Anti Black Friday = Bright Friday

Mustan perjantain kulutusjuhla koittaa jälleen reilun viikon päästä. Mitä jos tekisimme tänä vuonna toisin ja viettäisimme mustan perjantain sijaan valoisaa perjantaita?

Turhan ostamisen sijaan tekisimmekin pimeästä perjantaista valoisan? Turha kulutus ei palvele meistä ketään ja on myös haitallista ympäristölle. Black Fridaysta on tullut viime vuosina kokonainen Black Week eli vähintään viikon kestävä kulutushypetys, jolloin kaikki mahdolliset kanavat tunkevat korvat ja silmät täyteen erilaisia tarjouksia. Osta! Osta! Osta! Minulle riittää! Hälyn ja viestien täyttämässä maailmassamme en halua saada enää yhtäkään turhaa viestiä sähköpostiini tai mainoksina verkkokalvoilleni printissä tai netissä ja somessa.

En aio myöskään tänä vuonna osallistua tähän kulutusjuhlaan vaan mietin tapoja, joilla voisin säästää rahojani ja saada rauhallisemman mielen. Laadin tähän listaa, miten voisimme muuttaa perjantaita valoisammaksi ja vähemmän turhaa kulutusta ihannoivaksi. Osan näistä voit tehdä jo hyvissä ajoin ennen perjantaita.

Nappaa itsellesi parhaat vinkit talteen


Sähköpostiin tulvii Black Friday -tarjouksia niin paljon, että olennaiset postit uhkaavat jäädä koko sen vyöryn alle. Poistu sellaisten tarjoajien sähköpostilistoilta, joille et edes muista liittyneesi ja joista tiedät, ettet tule ostamaan mitään. Tai tiedät, että muistat paikan silti, kun sen aika tulee.

Tarkastele tarjouksia kriittisesti. Joskus voi olla, että hintoja sopivasti nostetaan, jotta Black fridayn kaltaisissa päivissä, niitä voidaan sitten laskea, jotta näyttää siltä, että saisit tuotteesta tuntuvan alennuksen.

Osta toimijoilta, jotka antavat alennuksen verran hyväntekeväisyyteen. Tai lahjoita itse joku summa suoraan hyväntekeväisyyteen.

Jos todella tarvitset jotain tai olet kauan haaveillut esim. jostain tietystä vaatteesta, hyödynnä vastuullisten (ja mahdollisesti myös suomalaisten) toimijoiden Black Friday -tarjoukset.

Säästä! Kun toteat, ettet oikeastaan juuri nyt tarvitsekaan uutta vaatetta tai kahvinkeitintä tai sitä niin paljon mainostettua vimpainta, laita sen verran rahaa säästöön.

Sijoita! Sen sijaan, että ostaisit kulutushuumassa jotain turhaketta yli tarpeen, osta osakkeita tai rahastoja. Esim. Nordnetissä on ollut aiempina vuosina Black Friday -kampanja, jossa osakkeita saa ilman välityspalkkioita. Sijoittamalla osakkeisiin ja rahastoihin olet ostanut omaisuutta, joka tuo sinulle rahaa, sen sijaan, että veisi sitä.

Osta vain käytettyä. Etsimäsi tuote tai tavara voi hyvinkin löytyä käytettynä kirpputorilta, vintage-liikkeestä, kierrätyskeskuksesta tai nettimaailman useista ”sähköisistä kirpputoreista”.

Tee toisin päin. Älä osta mitään vaan käy läpi omat tavarasi ja vie tarpeettomat vaatteet ja käyttötavarat kierrätykseen tai myy kirpputorilla.

Jos tarvitset jotain tavaraa vain silloin tällöin, vuokraa se. Pikkujoulukauteen voit esimerkiksi löytää vaatelainaamosta juuri mustana perjantaina sopivan asun.

Ilahduta ja valostuta jonkun tutun tai tuntemattoman päivää. Pienistä eleistä suuriin, vain mielikuvitus on rajana. Ilahduta päiväkodin lapsia viemällä heille kasa leluja, vietä yksinäisen vanhuksen kanssa kahvihetki, soita ystävillesi pitkä videopuhelu. Mitä tahansa keksitkään, saat varmasti itsesi ja jonkun toisen iloiseksi. Kaiken kuluttamisen sijaan tee kodistasi mustan marraskuisen perjantain valoisin ja lämpöisin paikka. Sytytä ihan hitokseen kynttilöitä, ripusta kausivaloja (jos sähkölasku antaa periksi), kerää villasukkia, vilttejä, peittoja olohuoneeseen. Tee hyvää syötävää ja kutsu perhe ja ystävät mukaan nauttimaan.

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Virva

Virva

Tervetuloa blogiini!

Olen markkinointihenkinen monialainnostuja ja kahden tytön äiti. Tasapainoilen ruuhkavuosien, hyvän arjen ja elämysten välillä.

Sijoittamisen ja säästämisen muutama vuosi sitten ymmärrettyäni, ettei työtä tekemällä varsinaisesti rikastu. Rahat täytyy käyttää järkevästi ja laittaa niitä kasvamaan itsekseen. Tulevaisuudessa tilin saldo ei saa sanella tekemisiä ja ajankäyttöä.

Nautin ajasta perheen ja ystävien kanssa, rakkaimmat harrastukset vievät luontoon, rinteeseen tai padel-kentille.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Virvan aiemmat postaukset

medialukutaito

Medialukutaito

Olen jo pidemmän aikaa seurannut median kirjoittelua tietyistä aloista. Täysin omien mielenkiinnon kohteideni mukaan kiinnitän

verkostoituminen

Verkostoitumisen voima

Vaikka verkostoitumisella saattaa olla korvissasi negatiivinen sointi, sillä on kuitenkin paljon hyviä ominaisuuksia, jonka vuoksi sitä kannattaa tehdä. Ja hei, verkostoidut joka tapauksessa, halusit tai et. (Ellet täysin erakoidu.)

nainen tarvitsee omaa aikaa

Nainen tarvitsee omaa aikaa!

Välillä on pakko päästä olemaan vain minä itse ilman muita leimoja tai oletuksia ja odotuksia äitinä tai vaimona. Millaista henkistä pääomaa nainen saa, kun lähtee itsekseen matkalle? Lue lisää.

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.