Talouslukuja vauvakuplasta

Perheemme kasvoi viime kuussa yhdellä jäsenellä, kun pieni tyttövauvamme syntyi isoveljensä menoa hämmentämään. Kun raskausaikana (ja jo aiemminkin) loimme mielikuvia uuden vauvan myötä tulevista kuluista, meillä molemmilla vanhemmilla oli sama mielikuva: kaikki hankinnathan tehtiin jo esikoiselle, joten toisen lapsen myötä kuluja ei juuri tule. Vaatetta ja tarviketta löytyy, ja neuvolajärjestelmä on Suomessa ilmainen.

Nyt, kun pikkutyttömme on saavuttanut kuukauden iän, huomaan olleeni auttamatta väärässä. ”Ilmainen” raskausaika ja alkutaival pikkuvauvan kanssa ei olekaan ollut ihan niin ilmaista kuin kuvittelin! 

Tätä blogitekstiä varten kävin melko tarkasti läpi kaikki kulut, joita tähänastinen perheenlisäys on tuonut.

Raskausaikana tehdyt hankinnat:

Raskaustestit n. 30€
Raskaustoppavaatteet 60€
Muut raskausajan vaatteet 10€
Vaatehankinnat vauvalle: n. 40€
Seisomalauta isoveljelle vaunuihin 30€
Juniorisänky isoveljelle 70€

Terveydenhoitokulut:

2x päivystyskäynti terveyskeskuspäivystyksessä 45€
2x äitiyspoliklinikkakäynti 82€
Rautalisä 15€
Muut lääkärin määräämät lääkkeet n. 30€
Synnytys 148,80€ (synnytyssalihoito+ 2 vrk lapsivuodeosastolla)

Voi olla, että listauksesta on unohtunut jotakin pieniä summia, mutta karkeasti ottaen tähän mennessä on kulunut rahaa noin 560 euroa. Summa on toisaalta yllättävän suuri, mutta toisaalta kuitenkin hyvin kohtuullinen. Varsinkin ensimmäisen lapsen kohdallahan rahaa saa palamaan tuhansia euroja, jos haluaa hankkia uusimmasta ja tasokkaimmasta päästä olevat lastenvaunut ja muut välineet. Meillä oli tallessa kaikki isommat ja pakolliset tarvikkeet, vaatteita saimme ja loput puuttuvat hankinnat tein lähinnä kirppiksiltä. Tämän ansiosta summa jäi onneksi tosi pieneksi. 

Yllätyin itse eniten siitä, miten paljon rahaa on kulunut terveydenhuollon piiriin, vaikka käytössä ovat olleet ihan julkisen terveydenhuollon palvelut. Koska ainoastaan itse neuvolaseuranta on ilmaista, tarvittavat erikoissairaanhoidon ja päivystyksen käyntimaksut sekä synnytys tulevat kuitenkin itse maksettavaksi. Näitä ei valitettavasti voi oikein itse ennakoida tai niiden määrään vaikuttaa. 

Tarkoitus ei ole kauhistella sitä, kuinka paljon lapseen kuluu rahaa. Itselleni tässä oli jälleen oiva opetus siitä, kuinka huomaamatta kuluja syntyy. Oma mututuntuma ei useinkaan riitä hahmottamaan todellisia kuluja, niin kuin tässä(kin) asiassa minulle kävi. Raha-asioissa pienistä puroista kasvaa todellakin iso virta. 

Piditkö tekstistä? Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat blogitekstit:

Lasten ja nuorten rahataidot
Lapsiperheiden etuudet vuonna 2023
Taloudellinen tasa-arvo pikkulapsiperheessä
Osakesäästötilin avaaminen lapselle

Mitä mieltä olit kirjoituksesta?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Maria

Maria

Tervetuloa blogiini!

Olen ensihoitajan töistä hoitovapaalla oleva yhden lapsen äiti. Kotoa löytyy lapsen lisäksi mies ja rakkaat lemmikit.

Vapaa-aikani vietän ystävien ja muiden läheisten sekä liikunnan parissa. Perheen kasvamisen myötä sijoittaminen, tulevaisuuteen satsaaminen ja rahankäytön järkeistäminen ovat alkaneet kiinnostaa.

Haluan jakaa blogissani tavallisen suomalaisen perheenäidin paloa säästämisen kiemuroihin ja oman talouden pyörittämiseen. Omien raha-asioiden hallinta on meidän jokaisen oikeus!

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Marian aiemmat postaukset

Talouslukuja vauvakuplasta

Perheemme kasvoi viime kuussa yhdellä jäsenellä, kun pieni tyttövauvamme syntyi isoveljensä menoa hämmentämään. Kun raskausaikana

Jätä kommentti