Vastuullisuus osana vaatebisnestä

Meistä varmasti moni on törmännyt vastuullisiin tuotemerkkeihin, jotka ovat lisääntyneet valtavasti viime vuosien aikana. Vastuullisuus näkyy monilla muilla toimialoilla, esimerkiksi myös sijoittamisessa (lue kirjoituksemme: mitä on vastuullinen sijoittaminen?).

Kun mietin omaa kulutuskäyttäytymistäni etenkin vaatteiden näkökulmasta, olen pyrkinyt luomaan sille tiettyjä arvoja joita noudatan. Tarvitsenko oikeasti tuotteet, voisinko löytää sen käytettynä, mikä on tuotteen ympäristövaikutus… Näkökulmia on monia, mutta itselle tärkeää on se, että en täytä vaatekaappiani tai kotiani turhalla tavaralla, koska loputon raivaaminenkin käy pidemmän päälle kuormittavaksi.

Mitä vastuullisuus oikein on?

Kun mietitään vaikkapa juuri vaatetta ja vastuullisuutta, se voi tarkoittaa tosi montaa asiaa. Miten materiaali on tuotettu, missä tuote on valmistettu, miten tuote kulkee eri paikkoihin…

On olemassa myös erilaisia sertifigaatteja, kuten esimerkiksi GOTS eli Global Organic Textile Standard, joka on maailman suurin luomutekstiilien sertifiointijärjestelmä tai Öko-Tex STANDARD 100, joka kertoo taas siitä, ettei tuotteessa ole käytetty haitallisia kemikaaleja.

Koska vastuullisuus on niin laaja käsite, ja sitä voi käsitellä monista eri näkökulmista, halusin haastaa mukaan keskusteluun HUICIA collection -vaatemerkin takana olevan Anne Kirvesmäen.

Kysyin Annelta mitä vastuullisuus merkitsee hänelle? Tässä vastaus:

Vastuullisuus merkitsee välittämistä ja vastuunkantoa. Yksityiskohtaisemmin se on minulle välittämistä ympäristöstä ja ihmisistä, lisäksi se on vastuun ottamista sekä vastuun täyttämistä. Erityisesti vastuullisuus näkyy kulutuspäätöksissäni sekä yritystoiminnassamme. Minulle on tärkeää miettiä hankinnoissani ensisijaisesti sitä, että jokainen joka liittyy jotenkin valmistusprosessiin on turvassa työskennellessään, hänen ihmisoikeudet toteutuvat sekä hän saa siitä riittävän hyvän korvauksen. Tämän johdosta suosin yleensä suomalaista. Lisäksi ekologinen näkökulma on tärkeä, mutta tähän asiaan olen vasta viime aikoina herännyt enemmän. Pyrin ajattelemaan päätösteni vaikutusta ympäristöön entistä enemmän. Viimeisimpänä tuli mieleen vastuullisuudesta vielä taloudellinen näkökulma. Kuinka käyttää rahaa vastuullisesti. Itse olen kovan työn tehnyt vastuullisen rahankäytön suhteen ja nykyään onnistun siinä melko hyvin.

Anne Kirvesmäki

HUICIA COLLECTION

HUICIA on radikaali kunnianosoitus kotimaista yrittäjyyttä, osaamista ja tekstiilialaa kohtaan. Kirvesmäkien aito ja puhdas rakkaus kotimaata kohtaan näkyy koko HUICIAn toiminnassa. He välittävät niin ihmisistä, maasta kuin luonnostakin ja haluavat rakentaa hyvinvointia kaikilla alueilla.

HUICIA COLLECTION

Ennenkuin kirjoitan lisää siitä, mitä keskustelimme Annen kanssa vastuullisuudesta ja vaateteollisuudesta, haluan tuoda esiin Annen ja HUICIA collectionin tarinan.

🌿 HUICIA collection on uusi, kesällä 2021 verkkokauppansa avannut kotimainen yritys.

🌿 HUICIAn tavoitteena on pyrkiä toimiviin ja yksinkertaisiin ratkaisuihin vaatteiden suunnittelussa, jolloin vaihtuvia mallistoja ei tarvita joka kaudelle.

🌿 Kotimaisuus näkyy vahvasti heidän työssään, sekä myös avoimuus siitä missä ja miten vaatteet valmistetaan.

🌿 HUICIAn tarinan taustalla näkyy Annen oma historia vaatehulluna shoppailijana, joka kulutti kaikki rahat ja vähän liikaakin uusiin vaatteisiin ja asusteisiin.

”Kotimaisuus on yksi suurimmista arvoistamme ja tätä tahdomme vaalia! Suomihan on tekstiiliteollisuuden mekka, tai ainakin on ollut ja toivottavasti vielä joku päivä on entisessä kukoistuksessaan. Ja ammattitaitoa löytyy kyllä, kun sitä osaa vain oikeasta paikasta etsiä.”

Anne Kirvesmäki HUICIA COLLECTION

Anna arvoa vaatteillesi

Voin paljastaa itsestänikin sen verran, että kyllä mun vaatekaapista löytyy edelleen niitäkin vaatteita, jotka ovat ehkä luokiteltavissa kertakäyttökulttuuriin. Nämä vaatteet saattaa toki olla jostain saatuja tai kirpparilta ostettuja, mutta ostoksia tehdessä, pyrin nykyään perehtymään enemmän vaatteen taustoihin, materiaaleihin ja yritykseen. Halusin myös kuulla Annelta, mitä hän arvostaa vaatteessa?

Anne, mitä arvostat vaatteessa?

Oletteko valmiita, tästä tulee pitkä vastaus, sillä vaatteiden ominaisuudet ovat itselläni eniten sydäntä lähellä ja tästä voisin vaahdota vaikka kuin paljon! Vaatteissa arvostan ennen kaikkea sen käytettävyyttä sekä pitkäikäisyyttä. Vaatteen täytyy myös tuntua omalta ja hyvältä päällä. Hyvä vaate on sellainen joka saa kantajansa loistamaan vaatteen sisällä, siksi suosin vaatteita, jotka eivät vie liikaa huomiota minusta itsestäni. Kuosillisista ilotulituskankaista valmistetut vaatteet jäävät minulta hankkimatta. Jos hankin uusia vaatteita on minulle vaatteen huolellinen viimeistely ensiarvoisen tärkeää ja käyn tarkasti läpi kaikki hankkimani vaatteet ennen kuin teen ostopäätöksen. Olen todella tarkka. Tarkastan vaatteen kankaan ja jokaisen sauman ostohetkellä, hetkittäin tämä jopa nolottaa minua asioidessani myymälässä, miksi en ihan hirveästi uusia vaatteita kivijalkakaupoista hanki. He jotka minut tuntevat niin tietävät, että välillä olen jopa naurettavan tarkka.

Secondhand on sitten asia erikseen ja sitä rakastan, jo vähän käytettynä parhain vaate on yleensä parhaimmillaan! Työn laadun lisäksi materiaalien laatu on minulle isossa arvossa. Suosin ensisijaisesti luonnonkuituja, koska koen, että ne ovat käytössä laadukkaimpia pitkäikäisyytensä sekä toimivuutensa johdosta. Luonnonmateriaaleista suosin vähiten luontoa rasittavia, kuten luomupuuvillaa. Pidän myös paljon eri villalaaduista, sillä näistä valmistetut vaatteet toimivat monessa menossa. Pidän vaatteessa myös siitä, että sen hoito on helppoa ja helpolla tarkoitan sitä, että pelkkä tuulettaminen riittää pitämään vaatteen hyvänä. Tämä toimii luonnonmateriaaleissa todella hyvin, yleensä ne siliävät sekä raikastuvat ihan itsestään, ja kun ei tarvitse pestä pesukoneessa kuin vain harvoin niin säästää myös vettä ja sähköä. Vaatekin kiittää! Tarvitset oikeastaan vain hyvän henkarin ja raikasta ulkoilmaa. Minulla on villaneuleita joita en ikinä ole pesukoneeseen laittanut eikä tarvitse, pakastin puhdistaa ja vaate on kuin uusi.

Tiedostan, että esimerkiki puuvillavaatteiden valmistus kuluttaa valtavasti luonnonvaroja ja siksi ehdottomasti suosin luomupuuvillaa. Ja koska arvostan maapallon luonnonvaroja olisin hyvilläni jos löytyisi materiaali, jonka valmistus ei kuluttaisi niin valtavasti luontoa, mutta jossa olisi samat ominaisuudet kuin luonnonkuiduista valmistetuissa kankaissa. En ole sinut polyesterin kanssa enkä ole päässyt sinuiksi edes kierrätyspolyesterin kanssa, koska muovia yhtä kaikki. Lisäksi arvostan sitä, että vaatteen tuotantoketju on helposti saatavilla ja, että vaate on valmistettu vastuullisesti, mieluiten Suomessa tai mahdollisimman lähellä Suomea.”

Olisitko sä valmis paljastamaan vaatekaappisi sisällön?

Se, mitä vaatekaapista löytyy ei ole mistään syystä asia jota pitää peitellä. Se, mitä sinne edeltäen olet hankkinut ei tee susta lainkaan huonoa tai vähemmän vastuullista shoppailijaa, vaan se, miten toimit jatkossa on tärkeämpää! Energiaa on turha tuhlata vanhojen asioiden murehtimiseen, vaan suuntaa ajatukset kohti uusia, arvojesi mukaisia tavoitteita. Ja tottakai halusin kuulla myös Annelta miltä hänen vaatekaappi nykyään näyttää?

Vaatekaappini näyttää hyvin siistiltä, kuten aina. Pidän järjestyksestä ja siitä, että vaatteeni voivat myös hyllyllä / henkarissa ollessaan hyvin. Lisäksi se on hyvin neutraali, maanläheinen ja aika musta-valkoinen. Ja sieltä löytyy kaikki tarpeellinen. Viime vuosina kaikki hankkimani vaatteet ovat olleet laadukkaita ja näin ollen hieman arvokkaampia tai sitten jo kertaalleen pidettyjä. Pidän vaatteistani todellä hyvää huolta ja minulle on tärkeää, että hankkimalla vaatteellani on hyvä jälleenmyyntiarvo. Kaikkein parasta on käydä ostoksilla omassa vaatekaapissa. Kun järjestää vaatekaapin kausivaatteiden mukaan, paljastuu aina keväisin ja syksyisin ihania uutuuksia. Nyt on taas aika villaneuleiden!

Annen historia yrittäjänä on pitkä, mutta vaatebisnes on hänelle uusi aluevaltaus. Lopuksi halusin kuulla Annelta mitä hän ajattelee yrittäjyydestä ja millaisia tavoitteita hänellä on yrittäjänä?

Olen aina tahtonut tehdä jotain jolla on merkitystä. Ja koska olen alun alkaen taloushallinnon ammattilainen on missioni ollut yrittäjien hyvinvointi. Eikä tämä ole oikeastaan muuttunut, edelleen sydäntäni lähellä ovat suomalaiset yrittäjät ja suomalainen yrittäjyys. Koen, että näillä konkreettisilla teoilla HUICIAn kautta on suurta merkitystä suomalaiselle työlle ja yrityksille pitkässä juoksussa. Tahdon myös olla näkemässä suomalaisen tekstiiliteollisuuden uudelleen nousun. Tahdon saavuttaa sen tilan, että jos ja kun yrityksemme kasvaa niin emme vie tuotantoa Suomen rajojen ulkopuolle vaan luomme tänne toimivan tuotannon. Haaveenani on oma ompelimo, jossa voisin työllistää mallimestarit, suunnittelijat sekä ompelijat.

Käy tutustumassa HUICIA collectioniin tästä!

Mitä mieltä olit kirjoituksesta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Päivi

Päivi

Tervetuloa blogini pariin!

Olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja työskentelen sosiaalityöntekijänä.

Kotoa löytyy kolme lasta, puoliso sekä kaksi koiraa.

Kiinnostuksen kohteena ovat yhteiskunnalliset ilmiöt sekä taloudellinen hyvinvointi.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Päivin aiemmat postaukset

Mistä apua rahahuoliin?

Meidän missio @naisetpuhuurahasta -tilillä on luoda positiivista ja innostavaa rahapuhetta ympärillemme. Vaikka kuinka jakaisimme innostusta

Miten välttää ruokahävikki?

Ruokahävikki on nimensä mukaisesti syömäkelpoista ruokaa, joka syystä tai toisesta päätyy hävikiksi, eli roskikseen. Ruokahävikki

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.