Rahamokia, selviytymistä ja vertaistukea

Me pyysimme seuraajiltamme Instagramissa tarinoita teemalla rahamokat, jotta voisimme jakaa näitä, ajatuksia niihin liittyen ja tietty tärkein – vertaistukea. Kaikilla meillä on ollut varmasti elämässä hetkiä, jolloin hommat rahan kanssa ei ole menneet ihan nappiin, eli on päässyt syntymään niinkutsuttu rahamoka. Omat huolet ja haastavat tilanteet saattaa joskus tuntua ylitsepääsemättömiltä! Uskotko, näin ei ole! Meillä kaikilla muillakin on ollut haastavat hetkemme elämässä ja niistä on varmasti päästy eteenpäin! Ja tämän vuoksi vertaistuki on äärimmäisen tärkeä juttu!

Kokosimme teidän lähettämät rahamokat tähän postaukseen lyhyesti ja tiivistetysti, pyrkien siihen että mokia on laidasta laitaan:

 1. En maksa laskujani ajallaan vaan vasta viimeisinä hetkenä
 2. Joululahjat klarnalla, niiden lyhentäminen uuden vuoden jälkeen. Ei tule toistumaan
 3. Oon antanut ihmisten huijata itseäni
 4. Olen tehnyt sopimuksia, joita muut ei ole noudattanut
 5. Luotin sokeasti ystävään ja lainasin 5000e
 6. Jäin ulkomaille jumiin koska ei varaa paluulentoon
 7. Lainasin rahaa hoitaakseni vaaditut menot, törsäsin rahat muuhun ja jouduin lainata lisää
 8. Otin velan päälle velkaa, huonoa velkaa kymmeniä tuhansia
 9. Otin opintolainaa matkusteluun ja juhlimiseen
 10. Otin opintolainaa häitä varten
 11. Nuoruuden velkaantuminen estää ensimmäisen omistusasunnon hankinnan
 12. Rakensin oman talouden itsenäistyttyäni velan varaan
 13. Haen vasta opiskelemaan
 14. En nostanut opintolainaa
 15. Matkustin toiseen kaupunkiin, shoppailin enkä päässyt kotiin. Sisko joutui hakemaan
 16. Join baarissa koko kuukauden budjetin
 17. Ostin kalliin puhelinliittymän lukematta ehtoja ja lasku yllätti
 18. En ymmärtänyt rahan arvoa ulkomailla, drinkit maksoi 70e kun annoin liikaa tippiä

Huomaatko, monille muillekin on sattunut ja tapahtunut kaikenlaista rahaan liittyen! On otettu velkaa, useimmiten huono velka on se, joka aiheuttaa harmaita hiuksia! Opintolaina ei ole se huonoin mahdollinen velka pienten korkojensa takia, mutta sen käyttäminen huonoon tarkoitukseen ei ole viisainta. En sano että häät olisi huono tarkoitus, mutta on varmasti syytä miettiä hääbudjettia omaan elämäntilanteeseen sopivaksi. Opintolaina on kuitenkin ehdottomasti monta kertaa parempi laina, kuin vaikka pikavipit tai kulutusluotot. Jos haluat lukea opintolainasta lisää, kurkkaa lisätietoa täältä (Kela.fi).

Aikuistuminen ja rahamokat

Oman talouden ja itsenäistymisen kannalta kotoa opitut rahataidot ovat äärimmäisen tärkeitä. Kun 18-vuotta tulee mittariin, on meillä paljon houkutuksia ympärillä joihin ne rahat voi hukkua, kuten vaikka shoppailureissu tai kiva ilta kavereiden kanssa baarissa. Onneksi tässä tarinassa tarinankertoja paljasti, että tukiverkosto kannatteli ja äidin jääkaapista löytyi ruokaa kun kuukauden budjetti oli palanut baariin.. Aina ei tietenkään näin ole ja seuraukset voisi olla huonot, onneksi tässä tarinassa loppu oli kuitenkin kohtuullisen onnekas. Tarinoissanne matkusteluun on liittynyt myös pieniä lipsahduksia rahan kanssa. Rahan arvoa ei ole ymmärretty jos valuutta on ollut eri ja drinkit baarissa koitui yllättävän kalliiksi annetun huikean ison tipin vuoksi (tässä tarinassa taisi tarjoilija olla mielissään turistien mokasta), tai rahat on loppunut kesken lomamatkan!

Joulubudjetointia läpi vuoden?

Elämiseen liittyy paljon kuluja, ennen joulua puhuimme paljon joulun kuluista ja joululahjoista. Yhdestä tarinoista seuraajamme oli hankkinut joululahjat luotolla. Joululahjojen antaminen on ihanaa, ja tiedän että vauhtisokeus saattaa iskeä kun miettii lahjoja läheisille. Nyt voi jo viisastua tulevaa joulua varten, alkaa säästää ajoissa joulubudjettia, sopia läheisten kanssa lahjojen hankinnasta, esimerkiksi arpoa perheen kesken että jokainen hankkii vain yhden lahjan jollekkin perheenjäsenelle, näin kaikki saa varmasti yhden lahjan, eikä lahjojen hankinta kuormita liikaa kenenkään kukkaroa! 

Ystävät ja raha

Joskus ystävyyssuhteet voi osoittautua omalle taloudelle haitalliseksi, varsinkin jos yhteistä sopimustanne rikotaan. Taloudellinen hyväksikäyttö tai vaikka lainattujen rahojen palauttamatta jättäminen ei ole ok. Mieti siis tarkkaan, luotatko varmasti jos sinulta pyydetään apua taloudellisesti. Ystävän auttaminen ei koskaan ole väärin, mutta se on väärin jos sinä joudut itsellesi haitalliseen tilanteeseen. 

Nämä yllä mainitut tarinat ovat vain pieni osa sitä, millaisia rahahuolia tai – mokia ihmiset on kokenut! Me kuitenkin haluamme tärkeimmän muistutuksen tällä postauksella olevan sen, että mokat ei kaada sun maailmaa, näistä selvitään, vaikka ne alkuun ottaisi päähän! Jos tuntuu että et selviä yksin, puhu  ja pyydä apua! Toivottavasti nämä rahamokat toimivat vertaistuki- ajatuksella, ja huomasit että mokia sattuu muillekin!

Jos näiden tarinoiden myötä heräsi ajatus, että nyt olisi oikea aika siirtää edes osa omista rahoista jemmaan ja tuottamaan mahdollisesti myös lisää rahaa, lue lisää siitä miten voit aloittaa sijoittamisen! Rahastot on hyvä valinta aloittelevalle sijoittajalle siksi, että niihin pääset käsiksi jo pienellä summalla, vaikkapa vaan 15 eurolla kuukaudessa! Lue lisää rahastosijoittamisen aloittamisesta täältä!

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Päivi

Päivi

Tervetuloa blogini pariin!

Olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja työskentelen sosiaalityöntekijänä.

Kotoa löytyy kolme lasta, puoliso sekä kaksi koiraa.

Kiinnostuksen kohteena ovat yhteiskunnalliset ilmiöt sekä taloudellinen hyvinvointi.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Päivin aiemmat postaukset

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.