Lapselle säästäminen on järkevää monesta eri näkökulmasta. Ensinnäkin, säästämällä voidaan kerryttää lapselle varallisuutta jo varhaisessa vaiheessa, mikä luo taloudellista turvaa tulevaisuutta varten. Lisäksi lapsi voi samalla oppia tärkeitä rahataitoja, kuten oman talouden hallintaa, mikä tukee taloudellista itsenäistymistä.
Säästämiseen on useita eri vaihtoehtoja ja kohteita. Yleisin tapa on säästää pankkitilille, mutta tällöin kannattaa huomioida inflaation vaikutus säästöjen ostovoimaan. Toisaalta, rahasto- tai osakesäästäminen voi olla varteenotettava vaihtoehto, koska tällöin lapsen varallisuus voidaan laittaa töihin ja tuottoja poikimaan.
Rahasto- ja osakesäästämisen aloittamiseksi tarvitset lapselle oman tilin, johon arvopapereita voidaan hankkia. Tätä tiliä kutsutaan arvo-osuustiliksi, ja tässä artikkelissa käsittelemme, mikä arvo-osuustili on ja miten se toimii.
Mikä on arvo-osuustili?
Arvo-osuustili, lyhennettynä AOT, on tili, jolla säilytetään arvopapereita, kuten osakkeita ja rahastoja. Käytännössä arvo-osuustili toimii kuin pankkitili, mutta rahojen sijasta siellä hallinnoidaan ja pidetään tallessa arvopaperisijoituksia. Arvo-osuustilin avulla sijoittaja voi helposti ostaa ja myydä arvopapereita, ja kaikki sijoitukset näkyvät yhdellä tilillä, mikä tekee niiden hallinnasta selkeämpää.
Koska arvopapereita ei voi säilyttää tavallisella pankkitilillä, huoltajien on pohdittava, kumpi tili lapselle avataan: arvo-osuustili vai osakesäästötili (OST). Osakesäästötili sopii erityisesti silloin, kun halutaan miettiä verohyötyjä ja sijoittaa pelkästään osakkeisiin – osakesäästötilille ei voi hankkia muita kuin osakesijoituksia. Jos taas suunnitelmissa on sijoittaa lapsen varoja rahastoihin tai muihin arvopapereihin, arvo-osuustili on oikea valinta, koska se tarjoaa laajemmat sijoitusmahdollisuudet.
Halutessaan lapselle voi avata molemmat – sekä arvo-osuus- että osakesäästötilin. On hyvä muistaa, että arvo-osuustilejä voi olla useampi, mutta osakesäästötilejä voi olla vain yksi henkilöä kohden. Jos tätä rajoitusta rikotaan, verottaja voi määrätä veronkorotuksia.
- Lue myös: Osakesäästötilin avaaminen lapselle
- Lue myös: Mikä on osakesäästötili?
Miksi avata arvo-osuustili lapselle?
Arvo-osuustili tekee lapsen arvopapereiden omistamisesta ja hallitsemisesta yksinkertaista, koska kaikki sijoitukset näkyvät yhden tilin alla. Pitkäaikaisen ja säännöllisen säästämisen ja sijoittamisen hyödyt lapselle ovat merkittävät:
- Kun lapselle avataan arvo-osuustili jo varhaisessa vaiheessa ja sijoittamista tehdään säännöllisesti, sijoitukset hyötyvät ajan myötä korkoa korolle -ilmiöstä. Tämä tarkoittaa, että sijoitusten tuotot kasvavat paitsi alkuperäisestä pääomasta, myös aiemmin kertyneistä tuotoista. Lapsen kohdalla tämä voi tarkoittaa merkittäviä summia pitkän ajan kuluessa, vaikka alkuperäiset sijoitukset olisivatkin suhteellisen pieniä. Sijoitettaessa aika on paras kaveri.
- Esimerkiksi lapsen täyttäessä 18 vuotta, arvo-osuustilille on voinut kertyä merkittävää varallisuutta, joka auttaa maksamaan opiskelukuluja, asunnon käsirahaa tai muita suurempia menoeriä. Tämä luo taloudellista turvaa ja auttaa rakentamaan pohjaa lapsen taloudelliselle itsenäisyydelle.
- Kun säästämisestä ja sijoittamisesta puhutaan kotona ja sitä tehdään yhdessä, kehittyy samalla lapsen rahataidot ja taito hallita omaa varallisuutta. Nämä taidot ovat korvaamattoman tärkeitä arjessa aikuistuessa.
- Arvo-osuustilille voit tallettaa eri tyyppisiä arvopapereita, joka lisää lapsen sijoitusten ja varallisuuden hajautusta.
Milloin arvo-osuustili kannattaa avata lapselle?
Arvo-osuustilin avaamista ei kannata lykätä, kuten ei säästämisen tai sijoittamisen aloittamistakaan. Heti lapsen syntymän ja henkilötunnuksen saamisen jälkeen voi avata arvo-osuustilin ja aloittaa säännöllisen sijoittaminen, jolloin lapsi hyötyy pitkäjänteisestä sijoittamisesta jo varhaisesta iästä lähtien.
Kuitenkin myös myöhemmin aloitettu sijoittaminen on kannattavaa. Jos lapselle ei ole avattu arvo-osuustiliä heti syntymän jälkeen, on edelleen hyvä mahdollisuus hyödyntää sijoittamisen tuomia etuja. Nuoruusiässä tai myöhemmin aloitetulla sijoittamisella voi edelleen kerryttää merkittävää varallisuutta ajan myötä.
Lapselle sijoittaminen on yleistynyt varsinkin nuorten vanhempien keskuudessa.
Missä arvo-osuustilin voi avata?
Arvo-osuustilin voi avata useiden eri palveluntarjoajien kautta, ja vaihtoehtoja on runsaasti. Suomen suosituin sijoituspalvelu, Nordnet, tarjoaa käyttäjäystävällisen alustan sekä kattavat ohjeet ja tietopaketit sijoittajan tueksi, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan useammille.
Nordnetin lisäksi arvo-osuustilin voi avata perinteisissä pankeissa, kuten S-Pankissa, Säästöpankissa ja Nordeassa. Monilla näistä palveluntarjoajista on omat sovelluksensa, jotka helpottavat sijoitusten hallintaa mobiililaitteilla.
Palveluntarjoajaa valitessa on hyvä ottaa huomioon muutamia tärkeitä seikkoja:
- kulut liittyen sijoittamiseen ja tilin ylläpitämiseen
- alustan helppokäyttöisyys
- palvelu ja tarjonta vastaavat tarpeita
Esimerkiksi Nordnetissä tilin avaaminen on ilmaista ja voit tehdä sijoituksia lapsen arvo-osuustilille alhaisin kuluin valitsemalla matalakuluisia sijoituskohteita, kuten indeksirahastoja. Tämä voi olla hyvä tapa aloittaa sijoittaminen, mutta on tärkeää tutkia eri vaihtoehtoja ja valita lapsen tulevaisuuden kannalta sopivimmat sijoituskohteet.
Arvo-osuustilin avaaminen lapselle käytännössä
Tilin avaaminen lapselle on helppoa ja onnistuu vaikka kotisohvalta. Prosessi ei juuri eroa siitä, miten avaat tilin itsellesi. Esimerkiksi Nordnetissä tilin avaaminen lapselle tapahtuu seuraavasti:
1. Aloita avaamalla lapselle arvo-osuus- ja/tai osakesäästötili Nordnetiin. Pääset tästä linkistä oikealle sivulle, jonka jälkeen klikkaa painiketta ”Avaa tili lapselle”. (Lapsen sijoitusten hallinta helpottuu huomattavasti jos ainakin toisella vanhemmalla on oma Nordnet-tili).
2. Lue eteen avautuva tarkistuslista ja jatka sen jälkeen hakemuksen täyttämiseen.
3. Täytä kaikki hakemuksen kohdat huolella. Kun tiedot on täytetty, molemmat vanhemmat saavat sähköpostiin linkin, jonka kautta he voivat allekirjoittaa sopimuksen verkkopankkitunnuksilla.
4. Nordnet käsittelee hakemuksen sähköisten allekirjoitusten jälkeen. Tämä prosessi voi kestää muutaman päivän. Kun hakemus on käsitelty, lapsen tili tulee näkyviin huoltajan Nordnet-tilin yhteyteen, ja tilin hallinta onnistuu helposti kun vanhempi kirjautuu omalle tilille.
5. Kun tili on aktivoitu, voit aloittaa lapselle sijoittamisen. Kun lapsi täyttää 18 vuotta, tilin hallinta siirtyy hänen nimiinsä, jolloin hän voi itse päättää varojen käytöstä ja hallinnoida sijoituksiaan itsenäisesti.
Mitä kannattaa ottaa huomioon ennen lapselle sijoittamista?
Oman talouden arviointi ennen lapselle sijoittamista: Ennen kuin aloitat lapselle sijoittamisen, on ensiarvoisen tärkeää arvioida oma taloudellinen tilanne. Lapselle tehdyt sijoitukset ovat lapsen omaisuutta, eikä vanhemmilla ole oikeutta nostaa näitä varoja itselleen. Siksi on tärkeää varmistaa, että oman talouden perusta on kunnossa ja että pystyt sitoutumaan lapselle sijoittamiseen. Hyvä ohjenuora on kysyä itseltäsi: ”Tarvitsenko tätä rahaa juuri nyt tai lähitulevaisuudessa?” Jos vastaus on kyllä, kannattaa harkita, onko kyseinen summa järkevää sijoittaa, vai olisiko parempi siirtää se sivuun ja varmistaa perheen taloudellista turvaa.
Sijoittamisen tulee olla osa laajempaa taloudenhallintaa, jossa varmistat, että sinulla on riittävästi varoja päivittäisiin menoihin, hätävarakassaan sekä omiin pitkän aikavälin tavoitteisiisi. Näin sijoittaminen lapselle ei vaaranna omaa taloudellista tilannettasi, vaan toimii osana kestävää ja harkittua varainhallintasuunnitelmaa.
Riskit ja harkittavat tekijät: Sijoittaminen tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia lapsen varallisuuden kasvattamiseen, mutta on tärkeää ymmärtää siihen liittyvät riskit. Kun lapsen varoja sijoitetaan, esimerkiksi osakkeisiin tai rahastoihin, sijoitusten arvo voi vaihdella markkinamuutosten mukaan. Lyhyellä aikavälillä sijoitusten arvon heilahtelut voivat vaihdella voimakkaastikin, mikä voi johtaa sijoitusten arvon tilapäiseen laskuun – huomioi tämä varsinkin jos sijoitusaika on suht lyhyt. On tärkeää muistaa, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä, ja markkinat eivät ole ennustettavissa.
Pitkäjänteinen sijoittaminen ja ajallinen hajauttaminen kuitenkin lieventävät markkinoiden heilahtelun vaikutuksia. Kun sijoittaminen aloitetaan varhaisessa vaiheessa ja sijoituksia tehdään säännöllisesti, myös markkinoiden tarjoamat alhaisemmat kurssit ovat sijoittajalle mahdollisuus, koska silloin rahasto-osuuksia tai osakkeita voi saada hankittua edullisemmin. Tämä ajallinen hajautus tasaa markkinoiden riskejä pitkällä aikavälillä.
Suunnittele lapsenkin sijoituksia: Lapselle sijoittaminen on pitkän aikavälin projekti, ja suunnittelu auttaa hallitsemaan riskejä. On hyvä pohtia, millaisia sijoituskohteita lapsen salkkuun tullaan valitsemaan ja miten niitä hajautetaan. Hyvä suunnittelu ja toteutus auttaa madaltamaan riskiä ja auttaa turvaamaan lapsen varoja.
Kuka hallitsee lapsen arvo-osuustilillä olevia sijoituksia?
Vanhemmat eli lapsen huoltajat hallinnoivat lapsen arvo-osuustilillä olevia varoja lapsen etujen mukaisesti. Huoltajat siis toimivat lapsen edunvalvojina. Huoltajat voivat päättää esimerkiksi sijoituksista, osakkeiden ostamisesta ja myymisestä sekä siitä, miten varoja käytetään.
Kun huoltajat huolehtivat lapsen varallisuudesta, on tärkeää että toimitaan lapsen etu edellä. Vanhemmat eivät voi käyttää lapsen varoja omiin tarpeisiinsa, vaan heidän on hallinnoitava varoja lapsen tulevaisuutta ajatellen. Lapsen varoja tulisi käyttää tai sijoittaa niin, että ne tuottavat lapselle pitkäaikaista hyötyä. Jos lapsen varallisuus ylittää 20 000 euroa, huoltajan täytyy oma-aloitteisesti toimittaa Digi- ja väestötietovirastolle luettelo lapsen omaisuudestaan. Tämän jälkeen DVV valvoo lapsen varallisuutta vuosittain.
Mitä kaikkea arvo-osuustilille voi ostaa?
Arvo-osuustilille voit hankkia kattavasti eri sijoituskohteita, kuten mm.:
- Kotimaisia ja ulkomaisia osakkeita
- Rahastoja
- ETF-rahastoja eli pörssiin listattuja rahastoja
- Joukkovelkakirjoja
- Harvinaisempia kohteita, kuten viputuotteita (näitä ei suositella aloitteleville sijoittajille)
Miten arvo-osuustilillä olevia sijoituksia verotetaan?
Lapsen arvo-osuustiliä verotetaan pääasiassa samalla tavalla kuin aikuistenkin, mutta vanhempien tulee huomioida muutamia erityispiirteitä. Listasimme alle tärkeimmät asiat joita ottaa huomioon lapsen arvo-osuustilin ja siihen liittyvien tuottojen verotuksesta.
- Pääomatulojen verotus: Lapsen arvo-osuustililtä saadut myyntivoitot ovat veronalaisia tuloja, ja ne verotetaan pääomatuloina. Verotus tapahtuu samoin kuin aikuisilla: pääomatuloja verotetaan 30 % aina 30 000 euroon asti vuodessa, ja tämän rajan ylittävältä osalta veroprosentti nousee 34 %.
- Osinkojen verotus: Osinkoja verotetaan hieman eri tavalla: osingoista 85 % on veronalaista pääomatuloa ja loput 15 % verovapaata. Tämän seurauksena osinkojen todellinen veroprosentti on käytännössä 25,5-28,9 %.
- Verovapaa tulo: Lapsi voi myydä vuoden aikana sijoituksiaan enintään 1 000 euron arvosta ilman, että myyntivoitoista peritään veroja (huom. kaikki vuoden aikana tehdyt myynnit yhteensä).
- Lahjavero: Lapselle tehtävissä sijoituksissa on otettava huomioon myös lahjavero. Jos lapselle lahjoitetaan varoja yli 4 999 euron arvosta kolmen vuoden aikana samalta lahjoittajalta, lahjaveron maksuvelvollisuus tulee ajankohtaiseksi (molemmat vanhemmat voivat antaa 4 999 euroa 3 vuoden aikana eli yhteensä 9 998€).
Lapsen oikeudet sijoituksiinsa
Kun lapsi täyttää 18 vuotta, hän saa omaisuutensa hallintaansa. Lapsi saa tällöin tehdä omaisuudellaan mitä haluaa.
Lain mukaan vanhemman tulee hoitaa lapsen varallisuutta siten, että se on lapsen edun mukaista. Vanhempien sijoittaessa lapsen varoja, ei sijoituksia voida ohjata kohteisiin joissa riski on huomattavan suuri. Esimerkiksi suoria amerikkalaisosakkeita ei voi lapsen salkkuun ostaa ilman erillistä DVV:n lupaa, joka maksaa 184€ / kerta (jos lapsen sijoitukset on DVV valvonnassa). Vanhemmat eivät voi myöskään tehdä sijoituspäätöksiä, joilla pyrkivät ohjaamaan lapsen elämää tiettyyn suuntaan.
Lahjarahat sijoituksiin?
Halutessanne voit pyytää sukulaisia tai muita lahjanantajia tallettamaan rahaa suoraan lapsen arvo-osuustilille, mutta sijoituspäätöksiä he eivät voi lapsen puolesta tehdä. Tällöin huoltajat lopulta päättävät, mihin sijoituksiin rahat ohjataan.
Lapsen Nordnet-tilin tiedot löydät kun menet kohtaan: Omat sivuni > Talletus > Viitesiirtotalletus ja valitset lapsen tilin – jonka jälkeen tilitiedot avautuvat alle. Jotta lahjarahojen siirto onnistuu, tarvitaan Nordnetistä löytyvä tilinumero ja viitenumero. Viitenumero on erittäin tärkeä olla oikein, jotta siirto onnistuu.
- Valtakirjalla vanhemmat voivat antaa pääsyn lapsen salkkuun myös jollekin muulle haluamalleen henkilölle, kuten isovanhemmalle tai kummille. Jos valtuutettu ei ole itse asiakkaana Nordnetissä, hän saa omat henkilökohtaiset sisäänkirjautumistunnisteet lapsen salkkuun (valtuutus ei kuitenkaan oikeuta lapsen varojen siirtämistä esimerkiksi lapsen arvo-osuustililtä kummin arvo-osuustilille).
- Jos valtuutetulla on itsellään salkku Nordnetissä, lapsen salkku voidaan yhdistää hänen omien sisäänkirjautumistunnisteiden alle. Valtakirjaan tarvitaan molempien huoltajien allekirjoitukset. Valtakirjan löydät lomakesivulta (kohta ”Valtakirja (osake- ja rahastosalkku sekä osakesäästötili”).
Aloita sijoittaminen Nordnetissä!
Nordnet on yli 500 000 suomalaisen sijoittajan valinta.
Sijoita osakkeisiin tai aloita rahastosijoittaminen vain 15 eurolla!
*Sisältää kaupallisen linkin