taloudellinen puskuri
taloudellinen puskuri

Taloudellinen puskuri – mitä se tarkoittaa ja miten kerryttää?

Kun puhutaan rahasta ja säästämisestä, saattaa usein törmätä sanaan puskuri. Mitä tämä puskuri käytännössä tarkoittaa ja miksi mielestämme jokaisen on tärkeä kiinnittää huomiota sen kerryttämiseen. Lähdetään syventymään aiheeseen.

Mikä on taloudellinen puskuri?

Taloudellinen puskuri tarkoittaa säästöjä tai ylimääräisiä varoja, jotka auttavat selviytymään yllättävistä taloudellisista menoista, kuten jos esimerkiksi jokin kodinkone menee rikki, auto hajoaa tai jos kohtaa elämässä jotain suurempia taloudellisia vastoinkäymisiä kuten työttömyyden, sairastumisen, suuria laskuja tai muita odottamattomia menoja. Taloudellinen puskuri auttaa tällaisissa tilanteissa välttämään velkaantumista tai taloudellisia vaikeuksia ja auttaa lisäämään taloudellista mielenrauhaa – jos jotain sattuu, tiedät pärjääväsi.

Yleisesti ottaen taloudellinen puskuri auttaa pysymään taloudellisesti vakaana ja antaa mahdollisuuden reagoida nopeasti ja tehokkaasti odottamattomiin tilanteisiin.

Kuinka suuri puskurin kannattaa olla?

Taloudellisen puskurin suositeltu suuruus vaihtelee yksilöllisesti jokaisen kohdalla, mutta usein suositellaan, että kotitalouksilla olisi vähintään 3-6 kuukauden kiinteitä kuluja vastaava summa säästössä hätätilanteita varten.

Esimerkiksi jos kolmihenkisen perheen kiinteät kulut ovat kuukausittain 2 000 euroa, tarkoittaisi tämä, että sopiva puskuri olisi 6 000 – 12 000 euroa.

Toki osalle näin suuren puskurin kerryttäminen voi tuntua liian haastavalta ja mahdottomalta. Tärkeintä onkin miettiä mikä summa toisi juuri sinulle mielenrauhaa? Summa voi olla myös esimerkiksi 200-500 euroa, jos koet summan sopivaksi ja mahdolliseksi.

Aikoinaan nuorina opiskelijoina ja pienen lapsen vanhempina taloutemme oli tiukilla ja tuolloin suuren puskurin kerryttäminen oli erittäin vaikeaa. Näin ollen pidin n. 500 euron puskuria sopivana ja ennen kaikkea mahdollisena. Ajan myötä kun tulotaso nousi ja samalla myös kun menot kasvoivat, kerrytimme hissukseen suuremman puskurin. Tämä toimi oikein mainiosti.

Tärkeimmäksi koen, että puskurissa on edes jotain sen varalle, jos ilmenee yllättäviä kuluja kuin ettei olisi yhtikäs mitään.

Taloudellisen puskurin hyödyt

Taloudellisesta puskurista on monin tavoin hyötyä ja seuraavaksi listaamme muutamia:

Taloudellinen turvallisuus: Puskuri antaa turvallisuuden tunteen ja mielenrauhaa, kun tiedät, että sinulla on rahaa hätätilanteita varten.

Vähentää velkaantumista: Yllättävät menot voivat johtaa velkaantumiseen, erityisesti korkeakorkoisten luottokorttien kautta. Taloudellinen puskuri auttaa välttämään tai vähentämään velkaantumista.

Stressin vähentäminen: Taloudelliset ongelmat aiheuttavat usein suurta stressiä. Puskurin avulla voit kohdata yllättävät kulut ilman suurta huolta ja murhetta.

Parempi riskinottovalmius: Kun sinulla on taloudellinen puskuri, voit ottaa enemmän riskejä, kuten aloittaa oman yrityksen, vaihtaa alaa tai tehdä sijoituksia, jotka saattavat tuottaa suurempia tuottoja pitkällä aikavälillä.

Parempi taloudellinen suunnittelu: Taloudellisen puskurin avulla voit suunnitella talouttasi paremmin, sillä sinun ei tarvitse ottaa huomioon yllättäviä menoja budjetoinnissasi.

Työttömyyden varalle: Työttömyys tai tulonmenetys voi johtaa taloudellisiin vaikeuksiin. Taloudellinen puskuri auttaa selviytymään tällaisista tilanteista.

Suurempien hankintojen tekeminen: Jos sinulla on tarpeeksi suuri taloudellinen puskuri, voit tehdä suurempia hankintoja, kuten auton tai kodin, ilman suurta taloudellista rasitetta.

Auttaa selviytymään taloudellisista kriiseistä: Taloudelliset kriisit, kuten taantumat ja lama, voivat aiheuttaa vakavia taloudellisia ongelmia. Taloudellinen puskuri auttaa sinua selviytymään näistä vaikeista ajoista taloudellisesti.

Kaiken kaikkiaan taloudellinen puskuri on erittäin tärkeä väline henkilökohtaisen talouden hallintaan ja auttaa luomaan turvallisemman ja stressittömämmän taloudellisen tilanteen.

Miten lähteä kerryttämään taloudellista puskuria?

Puskurin kerryttämiseen on olemassa monenlaisia ohjeita ja keinoja ja seuraavaksi jaamme muutamia ohjenuoria, joita voi noudattaa, jotta voit onnistua laittamaan rahaa sivuun.

Laadi budjetti: Budjetin laatiminen auttaa ymmärtämään tuloja ja menoja sekä antaa käsityksen siitä, kuinka paljon voit laittaa rahaa kuukausittain sivuun.

Aseta tavoite: Aseta realistinen tavoite taloudelliselle puskurillesi. Suositeltu summa vaihtelee, mutta yleisenä ohjeena voi olla 3-6 kuukauden kiinteiden menojen kattaminen.

Tee säästämisestä tapa: Aseta automaattiset siirrot säästötilillesi joka kuukausi tai jokaisen palkanmaksun yhteyteen. Tämä tekee säästämisestä vaivatonta ja varmistaa, että rahaa menee säästöön säännöllisesti. Ei kannata jättää säästöjä sen varaan ”jos jotain jää”, koska harvoin tilille jää rahaa lojumaan. Lue myös: Kohti stressittömämpää säästämistä

Karsi turhat menot: Tarkastele menojasi kriittisesti ja leikkaa tarpeettomat kulut, kuten ylimääräiset suoratoistopalvelut, turhat vaateostokset tai kalliit huvittelut.

Aloita pienesti: Älä huolestu, jos et voi säästää suuria summia heti alussa. Aloita säästämällä pienempiä summia ja lisää säästöjä ajan mittaan – jos vain mahdollista. Iloitse myös pienistä onnistumisista ja säästösummista.

Ansaitse lisätuloja: Voit harkita lisätulojen hankkimista esimerkiksi myymällä tarpeettomia tavaroita tai muuttamalla taitosi jollain tapaa rahaksi. Mielikuvitus on suuri voimavara.

Hyödynnä korot: Valitse säästötili, joka tarjoaa hyvän koron. Näin rahasi kasvavat puskuritililläsi ajan saatossa. Nyt korkojen noustessa myös talletustilien korot ovat nousseet – selvittele eri vaihtoehtoja.

Mihin lähteä kerryttämään puskuria?

Puskuri kannattaa kerryttää jonnekin muualle kuin käyttelytilille. Voit esimerkiksi avata puskurille oman erillisen tilin tai pitää rahat esimerkiksi kokonaan toisen pankin huomissa. Tärkeintä ettei puskurin rahat sekoitu arkiseen eloon tarkoitettujen rahojen kanssa. Joten pidä rahat erillään, koska muuten puskurin kerryttäminen on erittäin vaikeaa ja säästäminen on haastavaa.

Rahat kannattaa mielellään siirtää jonnekin sellaiseen paikkaan, josta sinun ei ole helppoa siirtää niitä käyttöön muutamalla klikkauksella. Näin vältät käyttämästä rahoja esimerkiksi impulssiostoihin.

Koska puskurissa olevia rahoja kuuluu / kannattaa käyttää?

Tilanteet, joissa aiot puskuria käyttää, kannattaa listata itselle jo heti ensi alkuun ylös. Puskurin ei ole tarkoitus olla sellainen, josta nappaat rahaa shoppailuun tai kun rahat ovat loppu ja haluat lähteä ystäviesi kanssa syömään (paitsi jos päätät, että puskuri on juuri tällaisia tilanteita varten).

Esimerkiksi itselläni puskuri on olemassa pelkästään sellaisia tilanteita varten, jos jokin kodinkone menee rikki tai jos auto hajoaa. Tai jos taloudellinen tilanne järkkyy hetkellisesti, enkä saa palkkaa tai jostain muusta syystä kuukauden tulot eivät riitä kattamaan menoja.

Tiivistettynä voisi vinkata, että tsekkaa mikä sun taloudellinen tilanne on, tule tutuiksi tulojesi ja menojesi kanssa ja selvitä minkä suuruinen puskuri toisi juuri sinulle mielenrauhaa? Mieti myös mitä tilanteita varten puskuri on olemassa?

Tiedän, että säästäminen voi tuntua tylsältä puuhalta ja rahat olisi kivempi hassata, mutta siinä kohtaa kun arkeesi tupsahtaa yllättävä kulu ja sinulla on kulua varten sivussa rahaa EIKÄ sinun tarvitse turvautua esimerkiksi korkeakorkoiseen luottoon tai murehtia miten ihmeessä maksat kulun – hypit tasajalkaa ja kiität itseäsi suuresti, KOSKA olit valmistautunut.

Mitä mieltä olit kirjoituksesta?
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest

Seuraa Somessa

Uusimmat postaukset

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Samankaltaiset postaukset

Talouslukuja vauvakuplasta

Perheemme kasvoi viime kuussa yhdellä jäsenellä, kun pieni tyttövauvamme syntyi isoveljensä menoa hämmentämään. Kun raskausaikana

Jätä kommentti