rahastojen kulut
rahastojen kulut

Rahastojen kulut – Millaisia kuluja voidaan periä?

Sijoittamiseen liittyy usein erilaisia kuluja. Rahastojen kulut voivat vaihdella merkittävästikin, joten tämän vuoksi on hyvä olla tietoinen, mistä kaikesta rahastoyhtiölle maksaa. Kannattaakin pitää mielessä sanonnat: ”Tuotto ei ole aina varmaa, mutta kulut ovat!” ja ”Kulut syövät tuottoa!”

Okei, joskus korkeampikuluinen aktiivinen rahasto voi tuottaa paremmin kuin matalakuluinen passiivinen rahasto, mutta yleensä ottaen itse olen melko kulukriittinen sijoittaja ja suosin matalakuluisia rahastoja.

Mutta mennäänpä itse asiaan eli millaisia kuluja rahastoihin ja rahastosijoittamiseen voi liittyä? Lue lisää alta!

Merkintäpalkkio 

Kun ostat palan rahastoa, eli teet rahastomerkinnän, rahasto voi ottaa merkinnästä palkkion. Yleensä palkkio voi olla 1-3% luokkaa. Osa rahastoista ei välttämättä peri merkintäpalkkiota lainkaan.

Lunastuspalkkio

Kun haluat myydä rahasto-osuuksiasi pois, voi rahastoyhtiö periä sinulta lunastuspalkkion. Lunastuspalkkio on yleensä noin 1% luokkaa.

Hallinnointipalkkio

Rahasto voi veloittaa hallinnointipalkkiota rahaston hoitamisesta ja varojen sijoittamisesta. Hallinnointipalkkio ilmoitetaan prosentteina vuodessa, mutta palkkio lasketaan päivittäin rahaston kokonaisarvosta.

Juoksevat kulut

Juoksevat kulut voivat pitää sisällään mm. säilytyspalkkion ja hallinnointipalkkion, muttei kuitenkaan kaupankäyntikuluja, kuten merkintäpalkkiota tai tuottosidonnaisia kuluja.

Tuottosidonnainen palkkio

Jos rahasto tekee ylituottoa esimerkiksi vertailuindeksiin nähden, silloin rahasto voi periä tuottosidonnaista palkkiota.

Vaihtopalkkio

Jos haluat siirtää sijoituksiasi saman rahastoyhtiön rahastosta toiseen, voidaan sinulta periä vaihtopalkkio. Yleensä vaihtopalkkio on hieman pienempi kuin merkintä- tai lunastuspalkkio.

Jakelupalkkio

Jakelupalkkio on ns. välityspalkkio, jonka esim. Nordnet nappaa välistä kun se tarjoaa rahastoa alustallaan ja yhdistää sinut ja rahaston.

Valuutanvaihtopalkkio

Rahaston ostamisen yhteydessä voi sijoittamastasi summasta mennä valuutanvaihtopalkkio. Tämä kulu syntyy siitä, kun rahaston ostamisessa käyttämäsi valuutta tulee vaihtaa toiseen valuuttaan, jolla ostetaan itse rahastoa. Esimerkkinä voidaan käyttää Nordnet indeksirahasto Tanskaa, jossa valuutanvaihtopalkkio on 0,50%.

Onko salkussasi rahasto(ja)? Kuinka hyvin olet tietoinen rahastojesi kaikista kuluista?

Rahaston avaintietoesitteestä löydät tarkempaa tietoa rahaston kuluista. Avaintietoesite on pakollinen jokaisen rahaston kohdalla.

Huomioi, että palkkiot vaihtelevat rahastokohtaisesti. Osassa kulut voivat olla pyöreä nolla, osa voi periä jotain yllä mainituista kuluista ja osa rahastoista voi periä kaikkia mahdollisia kuluja.

Muista myös, että kulut voi vähentää verotuksessa. 

>> Opi lisää rahastosijoittamisesta

>> Aloita rahastosijoittaminen Nordnetissä!

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest

Seuraa Somessa

Uusimmat postaukset

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Samankaltaiset postaukset

Anti Black Friday = Bright Friday

Mitä, jos turhan ostamisen sijaan tekisimme pimeästä perjantaista valoisan? Keräsimme listan parhaista Anti Black Friday vinkeistä, joilla kulutusjuhla muuttuu Bright Fridayksi.

rahastojen kulut

Rahastojen kulut – Millaisia kuluja voidaan periä?

Sijoittamiseen liittyy usein erilaisia kuluja. Rahastojen kulut voivat vaihdella merkittävästikin, joten tämän vuoksi on hyvä olla tietoinen, mistä kaikesta rahastoyhtiölle maksaa. Kannattaakin pitää mielessä sanonnat:

arbitraasi

Arbitraasi – Mitä se tarkoittaa?

Luen tällä hetkellä Karo Hämäläisen kirjaa Rikos ja rahastus, jossa Hämäläinen kertoo tosielämän pahimmista rahahuijauksista. Kuuluisa huijari ja entinen Nasdaqin johtaja Bernard Madoffin kohdalla Hämäläinen

fyysinen vs. synteettinen rahasto

Synteettinen vs. fyysinen rahasto

Mitä eroa on synteettisellä ja fyysisellä rahastolla? Tämä kysymys tulee aiheelliseksi ETF-rahastoa valitessa. Ennen kuin lähdetään sen pidemmälle, kerrataan vielä lyhyesti mikä ETF oikein on?

Jätä kommentti