Voiko lahjan palauttaa?

Näin joulun alla lahjat pyörivät varmasti monien mielessä. Lahjoja on kiva antaa ja tietty myös saada, mutta muistetaan pitää järki mukana kun näitä hankintaa, etenkin oman talouden kannalta! Mutta, mitäpä jos törmätäänkin tilanteeseen että syystä tai toisesta lahja täytyykin palauttaa? Tässä tekstissä pyritään etsimään vastaus asiaan voiko lahjan palauttaa? 🤔

Kaksi samanlaista lahjaa, voinko palauttaa toisen?

🎁 Joskus on tilanteita, että syystä tai toisesta joululahja pitää palauttaa takaisin kauppaan. Lahja saattaa olla väärän kokoinen, lahjan saaja sai kaksi samanlaista lahjaa tai jokin muu syy, minkä vuoksi lahja on järkevämpi palauttaa kuin pitää itsellä. Yleisimmin lahjan palautusoikeutta pohditaan silloin, kun kyse on jostain tavarasta. Joihinkin tavaroihin pätee kuitenkin omat sääntönsä.

🎁 Tiesitkö, että kuluttajansuojalaki ei pakota kauppoja vastaanottamaan tuotteiden palautuksia tai vaihtoja. Mutta usein kaupat tähän suostuvat. Vaihto- ja palautusoikeus voi riippuu hieman kaupasta. Kivijalkamyymälöissä tämä saattaa olla ennemminkin asiakaspalvelua, verkkokaupassa taas yleensä vaihto- ja palautusoikeus pätee, koska tuotteen ostaja näkee tuotteen vasta, kun se saapuu hänelle. Nykyisin kuitenkin monet verkkokaupat ovat rajoittaneet palautusoikeutta, tai palauttaja joutuu maksamaan palautuksesta. Suurin syy tähän löytyy mahdollisesti siitä, että etenkin vaatteiden shoppailu verkkokaupoista saattaa perustua usein oletukseen että osa tuotteista tullaan palauttaamaan jokatapauksessa. Kun palautukset pysyy maltillisina, säästyy kustannuksia ja ympäristöä!

🎁 Vaihto- ja palautusoikeuteen voi liittyä erilaisia ehtoja. Mahdollista on esimerkiksi ettei alennustuotteilla ole vaihto- tai palautusoikeutta, usein myös uima-asut ja alusvaatteet saattaa olla ilman vaihto- tai palautusoikeutta. Jos olet saanut lahjaksi lahjakortin, ei tämän muuttaminen rahaksi ole mahdollista. Lahjakortin myyjän kanssa voit toki neuvotella siitä, voiko lahjakortin käyttää esimerkiksi johonkin toiseen palveluun, jos kyseessä on palveluntuottajan lahjakortti.

Jos epäröit yhtään lahjan saajan mielipidettä lahjasta, kysy rohkeasti myyjältä voiko lahjan palauttaa joulun jälkeen! 

Mitä tehdä jos palautus unohtuu?

🎁 Entäpä sitten jos lahja jääkin itselle tai palautusoikeus ehtii mennä umpeen? Voit vaikka miettiä voisiko joku muu hyötyä lahjasta enemmän kuin sinä ja lahjoittaa sen eteenpäin. Tietty yksi vaihtoehto on myydä lahja, mutta tästä kannattaa ehkä ystävällisesti ilmoittaa myös lahjan antajalle, sillä joku voi vaikka loukkaantua siitä jos huomaa sinun myyvät kirpputorilla samaa tuotetta minkä itse juuri osti sinulle lahjaksi. 

Mieti myös, voisiko lahjasta olla käytön jälkeen jotain iloa seuraavalle käyttäjälle? Esimerkiksi kirja on oiva esimerkki tässä, jos vaikka lahjoittaisit lukemasi kirjan seuraavalle lukijalle mukavan viestin kera!

Avoimuus palkitsee, myös lahjoja hankkiessa!

🙋🏼‍♀️ Kuten alussa mainitsin, on lahjoja kiva antaa ja saada. Ja mikäs tuottaisi lahjan antajalle enemmän iloa kuin se, että lahjan saaja on vilpittömästi ilahtanut saamastaan lahjasta. Jos haluat muistaa läheistäsi lahjalla ei ole väärin kysyä lahjan saajalta mitä hän toivoo? Kysytäänhän tätä lapsiltakin joulupukin kirjeiden muodossa, jotta toiveet ja lahjat kohtaisivat! 

Aineeton lahja on aina hyvä vaihtoehto, sillä yhteistä aikaa ei voi tavaroin korjata! Mieti siis vaihtoehtona jos tarjotatkin lahjan lahjakortin muodossa, jossa tarjoat yhteistä aikaa, apua, tai jotain muuta, josta lahjan saaja ilahtuu.

Ihanaa joulunodotusta!

Kurkkaa myös jouluiset hävikkiruokareseptit täältä!

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Päivi

Päivi

Tervetuloa blogini pariin!

Olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja työskentelen sosiaalityöntekijänä.

Kotoa löytyy kolme lasta, puoliso sekä kaksi koiraa.

Kiinnostuksen kohteena ovat yhteiskunnalliset ilmiöt sekä taloudellinen hyvinvointi.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Päivin aiemmat postaukset

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.