uusperhe ja raha
uusperhe ja raha

Uusperhe ja raha – Yksinhuoltajaäidistä uusperheen keskelle

Vieraskynä: @kolmiokuudelle

Muutin 2 vanhimman lapsen kanssa tähän kerrostalokolmioon. Jaoimme huoneet, keskustelimme yhteisistä asioista ja toimintatavoista, totuttelimme uuteen arkeen. Koululaiset tutustuivat kouluun ja minä uuteen työympäristöön. Lapset tapasivat isäänsä joka toinen viikonloppu.

Nuo viikonloput halusin olla töissä ja tehdä pitkää päivää, jotta velanmaksu nopeutui. Kirjoittelinkin aiemmin velkatarinaani ja voit lukea sen täältä. Yksinhuoltajana sain lapsilisään yksinhuoltaja korotuksen n.50€/lapsi (Nykyään 63,30€). Lisäksi saan Elatustukea kahdesta lapsesta 334,70€.

Tutustuin paremmin mieheeni, jonka tunsin jo entuudestaan. Seuraavan vuoden keväällä hän muutti luoksemme asumaan. Olimme jälleen uuden tilanteen edessä. Huoneet pysyivät ennallaan, lapset saivat pitää omat huoneensa. Sovimme yhteisistä asioista ja juttelimme miten raha-asiat hoidetaan uusperheenä. Miehelleni muutto oli valtava muutos, hän oli asunut yksin ja yhtäkkiä onkin tyttöystävä ja kaksi isompaa lasta, eikä tilannetta helpottanut että olin raskaana, odotin yhteistä lastamme. Myös uuden työpaikan työtehtävien opettelu vei voimia.

Halusimme tehdä raha-asioista yksinkertaisia, koska arki oli hektistä minun vuorotyön, miehen työn, lasten koulun ja harrastusten kanssa.

@kolmiokuudelle

Avasimme yhteiset ruoka-, auto- & taloustilit. Auto- & taloustilille siirrämme molemmat saman verran rahaa yhteisiä menoja varten. Ruokatilille menee lapsilisät ja meidän osuutemme ruokakuluista. (nykyään ruokarahaksi riittää 4lapsen lapsilisät n.500€) Minusta reilua että osallistun hieman suuremmalla osuudella ruokakuluihin, kun saan Elatustukea lasten menoihin.

Uusperheitä on erilaisia, saattaa olla että molemmilla on ennestään lapsia ja sovittavat asiat ovat monimutkaisempia. Pidän tärkeänä että raha-asioista puhutaan ja sovitaan yhteiset pelisäännöt.

Uuden kumppanin oikeudet ja velvollisuudet

Uusi kumppani vaikuttaa yksinhuoltaja korotukseen. Saattaa vaikuttaa myös Elatustuen määrään jos tämä on laskettu vanhempien maksukyvyn mukaan. Joissakin tapauksissa asumis-tai toimeentulotukeen, niinpä on tärkeää sopia raha-asioista miten kulut jaetaan.

Uudella kumppanilla ei ole juridisia oikeuksia lasten elämässä, vaikka hän onkin suuri apu lasten elämässä ja läheinen heille. Meillä minä hoidan lasten asioita ja pyydän isältä suostumuksia asioihin, koska meillä on yhteishuoltajuus.

Velvollisuuksia sen sijaan tulee paljonkin tai niin paljon kun itse haluaa ottaa vastaan. Meidän perheessä molemmat kuskaavat lapsia, huolehtii heidän asioista ja kuuntelee lasten ilot ja surut. Olen kiitollinen että tulevat hyvin keskenään toimeen, tämäkään ei aina mene näin.

Aiemman elämän vaikutus

Ero edellisestä puolisosta saattaa viedä aikaa: taloudelliseen tilanteeseen voi vaikuttaa yhteinen koti ja lainat. Edellinen puoliso voi lunastaa talon itselleen tai talo laitetaan myyntiin, joka saattaa kestää pitkään.

Vuokralle muuttaminen saattaa olla ainoa vaihtoehto, kun vakuudet on kiinni edellisessä asunnossa.

Uusperhekin voi hajota

Uusperhe on nykyään uusi normaali, tutuksi on tullut nimikkeet bonuslapsi, biovanhemmat, varamummot ja -papat.

Kun uusperheessä on sovittu ja kirjattu tarkkaan ylös taloudelliset asiat on hyvä nostaa keskusteluun mahdollinen avioehto ja perintösuunnittelu. Tahto toteutuu kun on tehty avioehto ja testamentti (voit lukea lisää täältä) ja huolehdittu edunsaajamääräyksistä. Oikeudelliset suhteet kirjattuna helpottaa asioita myöhemmin kun tapahtuu jotain yllättävää.

Uusperheen puolisoiden asemaan vaikuttaa moni seikka: ollaanko avo- vai avioliitossa, onko yhteisiä lapsia jne.
Pahimmassa tapauksessa voi edellinen puoliso saada lasten kautta perintöä ja uusi puoliso jäädä ilman.

Omat vinkit uusperheen rahahuoliin:

  • 👉 Keskustelkaa, sopikaa ja kirjatkaa asiat ylös
  • 👉 Jaetaanko kulut prosentuaalisesti vai puoliksi
  • 👉 Miettikää tarkkaan asumismuoto, mitkä seikat vaikuttaa (tuet, lainat)
  • 👉 Tehkää suunnitelma pahanpäivän varalle, vältytään monilta riidoilta (ero, kuolema)
  • 👉 Apua on saatavilla esimerkiksi Pankin asiantuntijalta tai rahaneuvonnasta. Uusperhe ei enää ole vieras käsite.
  • 👉 Lapsen oikeudet tulee huomioida, lastenvalvojan luona käynti on tärkeää uusia asioita sovittaessa.

 

kolmiokuudelle

Päivi

@kolmiokuudelle

Päivi on 34-vuotias kotiäiti, joka jakaa omalla Instagram-tilillään selviytymistarinaansa velkakierteestä kohti taloudellista tasapainoa. Tänä päivänä Päivi on maksanut useiden tuhansien velat pois, onnistunut kerryttämään puskuria ja sijoitustiliä. 

Seuraa @kolmiokuudelle Instagramissa

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest

Seuraa Somessa

Uusimmat postaukset

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Samankaltaiset postaukset

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.