osakepickit
osakepickit

Miten valita osakkeita salkkuun? Mitä tulee tietää yhtiöistä? Mikä on hyvä ostohinta?

Olen jo jonkin aikaa seurannut Instagramissa @osakepickit-tiliä, joka julkaisee kattavasti tietoa eri osakkeista ja jakaa omia näkemyksiä mm. sopivista ostohinnoista. Tilin sisältö on kiehtovaa, hyödyllistä ja opettavaa. Siispä päätin ottaa ylläpitäjään yhteyttä ja esittää muutamia kysymyksiä, joihin hän vastasi erittäin mielellään ja kattavasti.

Pidemmittä puheitta, syvennytään osakesijoittamisen maailmaan ja annetaan @osakepickit jakaa omia ajatuksia aiheeseen liittyen.👇

@osakepickit – Kuka olet ja koska aloitit sijoittamisen?

Olen aloittanut sijoittamisen 2006-2007 vuonna. Olin silloin 12-13-vuotias. Tykkäsin heti osakkeista, selailin teksti-TV:n 176 sivua päivittäin ja aina kun tuli osinkoja tilille niin hymy oli herkässä. Ajanmittaa aina sijoittelin kesätyörahoja ja opintolainoja ynnä muuta ylimäärästä mitä oli kertynyt. Työelämään kun hyppäsi opiskelujen jälkeen ja alkoi jäämään useammin ylimääräistä sijoitettavaa varallisuutta, niin alkoi osakkeet vielä enemmän kiinnostaa.

Tuntuu että trendi on edelleen kasvava ja joka vuosi käytän enemmän aikaa osakkeiden parissa. Viimeisen parin vuoden aikana on sijoitustoimintani ottanut aika isoja harppauksia kohti ammattimaisempaa harrastelua. Nyt myös koin että tieto ja ymmärrysmäärä on siinä pisteessä, että tiedän tuottavani hyödyllistä kontenttia muille, jonka johdosta aloitin @osakepickit Instagram-tilin ylläpitämisen. Myös minulle itselle tämä on erinomainen tapa viedä sijoitustoimintaa seuraavalle levelille, kun tekee omista ajatuksista julkista.

Tällä hetkellä osakesalkkuni painoarvo on aika pitkälti Kiinassa ja Jenkeissä, sekä käteisessä. Suurimmat omistukseni ovat Meta Platforms, Alibaba ja Intel. Kaikilla näillä on ollut viime aikoina turbulenssia matkassa, mikä on mahdollistanut oston mielestäni alhaiseen hintaan.

Osakkeiden lisäksi olen erittäin paljon kiinnostunut asuntosijoittamisesta. Tällä hetkellä minulla on vain yksi asunto, johtuen pitkälti siitä että asuntojen kanssa minulla on samanlainen lähtökulma kuin osakkeisiin. Tarkoittaen sitä, että ostohinnan tulee olla aika alhaalla, jotta kiinnostun. Nyt kun asuntomarkkina on käynyt kuumana pitkän aikaa, niin kohteita on aika vaikea löytää. Merkit on kuitenkin ilmassa ja jopa jo käsillä, että asuntomarkkina hiljentyy lähitulevaisuudessa. Voi olla siis että kohta alkaa asuntopuolen Excelikin näyttämään vihreää valoa ja pääsee sitä puolta kehittämään. Kärsivällisyyttä se vaan vaatii.

Miten lähdet valitsemaan osakkeita salkkuusi?

Vastaus: Lähdetään liikkeelle siitä, että fundamenttipuoli tarkistetaan ensin. Toisin sanoen avataan yhtiön tilinpäätöshistoria ja silmäillään 5-10 vuotta taaksepäin liikevaihtoa, tulosta, kassavirtaa, osakkeiden lukumäärään kehitystä, velan määrä vs. assettien määrä jne. Sieltä koitan luoda numeroiden avulla tarinaa yhtiöstä itselle. Eli onko kasvu / kannattavuus / tuloksellisuus ennustettavaa vai vaihteleeko se kovasti.

Sen jälkeen kurkkaan aina mitä analyytikot ennustavat tulevaisuuteen. Kuitenkin hyvin skeptisesti suhtaudun niihin. Mutta isossa kuvassa ennustuksista saa kyllä tietynlaiset suuntamerkit, miltä yhtiön tulevaisuus näyttää.

No tässä vaiheessa jos yhtiö on vielä kiinnostava, niin koitan määritellä karkeilla arvioilla yhtiölle jonkun käyvän arvon, diskontatulla kassavirta menetelmällä. (Diskonttaus tarkoittaa tulevaisuuden rahavirran nykyarvon laskemista.)

Jos edelleen yhtiö läpäisee ostokriteerit, niin heti en kuitenkaan lähde kaupoille, vaan aina uuden yhtiön kohdalla pidän aina pienen tutustumisjakson yhtiöön mikä tarkoittaa ihan päivittäistä kurssikäyttäytymistä, uutisia, analyysitalojen mietteitä, kilpailijoiden vertailua, miten yhtiö itse avaa tulevaisuuden suunnitelmia, riskejä… Koska kerta istumalta ei koskaan pysty kaikkea selvittämään.

Mitkä ovat mielestäsi tärkeimmät asiat, jotka aloittelevan sijoittajan tulee selvittää yhtiöistä?

Vastaus: Jos lähdetään näin päin avaamaan että hakeeko sijoittaja tuottoja osinkojen vai kurssinousun kautta.

Osinkosijoittajan tulisi ensinnäkin kartoittaa mikä on yhtiön kassavirtahistoria. Esimerkiksi laskea viimeisen 3-5 vuoden keskiarvollinen kassavirta ja verrata sitä lukuun minkä yhtiö maksaa osinkoina. Jos kassavirta on huomattavasti suurempi kuin osinkojen määrä, niin on hyvin paljon todennäköisempää, että yhtiö pystyy säilyttämään osingonmaksukykynsä ja jopa nostamaan sitä.

Osingonmaksuhistoriastakin on hyvä olla kartalla, mikä tuo ennustettavuutta tulevaisuuteen. Helposti saattaa esimerkiksi käydä niin, että yhtiö on myynyt osan liiketoiminnastaan josta se on saanut kertaluontoisen ison potin kassaan, jonka se jakaa omistajilleen osinkoina. Se saattaa hetkellisesti nostaa osingonmaksukykyä huomattavasti, mikä voi tehdä yhtiöstä kiinnostavan. Luonnollisesti tämä ei ole pysyvä trendi.

Osakekurssin nousun kautta tuottoa hakevan aloittelevan sijoittajan voisi puolestaan olla helppo lähteä tutkimaan miten yhtiön kurssi on kehittynyt viime aikoina. Jos esimerkiksi kurssi on laskenut äkillisesti, johtuen jostain tilapäisestä seikasta, niin markkina saattaa helposti ylireagoida ja kun aikaa kuluu ja huonot uutiset jää unholaan, niin kurssi voi palautua entisille arvostustasoilleen.

Toki myös molemmissa olisi tärkeä yrittää perehtyä tulevaisuuteen. Sillä jos tulevaisuudessa liiketoiminta sakkaa, niin sijoittajan tuotot niin osinkojen kuin kurssinousun muodossa jää saamatta. Kun taas toisinpäin positiivinen tulevaisuus mahdollistaa kummatkin.

Mitkä ovat mielestäsi tärkeimmät avainluvut, jotka osakesijoittajan tulee hallita?

Vastaus: Avainluvuista tärkeimmät on mielestäni arvotuskertoimet P/E ja P/FCF. Ne kertovat monissa tapauksissa siitä, onko yhtiö yli- vai aliarvostettu. Pelkästään kuluvan vuoden tulosta ei kannata välttämättä tuijottaa, vaan olisi hyvä laskea keskiarvo esimerkiksi viimeiseltä viideltä vuodelta. Näin vältytään paremmin yllätyksiltä. Esimerkiksi jos yhtiön tulos pomppaa poikkeuksellisen hyvän vuoden jälkeen ylös, niin arvostuskertoimet saattaa näyttää houkuttelevan pieniltä.

Kannattavuuden avainluvut ROIC ja ROE ovat myös todella tärkeitä. Warren Buffett mm. pitää ROICia yhtenä tärkeimpänä yhtiön avainlukuna. Yleisesti ottaen, mitä parempi ROIC, niin sitä parempi yhtiö. Selkokielellä avattuna ROIC kertoo, kuinka paljon yhtiön investoimat pääomat tuottaa. Se myös kertoo tarinaa siitä, millainen on yhtiön johto. Mikäli kannattavuus on korkea, niin johtoporras selvästi tekee oikeita päätöksiä.

Ostohinnan selvittäminen – miten ihmeessä voi oppia selvittämään sopivan ostohinnan?

Vastaus: Tosiasia on se, että se on pitkälti arvailua. Hyvä uutinen puolestaan on, että valistuneita arvauksia voi tehdä, mikä parantaa huomattavasti todennäköisyyksiä onnistumiseen. Mutta yksinkertaisesti kiteytettynä, yhtiön arvonmääritys tapahtuu minun mielestäni puhtaasti tulevaisuuden kassavirtojen määrästä, diskontattuna nykyarvoon. Toinen elementti on, miten määrittää sopiva arvostuskerroin yritykselle tulevaisuuteen. Tämä tapahtuu arvioimalla mm. riskejä, kasvua ja kannattavuutta.

Omasta puolestani voin kertoa, että tätä ei ikävä kyllä opi hetkessä. Oppimispolulla olen ja tulen olemaan loppuelämän ajan itsekin, mutta paras tapa kehittyä on aloittaa opiskelu ja käytännön harjoittelu. Vaikka et mitään asiasta ymmärtäisikään, niin se on täysin ilmaista etsiä kiinnostava yhtiö ja ottaa se analyysin alle. Tätä kun jaksaa systemaattisesti toteuttaa, niin ajan kuluessa yhtäkkiä huomaakin jo sisäistävänsä peruselementit.

Mitä tietolähteitä käytät kun tutustut yhtiöihin?

Vastaus: Ehdottomasti eniten tulee käytettyä ihan iPhonen pörssi sovellusta. Sieltä saa helposti kaikki tärkeimmät uutiset, ja helpon nopean katsauksen päivän kursseihin. Uutisten seasta myös löytyy usein paljon hyviä analyysitahojen perkauksia. Esimerkiksi sellainen kun zacks.com on mielestäni ihan luotettava taho, joka jakaa mielestäni arvokasta tietoa hyvin kiteytettynä.

Youtubea tulee myös katseltua jonkin verran. Sieltä esimerkiksi Sven Carlinin kanava on mielestäni hyvä sivusto lähteä oppimaan sijoittamista.

Analyysityökalu jota käytän ulkomaalaisten osakkeiden kohdalla on Everythingmoney.com niminen. Se on ikävä kyllä maksullinen, mutta huomattavasti halvempi kuin keskiarvo markkinoilla vastaavanlaisista ohjelmistoista.

Yhtiö tilinpäätökset on pitkiä ja raskaita ja sisältää paljon turhaa tietoa, mutta niitä kyllä kannattaa myös vilkuilla. Jos jokin nippelitieto kiinnostaa yhtiöstä, niin silloin käytän yleensä ihan perus Googlea.

Parhaat vinkkisi aloittelevalle osakesijoittajalle?

Vastaus: Uhraa muutama tunti aikaa, jahka olet lukenut tämän haastattelun loppuun ja selvitä mikä on kulutehokas, pieniriskinen, mutta kuitenkin hyvällä historiallisella tuotolla toimiva ETF. Tee kuukausisäästösopimus tähän ETF:ään pankkisi/välittäjäsi kanssa. Vaikka tämä ei kuulosta kovin eksoottiselta vaihtoehdolta, niin on erittäin todennäköistä, että jos olet juuri aloittanut sijoittamisen, niin paremman tuoton saat ulkoistamalla osakepoiminnan ammattilaiselle. Pienen osan voi sitten säästää osakkeilla pelailuun.

Paras sijoitus mitä voi sijoittaja tehdä on sijoitus itseensä.

@osakepickit

Tätä ei voi tarpeeksi korostaa kuinka tärkeä on opiskelu, eli ihan lukeminen ja äänikirjojen kuunteleminen tai Youtuben hyödyntäminen, mikä vaan onkaan se oma tapa, jolla pysyy mielenkiinto.

Mielenkiinto säilyy myös helpommin, kun on joku kenen kanssa sparrailla. Se on myös erittäin tehokas tapa nopeuttaa oppimisprosessia, kun tulee ikään kuin terve kilpailuhenkisyys mukaan ja useampi silmäpari suodattamaan opittuja asioita. Tehokkaan siitä tekee myös se, että puhumalla ja kertomalla opittuja asioita sisäistää paljon paremmin opitun aiheen.

Pahimmat sijoitusmokasi? Mitkä ovat olleet parhaita oppeja matkallasi?

Vastaus: Tykkään Ostan asuntoja brändin Harri Hurun sanonnasta, joka kuuluu näin ”sijoituksia on kahdenlaisia: tuottavia sekä opettavaisia”. Omalta osaltani voin rehellisesti sanoa, että näitä ”opettavaisia” on varmasti tullut ihan yhtä paljon kun tuottaviakin. Mutta mieleen tulee 2020 vuoden alku ennen koronaa. Olin pähkäillyt pidemmän aikaa jo tyhjentäväni salkun lähes kokonaan, sillä mielestäni markkinat kävi liian kuumana ja epäilin romahdusta. Keväthän on yleensä Suomessa osingonjako aikaa, ja näin ollen päädyin siihen että odottelen vielä osingonmaksut pois, jonka jälkeen teen tyhjennyksen. Noh sittenhän se romahdus iskikin maaliskuussa muistaakseni ja salkun arvo puolittui ihan viikoissa. Jäi myös muuten monet osingot saamatta.

Toki nyt jälkikäteen katsottuna kurssithan on paljon korkeammalla, kuin aikaa ennen koronaviruksen, mutta aika paljon kannattavampi lopputulos olisi ollut päästä uudelleen ostamaan kalliilla myydyt osakkeet romahduksen jälkeen.

Tästä kuitenkin sain sen tärkeän opin, että psykologia puolella, eli pään kestävyyden kanssa pitää tehdä hommia. Silloin kun merkit on ilmassa, että on järkevämpi myydä, niin silloin pitää olla valmis myymään ja taas silloin kun on selkeitä ostonpaikkoja, niin silloin pitää olla valmis ostamaan. Kuulostaa helpolta, mutta kun romahdus on käynnissä tai markkinoilla kaikki menee putkeen ja kurssit nousee, niin se on erittäin hankalaa taistella itseään vastaan siinä kohdassa ja tehdä ikään kuin täysin päinvastaisesti, mitä massat tekevät.

Suuri kiitos @osakepickit kun vastasit kysymyksiimme! Erittäin mielenkiintoista luettavaa. Käy laittamassa tili seurantaan tästä linkistä!

Ja tuttuun tapaan, kyse ei ole sijoitusneuvoista. Jokainen on vastuussa omista rahoistaan ja niiden sijoittamisesta.

Jaa:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
X
Email
LinkedIn

Olen Merita, 37-vuotias kolmen lapsen äiti, vaimo, sijoittaja, yrittäjä, opiskelija, talousvaikuttaja ja bloggaaja.

Sijoitustaipaleeni alkoi vuonna 2013.

Tavoitteeni on auttaa naisia kehittämään omaa taloutta ja tukea sijoittamiseen ja vaurastumiseen tarvittavien taitojen oppimista.

Naisten taloudellisen itsenäisyyden lisääminen on sydämen asia.

LUE LISÄÄ KIRJOITTAJASTA

Nordnet oppaat

Tutustu Nordnetin oppaisiin, joiden avulla opit tarvittavat taidot Nordnetin käyttöön.

Bilance-opas

Kokeile budjetointisovellusta ilmaiseksi kahden kuukauden ajan! Käytä koodia: naisetpuhuu

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Jätä kommentti