eroon pelosta, kohti menestystä
eroon pelosta, kohti menestystä

Eroon pelosta, kohti menestystä

Aina uuden vuoden alkaessa pohdimme mieheni kanssa yhdessä Mel Robbinsin inspiroimiin kysymyksiin vastauksia, joilla lähdemme miettimään tulevan vuoden tavoitteita. Mistä unelmoimme, mitä toivomme, haluamme ja mitä kohti menemme? Entä mitä haluamme lopettaa tai vähentää? Yksi lempikysymyksistäni tässä kysymyspatterissa on:

Minkä asian tekemistä et aloita tai lykkäät aina vaan, koska pelkäät, ettei se toteudu?

Se on monen mahdollisuuden kysymys. Voit päättää mennä juuri siitä, mistä aita on matalin ja kertoa itsellesi ympäripyöreitä vastauksia tai voit todella kohdata sen, mikä sinua pelottaa. Pelko, joka rajoittaa sinua. Se rajoittaa sinua niin, ettet uskalla tähdätä tähtiin. Et uskalla unelmoida, koska pelkäät, ettet voi saavuttaa haluamaasi tai pelkäät, ettei se ole sinulle mahdollista.

Pelko on ymmärrettävä suojautumis- ja selviytymismekanismi. Sen tehtävä on auttaa meitä selviytymään ja suojautumaan mahdolliselta uhalta. Me ihmiset pelkäämme monista eri syistä. Vaurastumisen polulla pelko kummittelee mielessä helposti ennen ensimmäistä sijoitusta rahastoon: ”Mitä jos menetänkin kaikki nämä rahat?”

Pelko voi tulla myös jostain kokemastamme asiasta, jolloin jokin tapahtuma tai kokemus nostaa pelon aina uudelleen pintaan. Pelko voi olla myös meihin istutettua. Itselläni tällainen oli esimerkiksi pitkään uskomus siitä, että kaikki velka on huonoa velkaa, joten lainan ottamista pitää pelätä ja vältellä viimeiseen saakka.

Voimme silkasta pelosta perustella itsellemme, miksi emme aloita säästämistä ja sijoittamista tai tavoittele unelmiemme elämää. ”En ikinä uskaltaisi lähteä sijoittamaan, koska en tiedä siitä mitään.”, ”en uskalla lähteä työstäni, koska mistä sitten saan rahat elämiseen?”

Pelko rajoittaa

Pelossa on vaan se huono puoli, että se rajoittaa meitä monesti liikaa ja vielä kaiken kukkuraksi ihan turhaan. Jätämme osallistumatta mielenkiintoiseen tapahtumaan, koska pelkäämme, että teemme jotain hölmöä, sanomme hassusti tai joku muu ajattelee meistä hassusti. Välttelemme uusia haasteita, koska pelkäämme, ettemme osaa, pysty tai kykene.

Pelko vaikuttaa usein myös päätöksentekoon. Saatamme ottaa kaiken varman päälle, ilman riskejä, koska pelkäämme riskejä tai epävarmuutta. Jätämme sanomatta tärkeitä asioita, koska pelkäämme, että meidät käsitetään väärin.

Nämä kaikki ja miljoonat muut mahdolliset tilanteet rajaavat meidät ulos monesta asiasta. Kasvu- ja kehitysmahdollisuutemme ja rohkeus elää juuri omannäköistä elämää loistavat poissaolollaan ja tilalla on vain pelkoa milloin mistäkin. Kun tarpeeksi pelkää kaikkea koko ikänsä, kääntyy sisäänpäin ja katkeroituu. Sellaista elämää tuskin kukaan haluaa itselleen.

Selätän pelkoni

Joten nyt, kun sinä voit vielä asioihin vaikuttaa, tunnista pelkosi ja sen, milloin ne ottavat vallan sinusta, päätöksenteostasi tai tekemisistäsi. Tunnista tilanteet, joissa tunnet pelkoa ja käytä aikaa myös siihen, että tunnistat, millaisia tunteita tuolloin tunnet. Kun tunnet pelon nousevan, löytyy avain vapauteen ja kohti kehitystä. Pääset seuraavien vinkkien avulla pelon juureen ja pystyt ne selättämään.

Haasta omat ajatuksesi. Varsinkin ne negatiiviset. Kysy itseltäsi, onko sinulla faktatietoa ja todisteita, jotka todistavat pelkosi oikeaksi ja aiheelliseksi vai onko se enemmän mutuilua.

Kun olet päässyt näistä vaiheista eteenpäin, alkaa todellinen työ pelkojen kohtaamisen ja niistä eroon pääsemisen kanssa. Ota asioista selvää ja opiskele. Mitä enemmän saat tietoa asiasta, sitä valmiimpi olet tekemään ensimmäisen siirtosi kohti pelkovapaata elämää.

Ensimmäinen askel on aina pieni, mutta se kannattaa ottaa. Vaikka kuinka pelottaisi, kokeile ottaa se ensimmäinen, vaikka minimaalinen askel ja katso, miltä sen jälkeen tuntuu. Sijoita ensimmäinen 5 euroa, lähetä ensimmäinen sähköposti uutta työpaikkaa koskien, kuvaa ensimmäinen lyhyt video sosiaaliseen mediaan, kokeile uutta harrastusta, jota et aikaisemmin uskaltanut aloittaa. Tekemällä ensin pienesti, pelko hälvenee. Ei mene kauan, kun se, mikä joskus tuntui mahdottomalta, sujuukin kuin vettä vaan ja havittelet aina vain uusia, suurempia haasteita.

Opettele myös oman hyvinvointisi tueksi erilaisia rentoutumis- ja stressinhallintatekniikoita. Eri ihmisille toimivat erilaiset asiat. Joillekin syvähengitys ja meditaatio auttavat parhaiten, toinen juoksee stressin pihalle lenkkipolulla. Löydä omasi.

Ole valmis myös pyytämään ja ottamaan apua vastaan. Ystävien ja sellaisten ihmisten, jotka ovat tehneet sen, mitä sinä tavoittelet, tuki on korvaamatonta pelkojesi voittamisessa.

Kaiken uuden aloittaminen jännittää. Pelko on silloin luonnollinen osa uutta prosessia. Se ei tarkoita, että teet jotain väärin tai sinussa olisi jotain vikaa. Kohtaa pelon tunteesi hyväksyen ja empaattisesti itseäsi sättimättä.

Entä mitä minä olen vastannut nyt kahtena vuonna alussa esittämääni kysymykseen? ”Minkä asian tekemistä et aloita tai lykkäät aina vaan, koska pelkäät, ettei se toteudu?” Olen rohkeasti minä kaikissa tilanteissa ja tavoittelen kaikkia mahdollisia unelmiani. Tiedän, kuka olen ja missä olen todella hyvä.

Opettelen kuvaamaan videoita someen. Muutan ulkomaille. Otan isompia taloudellisia riskejä ja ostan lisää sijoitusasuntoja. Pidän enemmän lomaa ja teen enemmän töitä oikeasti etänä, ei vain kotitoimistolta. Kasvatan sijoituksieni määrää. Panostan lihaskuntoon ja omaan hyvinvointiin. Pienillä askeleilla niitä kohti.

Toisten asioiden ja unelmien kohdalla olen mennyt nopeasti eteenpäin, toiset jännittävät edelleen, mutten anna jännityksen muuttua peloksi vaan menen kohti unelmiani.

Ja alussa mainitsemani minuun istutetun pelon siitä, että laina on aina pahasta, olen selättänyt jo moneen otteeseen. Ensimmäisen sijoitusasunnon ostoa varten ottamani laina hirvitti, mutta kun sen oli ottanut, huomasikin, ettei maailma kaatunutkaan, elämä jatkuikin ihan normaalisti. Näinhän se toimii useimpien jännittävien ja pelottavien asioiden kohdalla. Ensin ollaan kauhuissaan ja lopulta, kun kynnys on ylitetty ja otettu se ensimmäinen askel, huomaa, että pelko oli täysin turha. Ja niin tämä pelko hävisi kertaheitolla. Uusia sijoitusasuntoja varten otettava laina ei ole pelottanut enää yhtään.

Ei siis muuta kuin kohti pelotonta vuotta! Minkä asian sinä aloitat tänä vuonna pelkäämättä epäonnistumista?

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Virva

Virva

Tervetuloa blogiini!

Olen markkinointihenkinen monialainnostuja ja kahden tytön äiti. Tasapainoilen ruuhkavuosien, hyvän arjen ja elämysten välillä.

Sijoittamisen ja säästämisen muutama vuosi sitten ymmärrettyäni, ettei työtä tekemällä varsinaisesti rikastu. Rahat täytyy käyttää järkevästi ja laittaa niitä kasvamaan itsekseen. Tulevaisuudessa tilin saldo ei saa sanella tekemisiä ja ajankäyttöä.

Nautin ajasta perheen ja ystävien kanssa, rakkaimmat harrastukset vievät luontoon, rinteeseen tai padel-kentille.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Virvan aiemmat postaukset

medialukutaito

Medialukutaito

Olen jo pidemmän aikaa seurannut median kirjoittelua tietyistä aloista. Täysin omien mielenkiinnon kohteideni mukaan kiinnitän

verkostoituminen

Verkostoitumisen voima

Vaikka verkostoitumisella saattaa olla korvissasi negatiivinen sointi, sillä on kuitenkin paljon hyviä ominaisuuksia, jonka vuoksi sitä kannattaa tehdä. Ja hei, verkostoidut joka tapauksessa, halusit tai et. (Ellet täysin erakoidu.)

nainen tarvitsee omaa aikaa

Nainen tarvitsee omaa aikaa!

Välillä on pakko päästä olemaan vain minä itse ilman muita leimoja tai oletuksia ja odotuksia äitinä tai vaimona. Millaista henkistä pääomaa nainen saa, kun lähtee itsekseen matkalle? Lue lisää.

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.