S&P500 indeksi
S&P500 indeksi

S&P500 indeksi – Mikä se on ja miten siihen voi sijoittaa?

Netflixin uudessa Talous kuntoon -sarjassa keskitytään laittamaan osallistujien talousasiat paremmalle tolalle ja mm. yksi urheilija ryhtyi talousvalmentajan avustuksella sijoittamaan S&P500 indeksiin. Mikä se on? Miten siihen voi sijoittaa? Lue lisää alta.

Mikä on S&P500 indeksi?

Lyhenne S&P tulee sanoista Standard & Poor’s ja luku 500 viittaa yhtiöiden määrään, joiden kehitystä indeksi seuraa.

S&P500 listaa hallinnoi S&P Dow Jones Indices, jonka takana on S&P500 Globalin, CME Groupin ja News Corpin omistama yhteisyritys. Kyseinen yhteisyritys tuottaa ja ylläpitää mm. erilaisia osakemarkkinaindeksejä.

S&P500 -indeksi on yksi maailman tunnetuimmista indekseistä. Indeksi koostuu 500:sta markkina-arvoltaan suurimmasta pörssilistatusta yhdysvaltalaisyrityksestä, kuten Apple, Amazon, Microsoft, Tesla… Indeksin osuus Yhdysvaltain osakemarkkinoiden markkina-arvosta kokonaisuutena on n. 80 prosenttia eli kaiken kaikkiaan kyseessä on erittäin laaja indeksi. S&P500 antaakin melko kattavan kuvan sekä Yhdysvaltojen pörssimarkkinoiden tilanteesta kuten myös yleisestä Yhdysvaltojen taloustilanteesta.

Sijoita S&P500 indeksiin Nordnetin USA indeksirahaston kautta – kulut vain 0,25%!

SIjoita S&P500 indeksiin Nordnetissä!

Voit sijoittaa S&P500 indeksiin Nordnetin USA indeksirahaston kautta. Indeksisijoittaminen onnistuu matalimmillaan 15 eurolla!

S&P500 indeksin 10 suurinta yhtiötä

Nyt keväällä 2023 S&P500 -indeksin kymmenen suurinta yhtiötä ovat (suluissa paino indeksissä):

  1. Apple (7,1%)
  2. Microsoft (6,0%)
  3. Amazon (3,7%)
  4. Tesla (2,4%)
  5. Alphabet GOOGL (2,2%)
  6. Alphabet GOOG (2,0%)
  7. Nvidia Corp. NVDA (1,8%)
  8. Berkshire Hathaway (1,7%)
  9. Meta Platform, Inc. META (1,3%)
  10. UnitedHealth (1,3%)

Kymmenen suurimman yhtiön paino on lähes 30% koko indeksistä

Jos ihmettelet miksi Alphabet eli Google on kaksi kertaa listalla, johtuu se siitä, että kyseessä on saman yhtiön kaksi eri osakesarjaa. GOOGL-osakkeet ovat A-sarjan osakkeita ja niiden omistajilla on äänioikeus. GOOG-osakkeet ovat taas C-sarjaa ja niiden omistajilla ei ole äänioikeutta. Yhtiöllä on olemassa myös B-sarjan osakkeita, mutta ne ovat perustajien ja sisäpiiriläisten hallussa. B-sarjan osakkeilla on 10 äänioikeutta yhtä osaketta kohti, kun taas A-sarjan omistajilla yksi ääni per yksi osake. B-sarjan osakkeilla ei voi käydä julkisesti kauppaa toisin kuin A- ja C-sarjan osakkeilla.

Nyt varmaan mietit, minkä sarjan osakkeita yksityissijoittajat sitten yleensä ostavat? Vastaus tähän on A-sarjan osakkeita. Yksityissijoittajat voivat ostaa myös C-osakkeita, mutta yleisesti ottaen yksityissijoittajat ostavat A-sarjan osakkeita.

S&P500 -indeksissä olevien yhtiöiden markkina-arvo on yhteensä 32.845 biljoonaa dollaria

Miten S&P500 indeksiin voi sitten sijoittaa?

S&P500 -indeksiin itsessään ei voi suoraan sijoittaa, vaan esimerkiksi indeksirahaston tai ETF-rahaston kautta, joka seuraa S&P500 -indeksiä.

Eli käytännössä tämä tarkoittaa, että indeksiä seuraava rahasto tai ETF sijoittaa rahastossa olevat varat vertailuindeksissä oleviin osakkeisiin eli tässä tilanteessa S&P500 -indeksin yhtiöiden osakkeisiin samoilla painoilla kuin ne on itse indeksissä.

Jos mietitään konkreettisia sijoituskohteita niin tällaisia ovat mm. passiivinen Nordnetin USA indeksirahasto tai S&P500 ETF: iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8), jossa toki yhden rahasto-osuuden arvo on tällä hetkellä yli 400 euroa.

ETF:ään sijoittaessa pitää ostaa aina kokonaisia osuuksia. Eli käytännössä sijoittajalla tulee olla vähintään yhden rahasto-osuuden verran rahaa sijoitettavaksi + tähän päälle vielä mahdolliset kaupankäyntikulut.

Jos haluaa päästä S&P500 -indeksiin pienemmällä summalla kiinni, silloin mm. aiemmin mainittu Nordnetin matalakuluinen USA indeksirahasto on yksi vaihtoehto ja indeksisijoittamisen voi aloittaa tällöin vaikka 15 eurolla (Huom! Nämä edellä mainitut sijoituskohteet ovat vain havainnollistavia esimerkkejä – ei tarkoitettu sijoitusneuvoksi).

Nordnetin omassa USA indeksirahastossa kannattaa kuitenkin huomioida, että kaikki Nordnetin omat indeksirahastot muuttuivat tänä vuonna ESG-rahastoiksi eli USA indeksirahasto seuraa S&P500 ESG -indeksiä. Tuotollisesti nämä kaksi indeksiä S&P500 ja S&P500 ESG eivät valtavan paljon toisistaan poikkea. ESG on tuottanut hitusen enemmän kuin verrokkinsa.

Onko rahastosijoittaminen vielä vierasta? Lue kattava rahasto-artikkelimme!

Mikä ihmeen ESG?

ESG:n (Enviromental, Social, Governance) avulla mitataan yhtiöiden vastuullisuutta ja S&P500 -indeksistä on jätetty pois ne yhtiöt, jotka eivät sovi ESG-luokitusten kanssa yhteen. Tällainen yhtiö on mm. Tesla, joka sai tänä vuonna S&P500 ESG -indeksistä lähtöpassit, koska Teslaa ei enää pidetty sosiaalisesti vastuullisena yhtiönä.

Lue myös kirjoituksemme: Mitä on vastuullinen sijoittaminen?

Muista kiinnittää huomioita kuluihin!

Kun lopulta löydät juuri itsellesi sopivan S&P500 -sijoituskohteen tai minkä tahansa sijoituskohteen, muista kiinnittää huomiota niin kertaluontoisiin ja toistuviin kuluihin ja niiden minimointiin (juoksevat kulut, valuutanvaihtokulut, spread jne…) Mitä suuremmat kulut kohteella on, sen enemmän ne nakertavat tuottoja.

Miksi sijoittaa S&P500 indeksiin?

S&P500 indeksisijoittaminen on passiivisempi tapa sijoittaa – usein myös kulut ovat edullisemmat.

Indeksisijoittamisessa ei tarvitse pähkäillä yksittäisten yhtiöiden valintaa tai jatkuvaa seuraamista, vaan S&P500 -indeksin kautta sijoitat kertaheitolla kaikkiin USAn suurimpiin yhtiöihin ja seuraat markkinoiden suorituskykyä – samalla myös hajautus rokkaa ja riski alenee.

Millaista tuottoa S&P500 indeksi on tarjonnut?

S&P500 -indeksin historiaa tutkiessa keskimääräinen vuosituotto aikavälillä 1957-2021 on ollut 11,88% / vuosi. Halutessasi voit tutkia eriteltyä tuottohistoriaa tarkemmin tästä linkistä.

S&P500 -indeksin tuottohistoria kantaa kaikkiaan lähes 100 vuoden taakse aina vuoteen 1927. Ennen vuotta 1957 indeksi ei ollut nimeltään S&P500 -indeksi, vaan Composite Index tai S&P 90. Tässäkin tilanteessa numero viittaa indeksissä olevien yhtiöiden määrään ja ennen 1957 indeksissä oli yhteensä noin 90 eri yhtiötä.

Miten yhtiö voi päästä S&P500 listalle?

On laadittu lista tietyistä vaatimuksista joiden täyttymisellä yhtiö voi päästä S&P500 listalle. Vaatimuksena on mm. että, yhtiön on toimittava Yhdysvalloissa, markkina-arvon on oltava riittävän suuri sekä yhtiö on listattu jossakin jenkkilän pörssissä, kuten NYSE- tai/ja NASDAQ:ssa jne..

SIjoita S&P500 indeksiin Nordnetissä!

Voit sijoittaa S&P500 indeksiin Nordnetin USA indeksirahaston kautta. Indeksisijoittaminen onnistuu matalimmillaan 15 eurolla!

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Merita

Merita

Tervetuloa blogiini!

Olen @naisetpuhuurahasta tiimin perustaja ja intohimoinen rahapuheen kasvattaja.

Sijoittamisen aloitin vuonna 2013 eli tänä vuonna tuli täyteen kymmenen vuotta.

Blogissa pääset seuraamaan sijoitusmatkaani sekä salkkuni ja tavoitteideni kehittymistä.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Meritan aiemmat postaukset

Laatuyhtiöt sijoituskohteena

Kauppalehti listasi top 10 suomalaista laatuyhtiötä. Laatuyhtiöt ovat yrityksiä, jotka ovat pitkällä aikavälillä tuottaneet paremmin

Suurenmoinen seitsikko

Mikä ihmeen suurenmoinen seitsikko?

Osakemarkkinoihin tutustuessa törmää takuuvarmasti seuraavaan: ”Magnificent seven” tai ”Mag 7”, joka tarkoittaa karkeasti suomennettuna suurenmoista

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.