sukanvarteen tai tilille säästäminen ei kannata
sukanvarteen tai tilille säästäminen ei kannata

Tämän takia sukanvarteen tai tilille säästäminen ei kannata

Moni suomalainen on tottunut pitämään säästöt omalla pankkitilillä ja suomalaiset kotitaloudet makuuttavatkin perinteisillä pankkitileillä ennätyssuurta rahasummaa, yhteensä 93 miljardia. Tilastokeskuksen tietojen mukaan noin kolmannes suomalaisten kotitalouksien rahoitusvarallisuudesta oli talletuksina. Varsinkin iäkkäämmät ihmiset säästävät suurempia summia pankkitilille tai sukanvarteen, koska heillä on usein tarve säästää mahdollisimman riskittömästi.

Pankkitileille säästäminen on senioreiden keskuudessa edelleen suosituin säästämismuoto alhaisesta korkotasosta huolimatta.

Lähde: finanssiala.fi

Tilille säästäminen saattaakin tuntua kaikista turvallisimmalta tavalta pitää omista rahoista kiinni. Tässä kirjoituksessa käyn kuitenkin lyhyesti ja kattavasti läpi, miksi tilillä makuuttaminen ei välttämättä pidemmän päälle kannata. Paneudun mm. tuottoon ja inflaation.

Tässä kaksi hyvää syytä miksei säästöjä kannata makuuttaa tilillä:

1. Tuotto

  • ❌ Tilikorot ovat nykyään nollassa, joka tarkoittaa ➡️ ei tuottoa.
  • ❌ Talletusten korkotuotot ovat vuosien saatossa pienentyneet ja tällä hetkellä ne ovat mitättömät.
  • ❌ Suomen pankin mukaan talletusten keskivuosikorko oli alkuvuonna vaivaiset 0,12 prosenttia.

Jossain kohtaa tilille säästäminen oli kenties kannattavaa, kun säästötilien korot saattoivat pyöriä jopa 5-10%, mutta nykyään korot ovat mitättömät ja näin ollen tuotto myös olematon.

2. Inflaatio

  • ❌ Inflaatio syö säästetyn rahan arvoa ja ostovoimaa.
  • ❌ Pankit eivät maksa tilillä makaavalle rahalle korkoa, joka auttaisi suojaamaan säästöjä inflaatiolta.
  • ❌ Viime vuosina inflaatio on ollut 1-2% luokkaa per vuosi.
  • ❌ Vuonna 2009 säästetty miljoona olisi tänä päivänä ostovoimaltaan enää 880 000 euroa.

Viime vuosina inflaatio on ollut suhteellisen maltillinen. Toisin oli 1970-luvulla jollon inflaatio laukkasi yli 10% vuosivauhdissa. Tuo lukema kuulostaa melko järkyttävältä. 🥴

Lähde

Puskuri on hyvä olla

Puskuri on toki hyvä pitää tilillä ja nopeasti saatavilla. Jos et vielä tiedä mitä puskuri tarkoittaa, on puskuri ns. hätävara pahan päivän varalle jos esimerkiksi jokin kodinkone tai auto hajoaa tai jos elämässä tapahtuu suurempia muutoksia, joilla on oma vaikutuksensa taloudelliseen tilanteeseesi. Puskuri auttaa tuomaan turvaa näihin tilanteisiin ja pärjäät, eikä taloutesi romahda.

Puskurin suuruudesta ei ole olemassa mitään tarkkaa ohjenuoraa, vaan se on jokaisen kohdalla henkilökohtaisesti päätetty summa. Osa suosittelee, että puskurin olisi hyvä kattaa kuuden kuukauden elämisen kulut ja osa taas sanoo, että 1 000 euroa voi olla riittävä summa. On hyvä miettiä tilannetta omalla kohdalla ja millainen olisi juuri sinulle sopiva summa, jonka avulla tuntisit olevasi turvassa ja joka riittää?

Puskurista ylijäävien loppusäästöjen kanssa kannattaisi pohtia voisiko ne sijoittaa tai säästää kohteisiin, jotka tuottavat paremmin? Tilillä makuuttamisen sijaan kannattaa pohtia mm. kuinka paljon toivoisi saavansa säästöille tuottoa, kuinka pitkäksi aikaa on valmis laittamaan omat säästöt kiinni sijoituksiin ja millaisia riskejä on valmis ottamaan?

Katso myös: Miten aloittaa osakesijoittaminen

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest

Seuraa Somessa

Uusimmat postaukset

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Samankaltaiset postaukset

Anti Black Friday = Bright Friday

Mitä, jos turhan ostamisen sijaan tekisimme pimeästä perjantaista valoisan? Keräsimme listan parhaista Anti Black Friday vinkeistä, joilla kulutusjuhla muuttuu Bright Fridayksi.

rahastojen kulut

Rahastojen kulut – Millaisia kuluja voidaan periä?

Sijoittamiseen liittyy usein erilaisia kuluja. Rahastojen kulut voivat vaihdella merkittävästikin, joten tämän vuoksi on hyvä olla tietoinen, mistä kaikesta rahastoyhtiölle maksaa. Kannattaakin pitää mielessä sanonnat:

arbitraasi

Arbitraasi – Mitä se tarkoittaa?

Luen tällä hetkellä Karo Hämäläisen kirjaa Rikos ja rahastus, jossa Hämäläinen kertoo tosielämän pahimmista rahahuijauksista. Kuuluisa huijari ja entinen Nasdaqin johtaja Bernard Madoffin kohdalla Hämäläinen

fyysinen vs. synteettinen rahasto

Synteettinen vs. fyysinen rahasto

Mitä eroa on synteettisellä ja fyysisellä rahastolla? Tämä kysymys tulee aiheelliseksi ETF-rahastoa valitessa. Ennen kuin lähdetään sen pidemmälle, kerrataan vielä lyhyesti mikä ETF oikein on?

Jätä kommentti