osakkeita lahjaksi lapselle
osakkeita lahjaksi lapselle

Osakkeita lahjaksi lapselle – miten onnistuu?

Voiko lapselle antaa osakkeita lahjaksi? Kyllä voi! Esimerkiksi omalle tai kummilapselle annetut osakkeet voivat vuosien saatossa kerryttää hyvän pesämunan tulevaisuutta varten ja parhaassa tapauksessa saada varttuvan lapsen kiinnostumaan osakesijoittamisesta ja paremmasta taloudenhallinnasta.

Näin voit antaa osakkeita lahjaksi lapselle. Tapoja on kaksi:

Tapa 1. Siirrä haluamasi summa rahaa

Voit joko siirtää lapsen omalle arvo-osuus- tai osakesäästötilille haluamasi summan rahaa ja joko itse vanhempana ostaa sijoitustilille tiettyjä osakkeita TAI sopia lahjan saajan ja hänen huoltajiensa kanssa mitä osakkeita antamallasi rahalla voidaan lapsen omalle sijoitustilille ostaa (jos kyseessä on esimerkiksi kummilapsi).

Tapa 2. Tee lahjakirja

Voit tehdä esimerkiksi Nordnetissä lahjakirjan, jonka avulla siirrät omalta arvo-osuustililtäsi osakkeita lahjan saajan arvo-osuustilille. Huomioi kuitenkin, että osakesäästötilille ei voi siirtää osakkeita, vaan pelkästään rahaa. Lahjakirjan laatimisesta löytyy lisätietoa Nordnetin sivuilta.

Jotta osakkeiden ostaminen tai siirtäminen onnistuu, tulee saajalla olla oma arvo-osuus- tai osakesäästötili. Jos kyseessä on alaikäinen lapsi, silloin vanhempien tulee avata lapselle jompi kumpi näistä tileistä. Olemme kirjoittaneet kattavan kirjoituksen miten osakesäästötilin avaaminen lapselle tapahtuu ja mitä kaikkea on hyvä muistaa, kun lapselle sijoitetaan. Lue kirjoitus tästä linkistä.

Huomioi verotus

Lahjaverotuksen mukaan kolmen vuoden sisällä yksi sama henkilö saa antaa verovapaasti lahjaksi yhteensä 4 999€. Jos summa ylittää tämän lukeman, tulee lahjan saajalle veroa maksettavaksi. Lahjavero lasketaan lahjoituspäivän osakkeiden pörssihinnasta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että summa on juurikin per henkilö, eli jos molemmat vanhemmat haluavat lahjoittaa lapselleen rahaa, voivat he lahjoittaa enintään 2 x 4 999€ kolmen vuoden aikana eli yhteensä: 9 998 euroa.

Lahjavero menee eri luokkien mukaan: 1. Veroluokkaan kuuluu lähimmät sukulaiset ja 2. veroluokkaan muut kuin lähimmät sukulaiset. Lisätietoa lahjaverotuksesta voi lukea vero.fi sivustolta.

Huomioi myös nämä kaksi asiaa

Osakkeiden lahjoittaminen on vastikkeeton luovutus, eikä lahjaksi annetuista osakkeista synny antajalle verotettavaa luovutusvoittoa tai vähennettävää luovutustappiota.

Itse osakkeiden saajan kannattaa muistaa ns. vuoden sääntö. Kun osakkeet on omistanut kokonaisen vuoden, saaja voi vähentää hankintamenona omaisuuden arvon lahjoitushetkellä. Jos osakkeet myy pois vuoden sisällä, katsotaan hankintamenoksi lahjoittajan hankintameno tai 20 prosentin hankintameno-olettama. Myynnin kanssa kannattaa olla tarkkana ja varmistaa ettei liian pikaisen myynnin vuoksi saajalle  koidu vahingossa myyntivoittoveroa lahjanantajan omistusaikana toteutuneesta arvonnoususta.

Lisätietoa aiheesta:

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Merita

Merita

Tervetuloa blogiini!

Olen @naisetpuhuurahasta tiimin perustaja ja intohimoinen rahapuheen kasvattaja.

Sijoittamisen aloitin vuonna 2013 eli tänä vuonna tuli täyteen kymmenen vuotta.

Blogissa pääset seuraamaan sijoitusmatkaani sekä salkkuni ja tavoitteideni kehittymistä.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Meritan aiemmat postaukset

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.