Orthex Group – muovituotteista pörssiyhtiöksi

Orthex on varmasti tuttu merkki kaikille keittiön säilytysratkaisuista. Vaikka ensimmäinen ajatus Orthexista saattaa olla pakasterasia, ei pakasterasiat missään nimessä ole ainoa tuote mistä Orthexin, tai virallisemmin Orthex Qroupin voi tuntea, nykyiseen tuotevalikoimaan kuuluvat Orthex™, SmartStore™ sekä GastroMax™.

Orthex Group on luonut vahvan brändin, jonka avulla kasvu on jatkunut tasaisesti. Nykyisin Orthexin osakkeista käydään kauppaa myös pörssissä. Vaikka omasta salkustani Orthexia tällä hetkellä löytyykin, muistathan, että tämä teksti ei ole sijoitusvinkki, vaan katsaus siihen, millainen yhtiö Orthex oikein on ja mitä mahdollista tarjottavaa sillä sijoittajalle voisi olla. Lähdetään siis ottamaan selvää miten Orthex Group on rakentanut menestyksensä muovituotteista pörssiyhtiöksi.

Orthexin historia

Orthexin muovituotteiden historia yltää aina 1950-luvulle saakka, jolloin Aulis Kallonen aloitti muovituotteiden valmistuksen talonsa kellarissa Helsingissä. 50-luvulla Tanskalainen Orth-Plast perusti Suomeen tytäryhtiön Orth-Exportin, jolle Aulis Kallosen toiminimi toimi alihankkijana. Orth-Export päätyi kuitenkin konkurssin kautta Auliksen omistukseen ja yrityksen nimeksi valikoitui Orthex. 

1960-luvulla yritys alkoi valmistaa muoviämpäreitä sekä pesuvateja. Muoviämpäreiden suosio oli jo tuolloin päätä huimaava, näitä myytiin vuodessa jopa miljoona! Tuoteperhe laajeni pikkuhiljaa, 1980-luvulla mukaan tuotevalikoimaan tulivat myös taloustavarat.  

Orthex on jatkanut kasvuaan tästä eteenpäin tasaiseen tahtiin. Yrityskauppojen myötä tuotevalikoima on laajentunut entisestään. Vuonna 2010 Orthex AB osti Sveico AB:n toiminnan. Yrityskaupan myötä vahvistui ammattitaito keittiötuotteiden, eli GastraMax™- tuotteiden valmistuksen parissa. 

Seuraavan yrityskaupan aika oli jo seuraavana vuonna Orthex Group hankki Hammarplasta Consumer AB:n, jonka valikoimassa olleet SmartStore säilytysratkaisut siirtyivät yrityskaupan myötä osaksi Orthex Groupin valikoimaa. 

Muoviämpäreistä pörssiyhtiöiksi

Orthex on kasvanut yhdeksi pohjoismaiden johtavaksi kodin käyttötavaroiden valmistajaksi. Vuonna 2021 Orthex Group otti jälleen historiallisen askeleen, kun yrityksestä tuli julkinen osakeyhtiö. Helsingin pörssissä ensimmäiset osakekaupat tehtiin 29.3.2021. 

Vuonna 2021 Orthexin liikevaihto oli 88,7 miljoonaa euroa, liikevoitto 9,3 miljoonaa euroa. 

Tulevaisuuden tavoitteet

Orthexin strategian yksi pääpilari on tulla Euroopan johtavaksi brändiksi säilytystuotteiden osalta, sekä vahvistaa asemaansa yhtenä johtavista kodin käyttötavaroiden valmistajana pohjoismaissa. Myös vienti ja verkkokaupan kasvattaminen on otettu tulevaisuuden strategiassa huomioon. 

Orthex Group pyrkii tekemään paljon työtä vastuullisuuden eteen. Syyskuussa 2022 Orthex käynnisti tutkimusprojektin tulevaisuuden kierrätysmuovituotteiden ja ekosysteemin kehittämiseksi. Projekti jatkuu vuoden 2024 loppuun saakka. 

Orthexilla on seuraavat pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet:

  • Kasvu: keskimääräinen liikevaihdon orgaaninen kasvu yli 5 prosenttia vuodessa konsernitasolla ja yli 10 prosenttia Pohjoismaiden ulkopuolella (kasvu paikallisessa valuutassa).
  • Kannattavuus: oikaistu EBITA-marginaali ajan myötä yli 18 prosenttia (oikaistuna vertailukelpoisuuteen vaikuttavilla erillä).
  • Velkaantumisaste: nettovelan ja oikaistun EBITDA:n suhde alle 2,5x. Velkaantumisaste voi väliaikaisesti ylittää tavoitevälin (esimerkiksi yritysostojen yhteydessä).
  • Osinkosuhde: yhtiö pyrkii jakamaan vakaata ja ajan myötä kasvavaa osinkoa kaksi kertaa vuodessa yhteensä vähintään 50 prosenttia tilikauden tuloksesta. (lähde: Orthex Group)

Vastuullisuus 

Toiminnassaan ja tuotannossaan Orthex pyrkii vahvasti vastuullisuuteen, joka näkyy myös heidän strategiassaan. Orthexin tavoitteena on saada tuotannosta hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Ympäristönäkökulma ei ole ainoa Orthexin vastuullisuuden missiosta, vaan myös taloudellisen kasvun taustalle toivotaan vastuulliset, kestävät ja kierrätettävät tuotteet sekä tyytyväiset asiakkaat. 

Edellä mainittujen arvojen lisäksi Orthex haluaa näyttäytyä vastuullisena toimijana myös sosiaalisesta näkökulmasta, huolehtien työntekijöiden hyvinvoinnista sekä sidosryhmien ja asiakkaiden osallisuudesta. Orthex noudattaa toiminnassaan myös kaikkia YK:n kestävän kehityksen seitsemäätoista tavoitetta (SDG:t).

Orthex sijoituskohteena

Vaikka vuosi 2022 on ollut teollisuudelle haastava kustannusten nousun myötä, on Orthex pystynyt heinä-syyskuun aikana nostamaan liikevaihtoa 1,4% alkuvuoden 2,9% laskun jälkeen.

Orthex osakkeen kurssi on ylimmillään kivunnut 11,29 euroon. Alimmillaan kurssi on käynyt 3,82 eurossa. Tammikuussa 2023 osakkeen kurssi keikkui viiden euron kieppeillä. 

Orthex ei tällä hetkellä maksa lainkaan osinkoa. Orthexilla on kuitenkin osinkopolitiikka, jonka mukaan yhtiö pyrkii jakamaan vakaata ja ajan myötä kasvavaa osinkoa kaksi kertaa vuodessa yhteensä vähintään 50 prosenttia tilikauden tuloksesta. 

”Hallituksen ehdotuksen mukaisesti yhtiön varsinainen yhtiökokous 6.4.2022 päätti, että 31.12.2021 päättyneeltä tilikaudelta ei jaeta osinkoa vaan että osakkeenomistajille maksetaan sijoitetun vapaan oman pääoman rahastosta pääomanpalautusta 0,18 euroa osakkeelta eli yhteensä noin 3,2 miljoonaa euroa kahdessa erässä.” Orthex Group

Tammikuussa 2023 Orthexin osakkeen tunnusluvut olivat: 

  • P/E (eli osakkeen hinnan ja tuloksen suhde) 30,45
  • P/B (eli yrityksen markkina-arvo suhteessa taseen mukaiseen omaan pääomaan) 2,73
  • P/S (eli yrityksen markkina-arvo suhteessa vuosiliikevaihtoon) 1,02
  • EPS (eli osakekohtainen tulos) 0,16 EUR
Orthex Groupin osake tammikussa 2023

Orthex Groupin kilpailijat ja tulevaisuus

Muovituotteet ovat pitkään olleet suosiossa, eikä suosiolle näy loppua. Kuitenkaan selkeitä tai yhtä suuria kilpailijoita Orthexilla ei ole. Suomesta ja pohjoismaista löytyy paljon yrityksiä muovituotannon parista, mutta käyttötavaroiden valmistuksen saralla tekijöitä ei juuri löydy. Suurempi kilpailu voidaan nähdä kuluttajan näkökulmasta jälleenmyyjien osalta. 

Entä miltä näyttää yhtiön tulevaisuus? Orthex on ottanut toiminnassaan kattavasti huomioon vastuullisuuden ja ympäristön, mikä on tietysti hyvä asia ottaen huomioon nykyiset megatrendit.

Jos osakesijoittaminen kiinnostaa, ennen sijoittamisen aloittamista lue lisää siitä mitä osakesijoittaminen on. Kiinnostuitko Orthexista sijoituskohteena? Osakkeisiin sekä muihin sijoitusinstrumentteihin voit sijoittaa esimerkiksi Nordnetin kautta. Avaa tili Nordnettiin tästä

Lue myös lisää Orhex Groupista.

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Päivi

Päivi

Tervetuloa blogini pariin!

Olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja työskentelen sosiaalityöntekijänä.

Kotoa löytyy kolme lasta, puoliso sekä kaksi koiraa.

Kiinnostuksen kohteena ovat yhteiskunnalliset ilmiöt sekä taloudellinen hyvinvointi.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Päivin aiemmat postaukset

Mistä apua rahahuoliin?

Meidän missio @naisetpuhuurahasta -tilillä on luoda positiivista ja innostavaa rahapuhetta ympärillemme. Vaikka kuinka jakaisimme innostusta

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.