavaan: ”Magnificent seven” tai ”Mag 7”, joka tarkoittaa karkeasti suomennettuna suurenmoista

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.