Mitä korkoa korolle ilmiö tarkoittaa
Mitä korkoa korolle ilmiö tarkoittaa

Mitä korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa?

Monesti sijoittamisen yhteydessä puhutaan miten aika on tärkeässä roolissa tuottojen kannalta ja tämä pitääkin paikkansa. Mitä pidempään rahat ovat kiinni sijoituksissa, sen enemmän ne pääsevät poikimaan korkoa korolle -ilmiön avulla. Tässä kirjoituksessa käydäänkin ytimekkäästi läpi, mitä korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa, miten se toimii ja miten ilmiötä voi hyödyntää omissa sijoituksissa.

”Compound interest is the 8th wonder of the world. She who understands it, earns it; she who doesn’t, pays it.”

Albert Einstein

Mitä korkoa korolle ilmiö tarkoittaa?

Korkoa korolle -efekti tarkoittaa ilmiötä, jossa sijoittamasi pääoman tuotot kasvavat korkoa alkuperäisen sijoitetun pääoman lisäksi, jolloin kokonaispääoma kerryttää vuosi vuodelta korkeamman tuoton kuin vain pelkkä alkuperäinen sijoitussumma.

Esimerkiksi jos sijoitat 1 000€ ja saat vuodessa 10% tuoton, on summa vuoden lopussa 1 100€. Kun sijoitat saadun tuoton uudelleen, seuraavan vuoden tuotto kertyykin sekä alkupääomalle että ensimmäisen vuoden tuotolle.

SijoitusSuomi.fi selittää alla olevalla lyhyellä videolla selkeästi miten korkoa korolle -ilmiö käytännössä toimii. Videolla näet miksi rahat kannattaisi laittaa poikimaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Aika on tärkeässä roolissa

Eli korkoa korolle –ilmiö voimistuu sitä enemmän mitä pidempi on sijoitusaika ja mitä korkeampaa kokonaistuottoa sijoituksellesi saat. Korkoa korolle -ilmiön kannalta pitkäjänteinen sijoittaminen onkin must ja sijoitushorisontin tulisi olla mielellään vuosien sijaan vuosikymmeniä.

Ensimmäisten vuosien aikana korkoa korolle ilmiö ei nimittäin pääse vielä kunnolla töihin ja tulokset ovat lähes huomaamattomia, mutta kun vuodet vierivät, kasvaa korkoa korolle -ilmiö aina suuremmaksi ja suuremmaksi ja lopulta tulokset voivat olla valtavia! Hyvä vertauskuva onkin yllä olevassa videossa mainittu lumipalloefekti tai alla näkyvä kaavio.

Kuten kaavion avulla näet miten korkoa korolle -ilmiö kasvaa vuosien saatossa hurjasti (tummanvihreä). Ensimmäisen viiden vuoden aikana ilmiö on hyvin pieni, mutta lähtee kuudennen vuoden jälkeen näkymään selkeämmin ja 15 vuoden kohdalla jo puolet sijoituksen kokonaisarvosta on korkoa.

Jotta sain kyseisen kaavion tulokset aikaan, syötin täältä löytyvään korkoa korolle laskuriin alkupääomaksi 1 000 euroa, jonka jälkeen asetin kuukausittaiseksi sijoitussummaksi 100 euroa. Vuosittaiseksi tuottoprosentiksi laitoin 8%. Kokonaissijoitus 30 vuodessa on näiden lukemien myötä 37 000 euroa ja sijoitusten kokonaisarvo on 151 824 euroa, josta koron osuus yli 114 000 euroa. (Ilman 1 000€ alkupääomaakin pääsee pitkässä juoksussa hyviin tuloksiin ja jos oma talous antaa periksi jo 15-50 euron sijoituksen kuukausittain, saa tällä 30 vuodessa kerrytettyä itselle hyvän pesämunan.)

Jos olisin säästänyt saman 100€ summan käyttelytililleni, olisi loppusumma paljon pienempi ottaen huomioon vielä mahdolliset tilistä perityt kuukausikulut ja inflaation, joka nakertaa tilillä makaavaa summaa.

Aloita sijoittaminen Nordnetissä – tilin avaaminen ei maksa mitään!

Tue korkoa korolle -ilmiötä sijoittamalla tasaisesti lisää

Jos sijoittajana onnistut tasaiseen tahtiin poimimaan hyvää tuottoa tuottavia sijoituskohteita, voit vahvistaa korkoa korolle -ilmiötä sijoittamalla tasaisin väliajoin lisää, esimerkiksi kuukausisijoittamisen kautta. Tällöin sijoittamasi pääoma kasvaa myös sijoitusten tuottojen lisäksi ja varallisuuden kasvu voi korkoa korolle -ilmiön myötä olla voimakkaampaa. Samalla hoituu ajallinen hajauttaminen, josta kirjoitin enemmän tässä kirjoituksessa.

Minimoi kulut ja uudelleensijoita osingot

Sijoittamisesta aiheutuvista kuluista kannattaa olla tietoinen, koska kulut nakertavat korkoa korolle -ilmiön tehokkuutta. Tämän vuoksi kannattaa tutustua tarkasti välittäjän/rahastojen perimiin kuluihin ja pitää ne mahdollisimman alhaisina. Lyhyessä ajanjaksossa tämä ei näy, mutta pitkässä juoksussa kylläkin. (Moni suosii Nordnetin kuluttomia indeksirahastoja – tutustu klikkaamalla tästä)

Kulujen selvittämisen ja tarkkailun lisäksi osinkotulot suositellaan uudelleensijoittamaan takaisin, jolloin saadut osingot pääsevät kasvamaan. Näin osinkojen uudelleen sijoittaminen mahdollistaa jatkossa suuremmat osingot.

Korkoa korolle -ilmiön hyödyntämisen lisäksi on hyvä pitää mielessä, että omalla taloudella on olemassa hyvä perusta, puskuri on kunnossa ja sijoitat vain sen verran kuin olet valmis menettämään. Sijoittamisessa on aina omat riskinsä ja riskeistä kannattaa ja tulee olla tietoinen.

Tämän sivun tekstiä ei tule ottaa sijoitusneuvona.

Katso myös nämä:

Aloita sijoittaminen Nordnetissä!

Nordnet on yli 500 000 suomalaisen sijoittajan valinta.

Sijoita osakkeisiin tai aloita rahastosijoittaminen vain 15 eurolla!

*Sisältää kaupallisen linkin

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Merita

Merita

Tervetuloa blogiini!

Olen @naisetpuhuurahasta tiimin perustaja ja intohimoinen rahapuheen kasvattaja.

Sijoittamisen aloitin vuonna 2013 eli tänä vuonna tuli täyteen kymmenen vuotta.

Blogissa pääset seuraamaan sijoitusmatkaani sekä salkkuni ja tavoitteideni kehittymistä.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Meritan aiemmat postaukset

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.