tuhlaaminen
tuhlaaminen

Miten tuhlaajasta tuli pihi? – Huoleton rahankäyttö vei velkakierteeseen

Kaikki mulle heti

Ostan itselleni asunnon, rivarin päätykolmion. Takapiha rajoittuu metsään. Tosi kiva muuten, mutta pinnat asunnossa haluan laittaa mieleiseksi. Aloitan remontin, tarvikkeet maksan luotolla. Asuntolainan yhteydessä sain käyttööni ensimmäisen luottokortin.

Työskentelen alalla, jossa alkuvuodesta on hiljaista. Panostan remonttiin, kun aikaa kerran on. Suunnittelen maksavani luoton pois kesällä kun työt lisääntyvät.

Remontti laajenee, käyn kaikki huoneet läpi. Netistä tilaan huonekalut osamaksulla uudistettuun kotiini. Keittiöön ostan astianpesukoneen kodinkoneliikkeen tarjoamalla osamaksulla: Tuohi-mastercard kortilla. Kortissa on kolmen tonnin luottoraja, käytän loput luotosta kodin sisustamiseen.

Maksun aika

Koittaa kesä. Työt lisääntyvät ja saan tehdä pitkää päivää. Se näkyy tilipäivänä, hullaannun rahan määrästä.
Vapaapäivinä haluan nauttia kesästä, kerrankin kun on rahaa. Kevät meni pihistellen.

Budjetoimalla olisin ymmärtänyt todellisuuden, menoja on niin paljon etten voi humputella!

Jälleen koittaa hiljainen kausi, avuksi pikavipit

Minulta puuttuu puskuri, en ole varautunut pienempiin tuloihin. Nyt koko palkalla maksan pakollisia menoja: auto, asuminen, osamaksujen ja luottokorttien lyhennykset. Elämiseen käytän luottokorttia, jota olen juuri lyhentänyt. Yllättäviin menoihin joudun ottamaan pikavippejä.

Yritän vältellä perintäkirjeitä, en halua joutua ulosottoon. Haluan pärjätä yksin! Elämä oli selviytymistä päivästä toiseen, tilipäivästä tilipäivään. Raha stressasi, söin unilääkkeitä. Sulkeuduin ja välttelin läheisiäni. Salasin kaiken.

Ulosotto olisi ollut pelastukseni, se olisi pysäyttänyt velkaantumisen. Olisin joutunut heräämään turhaan kulutukseen. Pahimpina aikoina se olisi mahdollistanut ruokarahan.

Oravanpyörä

Tämä oli vuosia kestävä kierre, josta ei päässyt pois. Hetkellistä helpotusta toi työpaikan vaihto, muutto toiselle paikkakunnalle ja mies, kenen kanssa sai jakaa kuluja. Tehostin kotona tehtävää toista työtä ylläpitämään elintasoa.

Kun maksukykyni kasvoi, kasvoivat myös menot. En edelleenkään osannut säästää, en osannut varautua yllättäviin menoihin.

Yllättäviä menoja riitti:

👉 Asuimme omakotitalossa, talvella oli suuret sähkölaskut.

👉 Asuntoni oli vuokralla, en osannut varautua veroihin.

Minulla oli tunne että rahaa tulee kokoajan, sain vuokratuloa, elatusmaksun, lapsilisät ja palkkaa kahdesta työstä. En suunnitellut tulevaisuutta, en miettinyt rahankäyttöä. Elin huoletonta elämää ja tuskailin omien velkojen kanssa.

Ojasta allikkoon

Otan avukseni yhdistelmälainan, jolla maksan kaikki osamaksut, luotot ja vipit pois. Elämä helpottuu, nyt jää rahaa elämiseen! Maksan vain yhtä lainaa pois. Jatkan kuitenkin samanlaista huoletonta elämäntyyliä, jatkan kuluttamista, velka kasvaa entisestään. En seuraa rahankäyttöäni, en tiedä mitä tulee ja mihin se menee. Pahimmillaan velkaa on 30 000€.

Suunnanmuutos

Tulee ero ja alan miettiä itseäni, mitä minä haluan?
-Haluan hypätä pois oravanpyörästä, haluan lopettaa suorittamisen. Haluan itselleni aikaa.

Miten sen saavutan, mitä joudun sen eteen tehdä?
-Lopettamalla toisen työn saan aikaa.
-Pienentämällä menot varmistan tehokkaan velkojen maksun.

Muutan edullisempaan asuntoon, kalliin auton vaihdan halvempaan. Lopetan kuntosalin ja Personal Trailerin. Luovun kauneudenhoidosta ja ripsien pidennyksistä. Alan seuraamaan ruokamenoja ja luen säästövinkkejä. Avuksi otan kulujen seuraamisen, budjetoimalla löydän kaikki turhat menoerät.

Nyt hallitsen rahojani: tiedän minkä verran rahaa saan ja mihin se menee.

Ei ne suuret tulot vaan pienet menot

Myöhemmin jään perhevapaalle ja tuloni tipahtaa entisestään. Saan velkani maksettua ja alkaa tavoitteellinen säästäminen hoitovapaalle: neljässä kuukaudessa saan säästettyä neljä tonnia! -Tarkkailemalla kulutusta. Muutos on mahdollista!

Onko sinulla tavoitteita, jotka haluaisit saavuttaa?

@naisetpuhuurahasta ovat valmistaneet avuksi 12 viikon suunnitteluvihkon, jonka avulla saavutat tavoitteesi.
Vihkon avulla mietit itsellesi 1-3 tärkeintä tavoitetta ja listaat ne ylös. Kysymysten avulla määrität itsellesi sopivia keinoja tavoitteiden saavuttamiseen. 12 viikkoa on jaksotettu 3 osaan. Viikkonäkymässä voit päivittäin seurata vaikka kulutustasi sekä voit suunnitella menojasi. Kulujen seurannan pohjalta on helppo laatia myöhemmin budjetti, mikäli haluat muuttaa kulutustottumuksia. Tämän avulla pääset omaan tavoitteeseen: 12 viikon tehokas alku taloudelliseen tasapainoon. Tutustu suunnitteluvihkoon klikkaamassa tästä.

Muutosvinkit:
• Aloita heti: kuluja seuraamalla voit tehdä muutoksia. Kesä ei ole syy tuhlaamiselle🌞
• Opi erottamaan tarpeellinen ja turha.
• Ensin suuret linjat kuntoon, sen jälkeen voi aloittaa pihistelyn.
• Velkojenmaksu =säästäminen, tee siitä mieluisaa:budjetoi rahaa itseesi
• Suunnitelma vie tavoitteeseen.
• Kaikki on omasta mielestä kiinni, pystyt muutokseen jos haluat sitä!
• Yhdistelmälaina vain ammattilaisen avustuksella, velkaantumisen syy pitää ensin hoitaa.
• Rahapuhe on tärkeää!

kolmiokuudelle

Päivi

@kolmiokuudelle

Päivi on 34-vuotias kotiäiti, joka jakaa omalla Instagram-tilillään selviytymistarinaansa velkakierteestä kohti taloudellista tasapainoa. Tänä päivänä Päivi on maksanut useiden tuhansien velat pois, onnistunut kerryttämään puskuria ja sijoitustiliä. 

Seuraa @kolmiokuudelle Instagramissa

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest

Seuraa Somessa

Uusimmat postaukset

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Samankaltaiset postaukset

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.