kilpailuttaminen
kilpailuttaminen

Säästä rahaa kilpailuttamalla

Kilpailuttamisesta kuulee monesti, mutta harva oikeasti kilpailuttaa arkisessa elämässä hyödyntämiään palveluja tai sopimuksia, kuten vakuutuksia, puhelinliittymiä tai lainoja. Monesti kilpailuttamisen väliin jättämiseen liittyy puhtaasti laiskuus, koska suoraan sanottuna onhan kilpailuttaminen melko tylsää puuhaa…

MUTTA jos mietitään kilpailuttamisen tuomia hyötyjä, kannattaisi omaa ajattelua suunnata enemmän siihen, miten muutamien ponnistelujen ja tylsyyden kestämisen ansiosta voi hyvässä lykyssä säästää sievoisen summan rahaa. Ja jo seuraavalla kerralla homma sujuu varmasti paljon helpommin, kun tiedät mitä kaikkea on syytä kilpailuttaa!

Miten kilpailuttamisella voi säästää rahaa?

Itse kilpailutan joka vuosi puhelinliittymän, koska yleensä puhelinoperaattorit tarjoavat vuoden mittaisia kampanjasopimuksia, ja kampanjahinnan päätyttyä hinta ponnahtaa automaattisesti useamman euron ylöspäin – joskus jopa yli kymmenellä eurolla. Tämän takia olen suhteellisen ajoissa liikkeellä, jotta ehdin vertailla eri palveluntarjoajien hintoja keskenään. Seuraavan kerran puhelinliittymäni hinta päivittyy tämän vuoden toukokuussa, joten lähiviikkoina on ryhdyttävä toimeen ja metsästettävä uutta sopimusta. Toki monesti operaattori haluaa pitää asiakkaistaan tiukasti kiinni ja tarjoaa uutta kampanjaa, mutta on silti hyvä olla tieto kilpailevien yhtiöiden tarjouksista.

Viime kerralla vaihdoin palveluntarjoajaa kokonaan toiseen ja vaihdon myötä onnistuin alentamaan kuukausisopimukseni hintaa 14,95 eurolla kuukaudessa, joka tekee vuodessa säästöä 179,4 euroa. Eli ei mikään pieni summa. Vaikka hinta laski, sain silti tilalle tehokkaamman netin eli voisi sanoa, että halvemmalla hinnalla sain entistä enemmän – netti kun on suurimmaksi osin tärkein asia puhelimenkäyttöäni ajatellessa.

Lisäksi voin kertoa toisen tarinan siitä, miten kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä. Meillä päättyi erittäin edullinen sähkösopimus huhtikuussa 2022. Olin jo marras-joulukuussa 2021 liikkeellä asian suhteen ja sain solmittua uuden sähkösopimuksen suhteellisen hyvään hintaan. Toki edelliseen sopimukseen verrattuna hinta oli noin puolet kalliimpi per kWh, mutta lopulta huhtikuuhun 2022 päästessä sopimus paljastui oikeaksi kultakimpaleeksi – tuolloin sopimushinnat olivat nimittäin pompanneet jo huomattavasti korkeammalle. Lisäksi sopimus oli vielä haluamani ns. ”vihreä sopimus” ja sähkö uusiutuvaa tuulivoimaa, joka tuotetaan lähialueella.

Tämän myötä suosittelenkin, että kannattaa laittaa esimerkiksi omaan puhelimeen hyvissä ajoin ilmoitus koska tietyt sopimukset, kuten puhelin-, sähkö- tai nettiliittymän edullinen kampanjahinta umpeutuu/päivittyy kalliimmaksi ja olla hyvissä ajoin kilpailuttamassa uutta. Homman tylsyys kannattaa laittaa taka-alalle ja keskittyä enemmän kilpailuttamisen tuomiin hyötyihin ja potentiaalisiin säästöihin! Jatkossa kilpailutukselle uhrattu aika palkitsee varmasti, ja voit turvallisin mielin huolehtia taloudestasi, kun tiedät että maksat palveluista järkevästi.

Mitä kaikkea voi kilpailuttaa?

Minkä tahansa tuotteen tai palvelun hankintaa miettiikin, on hintojen vertailu ja kilpailutus aina fiksua. Usein kilpailuttamista saatetaan miettiä pelkästään isojen yritysten tai palveluntuottajien hommana, kun he hankkivat tuotteita tai palveluita, mutta näin ei kuitenkaan ole. Kilpailutus on mahdollista myös yksityisille kuluttajille ja ennen kaikkea se on kannattavaa.

Jos mietitään hetken aikaa kilpailuttamista näiden isojen yritysten tai toimijoiden näkökulmasta, toimii kilpailutus suurin piirtein näin: Kun on kyse julkisista hankinnoissa tulee kilpailutukset tehdä aina, jos hankinnan arvo ylittää kynnysarvon. Kynnysarvo vaihtelee sen mukaan mistä tuote ollaan hankkimassa. Kansallisissa hankinnoissa kynnysarvo on 60 000 – 500 000 euroa, ja Euroopan unionin sisäpuolelta tehtävissä hankinnoissa 140 000 – 5 382 000 euroa.

Kun kyseessä ovat julkiset varat, kilpailutuksella taataan se, että tehostetaan julkisten varojen käyttöä ja pyritään tähtäämään laadukkaisiin hankintoihin. Lisäksi yritysten näkökulmasta on tasa-arvoista, että halukkaat voivat osallistua kilpailutukseen. Samat ajatukset voi siirtää lähes suoraan meidän yksilöiden arkeen – kun vertailet ja kilpailutat, pystyt tarkkailemaan ja hallitsemaan omaa kulutustasi. Samalla tiedät paremmin mitä saat sillä rahalla, mitä maksat. Voit halutessasi asettaa tuotteelle tai palvelulle jonka hankintaa pohdit erilaisia arvoja joita ottaa huomioon, kuten vaikkapa kotimaisuus tai ekologisuus.

Seuraavassa muutama esimerkki siitä, mitä kannattaa säännöllisesti kilpailuttaa. Kilpailuttamalla voit myös saada nykyiseltä palveluntarjoajaltasi paremman tarjouksen, kun sinulla on vaihtoehtona toisen kilpailevan palveluntarjoajan antama tarjous. Tämä tuntuu toimivan varsinkin puhelinliittymien kohdalla.

Muun muassa nämä kaikki voit kilpailuttaa:

Puhelin- ja nettiliittymä

Nykypäivänä lähes jokaisella on puhelinliittymä ja lapsiperheessä niitä voi olla useampi. Esimerkiksi meidän taloudesta löytyy yhteensä viisi liittymää. Nykypäivänä puhelinliittymien hinnat voivat vaihdella muutamista euroista useisiin kymppeihin – lisäksi sisällöltään liittymät voivat olla hyvin erilaisia. Tärkeintä on tietää millaisen puhelinliittymän juuri sinä tarvitset, ja mistä kaikesta lopulta maksat. Moni voi maksaa kuukausittain liittymästä, joka palvelee ihan erilaisia tarpeita kuin mitä itsellä oikeasti on. Tämän myötä kannattaakin listata mitkä ominaisuudet ovat juuri sinulle tärkeitä ennen kuin lähdet vertailemaan puhelinliittymiä keskenään ja tekemään päätöksiä.

Tärkeitä asioita voivat olla mm. nopea nettiyhteys, rajaton puheaika… Kannattaa ottaa huomioon myös se, jos reissaa paljon ulkomailla – paljonko puhelinliittymän viestit, puhelut tai netin käyttö maksavat jos olet ulkomailta yhteydessä kotimaahan, jotta voi välttyä yllätyksiltä.

Vakuutukset

Puhelinliittymien lisäksi vakuutukset ovat pakollisia lähes jokaisen arjessa – asui sitten vuokralla tai omistusasunnossa. Kotivakuutus onkin yksi yleisimmistä vakuutuksista. Kotivakuutuksen lisäksi muita yleisimpiä vakuutuksia ovat ajoneuvovakuutus, henki- tai tapaturmavakuutus, lemmikkivakuutus jne.

Vakuutuksia on olemassa monenlaisia ja ne ovat sisällöltään ja ehdoiltaan erilaisia. Vakuutuksienkin kohdalla on tärkeä tietää mistä maksaa ja turvaako vakuutus oikeasti omaa persustaa jos jotain käy? Tai maksaako tällä hetkellä paljon turhasta? Kuinka tarkasti esimerkiksi sinä tiedät vakuutustesi ehdoista ja voisitko luottaa, että ne olisivat oikeasti turvanasi, jos jotain kävisi?

Vakuutusten kilpailuttamisessa on ensin tärkeä selvittää mitä kaikkia vakuutuksia sinulla on nyt, missä kaikissa vakuutusyhtiöissä vakuutuksesi ovat, paljonko vakuutuksesi maksavat per vuosi ja millaiset sopimusehdot vakuutuksissasi on? Eli perehdy tämän hetkisiin vakuutuksiin, jotta voit alkaa vertailla niitä saamiisi tarjouksiin.

Toki tämäkin on melko tylsää puuhaa, mutta saatat säästää hyvän summan. Ja vaikket säästäisi kilpailuttamalla yhtään rahaa, tuletpahan tarkemmin tutuiksi sopimustesi kanssa. (On hyvä pitää mielessä myös se, että halpa ei aina ole yhtä kuin paras. Halvat vakuutukset eivät välttämättä anna tarvittavaa turvaa jos jotain sattuu.)

Säästö- ja määräaikaistilit

Korkojen noustessa myös säästö- ja määräaikaistilien suosio on noussut. Säästö- ja määräaikaistilien avulla saat talletuskorkoa kun säilöt rahasi säästötilille sovituksi ajaksi. Talletuskorko voi olla esimerkiksi 2% sovitulta ajalta.

Säästötili voi olla hyvä vaihtoehto mikäli tiedät, että tarvitset rahojasi esimerkiksi vuoden kuluttua asunnon käsirahaa varten. Sijoittamisessa vuosi on liian lyhyt aika, mutta säästötilin avulla saat rahoillesi edes pientä tuottoa eikä inflaatio nakerra niitä pankkitilillä niin pahasti. Esimerkiksi Sortterin sivuilla pystyy vertailemaan erilaisia säästö- ja määräaikaistilejä.

Lainat

Yksi meille tavallisille pulliaisille vieraampi kilpailuttamisen kohde on lainat – ne voi yhtälailla kilpailuttaa. Asuntolainasta lähtien. Lainojen kilpailuttamisen kautta voi saada aikaan selvää säästöä, varsinkin pitkässä juoksussa. Lainojen kilpailuttaminen on kohdillaan varsinkin silloin jos esimerkiksi tämän hetkisissä lainoissa maksat turhan korkeaa korkoa ja suuria kuukausikuluja.

Yksi tänä päivänä yleistyvä on lainojen yhdistely. Jos sinulle on kertynyt useita eri lainoja (esimerkiksi joustoluottoja), joista maksat korkeita korkoja ja kuukausikuluja, voi olla hyvä etsiä yksi koroiltaan ja kuluiltaan edullisempi laina, jolla voi kuitata kaikki kalliit lainat pois ja näin ollen sinulle jää pelkästään yksi laina maksettavaksi. Tällöin kuukausilyhennyksessä rahaa ohjautuu enemmän itse lainan lyhenemiseen ja vähemmän korkoihin ja kuluihin. Kannattaa kuitenkin olla tällaisessa toiminnassa erittäin varovainen, koska lainojen yhdistely ei tarkoita sitä, että kannattaisi ottaa lisää lainaa ns. poistuneiden tilalle. Ennemminkin kannattaisi ehdottomasti tehostaa jäljelle jääneen lainan kokonaan poismaksamista ja päästä huonosta lainasta eroon.

Sähkösopimus

Sähkösopimus on myös pakollinen jokaisessa taloudessa – jos meinaa nauttia sähkön tuomista iloista. Mikseipä siis kannattaisi varmista, että olemassa oleva sähkösopimus olisi mahdollisimman edullinen ja vastaa sitä mitä sähköntarjoajalta haluaa. Viime vuonna sähkösopimusten hinnat nousivat taivaisiin ja kilowattituntihinnat olivat energiapulan myötä taivaissa – yhden kwh:n hinta oli jopa yli 40 senttiä! Tänä vuonna hinnat ovat laskeneet alemmas ja lähestyvät jo 10snt/kWh. Monet sopivat hädissään pitkäkestoisia sähkösopimuksia suolaisin hinnoin, joiden kanssa saatetaan olla sidoksissa jopa pari vuotta. Osalla saattoi päättynyt sähkösopimus siirtyä automaattisesti kalliimpaan vaihtoehtoon, koska alussa mainittu laiskuus ei antanut myöden sopimuksen kilpailuttamiseen.

Sähkösopimusta miettiessä kannattaa huomioida, että sähkösopimuksia on erilaisia. On mm. kiinteitä, määräaikaisia ja pörssisähkösopimuksia. On tärkeä tietää mistä maksaa, paljonko kk-maksu on ja jos haluaa pohtia tarkemmin miten sähkö tuotetaan, perehtyä myös siihen.

Mitä muuta kannattaa ottaa huomioon?

Kilpailutti sitten mitä tahansa, on tärkeää huomioida, mitä maksetulla rahalla saa. Halpa sopimus ei ole automaattisesti hyvä, vaan on tärkeä tutkia sopimuksen kaikkia ehtoja ja kuluja. Halvassa sopimuksessa ehdot voivat olla heikommat ja esimerkiksi halvan tuntuisessa vakuutuksessa omavastuu suolaisen korkea. Aina ei siis kannata mennä hinta edellä, vaan kokonaisuus edellä. Solmitut sopimukset ovat usein pitkälle sitovia ja niiden kanssa voi joutua olemaan naimisissa jopa vuosia. Ole siis tietoinen millaiseen liittoon itsesi sidot, ettet myöhemmin kadu päätöstäsi.

Mitä mieltä olit kirjoituksesta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest

Seuraa Somessa

Uusimmat postaukset

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Samankaltaiset postaukset

Talouslukuja vauvakuplasta

Perheemme kasvoi viime kuussa yhdellä jäsenellä, kun pieni tyttövauvamme syntyi isoveljensä menoa hämmentämään. Kun raskausaikana

Jätä kommentti