Eläkepäivillä yhtäkkiä reilusti aikaa, mutta onko rahaa
Eläkepäivillä yhtäkkiä reilusti aikaa, mutta onko rahaa

Eläkepäivillä yhtäkkiä reilusti aikaa, mutta onko rahaa?

Nina Nordlund nosti somessa esiin tärkeän näkökulman eläkepäiviä ajatellen: eläkkeellä meillä voi yhtäkkiä olla paljon enemmän aikaa tehdä asioita, joita olemme aina halunneet tehdä.

Eläkepäivillä voi olla aikaa matkustaa, harrastaa tai toteuttaa muita unelmia. Taloudellinen tilanne voi joko mahdollistaa nämä asiat – tai rajoittaa niitä. Siksi oman varallisuuden kehittäminen jo hyvissä ajoin työuran aikana on yksi viisaimmista tavoista valmistautua eläkepäiville.

Eläkkeellä bruttotulot laskee tyypillisesti n. 40-50 %

Useimmille suomalaisille eläkkeelle jääminen tarkoittaa tulojen laskua, tyypillisesti noin 40–50 % työuran aikaisista bruttotuloista. Nettotulojen osalta pudotus on keskimäärin noin viidennes. Tämä lasku johtuu mm. työeläkkeen rajoitetusta korvaussuhteesta.

Eläkeaikaan liittyvät kiinteät kulut, kuten asumismenot, pysyvät monesti kuitenkin ennallaan, mikä voi lisätä taloudellista painetta eläkeläisen talouteen. Moni saattaa jatkaa samanlaista kulutuskäytöstä tulotason laskemisen jälkeen, joka voi johtaa velkaantumiseen. Esimerkiksi Ylen kirjoitus kertoo, miten monelle tulee yllätyksenä, ettei kuluttaminen voi jatkua vanhaan malliin siirryttäessä työelämästä eläkkeelle.

Eli vaikka eläkkeiden verotus on kevyempää, ja veronkevennyksillä on pyritty parantamaan eläkeläisten toimeentuloa, tilanne vaatii silti eläkkeelle siirtyvältä suunnittelua ja sopeutumista. Eläkeläiskotitalouksien tulot ovat keskimäärin aiemmin mainittu n. 80 % palkansaajakotitalouksien nettotuloista, mutta yksilölliset erot voivat olla huomattavia.

Taloudellisesti leppoisampia eläkepäiviä ajatellen, sijoittaminen on yksi loistava tapa kasvattaa varallisuutta pitkällä aikavälillä. Kun aloitat sijoittamisen hyvissä ajoin, voit hyödyntää korkoa korolle -ilmiötä, jossa sijoitetut rahat alkavat kasvaa lumipallon tavoin ajan myötä.

Ja vaikka aloittaisit myöhemminkin, jokainen sijoitettu euro on askel oikeaan suuntaan.

Tee suunnitelma ja aloita mahdollisimman pian

Suosittelen tekemään selkeän suunnitelman ja miettimään, millaisen potin haluat eläkepäiville kerätä. Tämä auttaa hahmottamaan omat taloudelliset tavoitteet ja tekee niistä konkreettisempia.

Suosittelen myös automatisoimaan kaiken mahdollisen ja panostamaan esimerkiksi indeksisijoittamiseen. Rahastot ja varsinkin indeksirahastot tarjoavat helpon ja kustannustehokkaan tavan aloittaa sijoittaminen, ja rahastosijoittamista voi toteuttaa lähes vaivatta arkisen elämisen rinnalla. Näin eläkepotti karttuu suhteellisen vähällä vaivalla.

Kolmanneksi suosittelen sijoittamaan säännöllisesti. Pienetkin kuukausittaiset sijoitukset voivat kasvaa merkittäviksi summiksi eläkepäiviin mennessä – tosin riippuu tietenkin, kuinka pitkä aika eläkeikääsi on.

Jos saat vuoden aikana bonuksia tai veronpalautuksia, suosittelen siirtämään suuren osuuden sijoituksiin.

Yleisesti ottaen sijoittamisesta kannattaa tehdä yhtä tärkeä osa omaa taloutta kuin laskujen maksaminen.

Elämästä pitää toki nauttia nyt, mutta tämä ei sulje pois sitä, etteikö samalla voisi rakentaa taloudellisesti parempaa tulevaisuutta. Tämä vaatii suunnitelmallisuutta ja viitseliäisyyttä, mutta odota vain: kun eläkepäivät koittavat ja olet rakentanut itsellesi taloudellisesti mukavan perustan, olet superkiitollinen ja onnellinen siitä, että näit asian eteen vaivaa.

Elämä on täynnä mahdollisuuksia, ja varallisuuden kehittäminen antaa sinulle vapauden tarttua niihin myös eläkkeellä.

Ps. Jos mietit, että sijoittaminen on humpuukia, on hyvä ymmärtää, että nykyiset eläkevaratkin ovat sijoittamisen tulosta. Eläkejärjestelmässä työnantajien, työntekijöiden ja yrittäjien maksamat työeläkemaksut kattavat osan eläkkeistä, mutta ei kaikkea. Osa näistä maksuista rahastoidaan ja sijoitetaan, jotta tulevaisuudessa eläkkeiden maksamiseen riittää varoja ilman, että työeläkemaksuja joudutaan nostamaan kohtuuttomasti.

Mitä paremmin eläkerahastot tuottavat, sitä pienempi tarve on korottaa työeläkemaksuja.

Eli eläkevaroja sijoittamalla varmistetaan, että järjestelmä kestää muuttuvissa olosuhteissa, kuten väestön ikääntymistä. Eläkerahastoista ja niiden tuotoista katetaan jo nyt osa vuosittaisista eläkkeistä, sillä työeläkemaksut yksin eivät enää riitä. Vuonna 2022 noin viisi miljardia euroa eläkkeistä maksettiin sijoitustuottojen avulla.

Työeläkevarojen sijoittamisella ja sijoitusten tuotoilla on jatkossa entistä tärkeämpi rooli eläkkeiden rahoittamisessa. Sijoitusvaroja ja niiden tuottoja on käytetty jo muutamia vuosia eläkkeiden maksuun, sillä työeläkemaksut eivät yksin riitä työeläkkeiden kattamiseen.

Työeläke.fi

Aloita sijoittaminen Nordnetissä!

Nordnet on yli 500 000 suomalaisen sijoittajan valinta.

Sijoita osakkeisiin tai aloita rahastosijoittaminen vain 15 eurolla!

*Sisältää kaupallisen linkin

Jaa:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
X
Email
LinkedIn

Olen Merita, 37-vuotias kolmen lapsen äiti, vaimo, sijoittaja, yrittäjä, opiskelija, talousvaikuttaja ja bloggaaja.

Sijoitustaipaleeni alkoi vuonna 2013.

Tavoitteeni on auttaa naisia kehittämään omaa taloutta ja tukea sijoittamiseen ja vaurastumiseen tarvittavien taitojen oppimista.

Naisten taloudellisen itsenäisyyden lisääminen on sydämen asia.

LUE LISÄÄ KIRJOITTAJASTA

Nordnet oppaat

Tutustu Nordnetin oppaisiin, joiden avulla opit tarvittavat taidot Nordnetin käyttöön.

Bilance-opas

Kokeile budjetointisovellusta ilmaiseksi kahden kuukauden ajan! Käytä koodia: naisetpuhuu

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Jätä kommentti