taloudellinen puskuri
taloudellinen puskuri

10 + 1 vinkkiä säästämiseen

Säästäminen on aihe, joka on monilla mielessä usein. Aina voisi olla jotain mistä säästää, säästäminen kannattaa, tulevaan kannattaa varautua säästämällä jne.. Kuulostaako tutulta? Vastaan ainakin omasta puolesta, että kuulostaa! Säästäminen on tietysti viisasta, sillä sen avulla pystymme ennakoimaan talouden sudenkuopat jos yllättäviä menoja ilmenee. Puskurin kerryttäminen yllättävien menojen varalle onkin viisasta, mutta mitenkäs muuten se onnistuu, kuin siirtämällä rahaa säästöön. Säästämällä voimme myös tavoitella jotain normaalista poikkeavaa, kuten vaikka jotain isompaa hankintaa tai lomamatkaa. 

Säästäminen siis kannattaa, mutta kun hommaan ryhtyy, on syytä pitää järki matkassa, ettei säästäminen ala tuntua kuormittavalta ja siltä että se pyörii mielessä mörkönä jatkuvasti. Taloudellisen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää pitää myös oma mieli postiviisena raha-asioiden suhteen. Kun innostut, motivoidut, ja asetat realistisia tavoitteita joissa myös onnistut, kasvaa motivaatio ja innostus omiin raha-asioihin. Ja mitä pidempään jatkat onnistuneiden tavoitteiden parissa, muuttuu nämä pikkuhiljaa rutiiniksi ja tuloksia syntyy täysin odottamatta.

10 + 1 vinkkiä säästämiseen

Listasimme alle 10 + 1 kokeilemisen arvoista vinkkiä säästämiseen, joiden kautta kannattaa lähteä kokeilemaan syntyisikö säästämisestä rutiinia arkeen! Kun nappaat vinkit käyttöön yksi kerrallaan, on onnistuminenkin näin todennäköisempää!

  1. Tunne oma taloutesi – tiedä taloutesi tulot ja menot. Näin tiedät myös sen, paljonko on realistista säästää kuukaudessa. Kokeile erilaisia budjetointimalleja, jotta löydät itsellesi sopivan!
  2. Aloita säästäminen rauhassa – kun pienin askelin siirrät rahaa sivuun onnistuneesti, huomaat pian että vältytään siltä riskiltä, että siirrät rahat takaisin käyttötilillesi kun oletkin innoissasi siirtänyt säästöön palkkapäivänä hieman liikaa rahaa. 
  3. Tutustu mikrosäästämiseen – kokeile esimerkiksi tasata käyttötili tasalukuun siirtämällä pieni summa rahaa säästötilille käydessäsi verkkopankissa.
  4. Aseta itsellesi erilaisia tavoitteita – esimerkiksi viikkokohtaisia tavoitteita jolloin jätät jonkin asian hankkimatta ja siirrät rahat säästöön. Yhdellä viikolla säästökohde voi olla take away – kahvi, toisella viikolla se voi olla vaikkapa herkkupäivän rahojen siirto syrjään. Mikä tavoite motivoisi sinua?
  5. Mieti tarvitsetko kaikkia lehtitilauksia, suoratoistopalveluita yms. Lopeta jokin vaikka määräajaksi ja siirrä hetkeksi yli jääneet rahat syrjään. Tai kilpailuta vaikkapa vakuutukset (lue lisää vakuutusten kilpailuttamisesta täältä!)
  6. Pidä jämäruokapäiviä. Valmista ruokaa aineksista jota kaapista löytyy. Ota eväät mukaan töihin tai kahvi omaan termosmukiin ja säästät. Ruokakulut ovat arjen iso kuluerä. Pienillä kokeiluilla säästät varmasti.  
  7. Jätä auto kotiin, tai mene julkisten sijaan pyörällä tai kävellen! Ota tämä tavoitteeksi aluksi kerran viikossa, pian huomaat että hyvästä tavasta tulee käytäntö! Tämä vinkki tekee hyvää niin henkisesti kuin fyysisestikkin
  8. Seuraa omaa kulutuskäyttäytymistä. Karsi tavaraa, myy ylimääräistä kirpputorilla! Ja etenkin tunnista tilanteet ja tunteet kun ostoshimo iskee.
  9. Suosi satokausiruokia ja tarkkaile kilohintoja. Satokauden aikaan tuotteiden hinnat ovat halvempia!
  10. Vaihda arvokas tekeminen yhteiseen läsnäoloon. Vietä leffateatterin sijaan leffailta kotona. 

Ja vielä viimeisenä: 

11. Suhtaudu rahaan positiivisesti. Raha ei ole mörkö, jos rahahuolet painaa – puhu! Oman talouden tunnistaminen ja raha-asioiden haltuunotto on parasta mitä voit tehdä rahoillesi, mutta myös mielellesi, sillä se on ensimmäinen askel kohti taloudellista hyvinvointia. 

Olipa kyseessä mikä tahansa asia jota tavoittelet, aseta itsellesi realistinen tavoite tähän liittyen. Tavoitteenasettelu kasvattaa motivaatiota ja onnistuessaan saa aikaan mahtavan tunteen. Tavoitteenasetteluun liittyen löydät kattavamman kirjoituksen täältä.

Jos haluat säästää ruokakuluista ja kaipaat vinkkejä arkiruokiin ja ruokabudjetin tekoon, ota seurantaan Instagramissa meidän budjettikeittiossa – tili!

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Päivi

Päivi

Tervetuloa blogini pariin!

Olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja työskentelen sosiaalityöntekijänä.

Kotoa löytyy kolme lasta, puoliso sekä kaksi koiraa.

Kiinnostuksen kohteena ovat yhteiskunnalliset ilmiöt sekä taloudellinen hyvinvointi.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Päivin aiemmat postaukset

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.