Joka kodin klassikot ja niihin sijoittaminen

Marimekko ja Fiskars sijoituskohteena

Tiesitkö, että osakesijoittajana pystyt sijoittamaan myös sellaisiin yhtiöihin, joita löytyy ehkäpä sinunkin kodistasi? Marimekon uniikit kuosit ja tyylikkäät astiat sisustavat monen suomalaisen kotia. Keittiöstä tai puutarhasta saattaa myös monelta löytyä Fiskarsin tuotteita. Jos osakesijoittaminen ei ole sinulle vielä entuudestaan tuttua, käy lukemassa myös blogimme miten aloittaa osakesijoittaminen ja mikä on osake.

Marimekko

Kaikki tunnistaa Marimekon kuoseistaan ja väreistään. Kotimainen designyritys on perustettu vuonna 1951. Ja Marimekon ehkä tunneituon kuosi Unikko, on syntynyt jo vuonna 1964. Yritys on alusta saakka luonut vahvaa omaa brändiä tuotteillaan. Marimekko on noteerattu pörssissä vuonna 1999. Tuotteita myydään ympäri maailman 40 maassa. Marimekon liikevaihto oli vuonna 2020 124 miljoonaa euroa. Marimekon liikevaihto tuotelinjoittain oli vuonna 2020 muoti 32%, kodintuotteet 46%, laukut ja asusteet 22%.

Marimekko viettää kuluvana vuonna 70-vuotis juhlavuotta. Yhtiön toiminnassa näkyy vahva halua kasvaa ja tavoitella uusia asiakaskuntia, viimeisempänä yhteistyössä Adidaksen kanssa tehty mallisto. Marimekon osakkeen arvo on pyörinyt kesän 2021 aikana 65-70€ välillä.

Marimekko sijoituskohteena:

 • yrityksen tavoitteena vakaa tuotto ja matala riski
 • Marimekko pitää tulevaisuuden kasvumahdollisuuksia hyvänä
 • vahva brändi ja sitoutuneet asiakkaat
 • yrityksen tavoitteena jakaa osinkoa vuosittain vähintään 50% osakekohtaisesta tuloksesta

Marimekon osake lukuina:

 • P/E 30,40
 • Osinko/osake 0,90
 • Osinkotuotto % 1,33%
 • EPS 2,23

Mitä on P/E ja EPS? Lue lisää postauksesta sijoittamisen tunnusluvut.

Fiskars

Fiskarssin oranssi väri on varmasti kaikille tuttu! Fiskars on aloittanut toimintansa 1649 rautaruukkina, mutta nykyisin se tunnetaan lifestyle-brändinä jonka valikoimaan kuuluu tuotteet puutarhanhoitoon, ruoanlaittoon ja askarteluun. Vuonna 1883 Fiskarssista tuli osakeyhtiö, ja Helsingin pörssiin se listautui vuonna 1915. Fiskarsin taustalla on vahva ja globaali brändi, jonka tuotteita myydään ympäri maailman, 60 maassa.

Vuonna 2020 Fiskarssin liikevaihto oli 1 116,2 miljoonaa euroa, joka oli 2,4% suurempi kuin edellisenä vuonna. Fiskars toteaa raporteissaan riskeikseen koronapandemian aiheuttaman kulutuksen vähenemisen. Myös osa Fiskarssin tuotteista on riippuvaisia säästä ja vuodenaikojen vaihtelusta. Fiskarsin liikevaihto jakaantuu seuraavasti: Vita 40,95%, joka pitää sisällään Fiskars Groupin kattaus- lasi- ja sisustuskategorian, Terra 44,2%, joka koostuu puutarha-, kastelu- ja ulkokategoriasta sekä Crea 14,5%, joka pitää sisällään ruuanlaitto-, askartelu ja saksikategorian. Fiskarsin osakkeen arvo on kuluneen vuoden aikana ollut 12-18 euron välillä.

Fiskars sijoituskohteena:

 • vahva brändi
 • yhtiöllä tavoitteena vakaa kasvu
 • tavoitteena vakaa, ajan myötä kasvava osinko
 • vahva pääomatehokkuus

Fiskarsin osake lukuina:

 • P/E 24,21
 • Osinko / osake 0,60
 • Osinkotuotto % 3,21%
 • EPS 0,87

Mitä on P/E ja EPS? Lue lisää postauksesta sijoittamisen tunnusluvut.

Miten aloittaa osakesijoittaminen?

Jotta osakesijoittamisen voi aloittaa, tarvitsee takataskussa olla hieman pääomaa. Ja tietysti myös oma talous hallussa ja balanssissa. Ota selvää osakesijoittamisesta, sen riskeistä ja kuluista ennenkuin aloitat. (Kurkkaa esimerkiksi tämä artikkeli osakesijoittamisen aloittamiseen liittyen.) Kun koet olevasi valmis aloittamaan osakesijoittamisen, se käy helposti Nordnetissä. Tilin avaaminen on täysin ilmaista. Lisäksi Nordnet tarjoaa runsaasti erilaista oppimateriaalia, jota voi hyödyntää osakesijoittamisen alkutaipaleella.

Muistathan, että tämä kirjoitus ei ollut suora vinkki kummankaan yhtiöiden osakkeiden ostoon :).

Lue lisää Marimekosta yhtiönä täältä ja Fiskarsista täältä

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest

Seuraa Somessa

Uusimmat postaukset

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Samankaltaiset postaukset

Anti Black Friday = Bright Friday

Mitä, jos turhan ostamisen sijaan tekisimme pimeästä perjantaista valoisan? Keräsimme listan parhaista Anti Black Friday vinkeistä, joilla kulutusjuhla muuttuu Bright Fridayksi.

rahastojen kulut

Rahastojen kulut – Millaisia kuluja voidaan periä?

Sijoittamiseen liittyy usein erilaisia kuluja. Rahastojen kulut voivat vaihdella merkittävästikin, joten tämän vuoksi on hyvä olla tietoinen, mistä kaikesta rahastoyhtiölle maksaa. Kannattaakin pitää mielessä sanonnat:

arbitraasi

Arbitraasi – Mitä se tarkoittaa?

Luen tällä hetkellä Karo Hämäläisen kirjaa Rikos ja rahastus, jossa Hämäläinen kertoo tosielämän pahimmista rahahuijauksista. Kuuluisa huijari ja entinen Nasdaqin johtaja Bernard Madoffin kohdalla Hämäläinen

fyysinen vs. synteettinen rahasto

Synteettinen vs. fyysinen rahasto

Mitä eroa on synteettisellä ja fyysisellä rahastolla? Tämä kysymys tulee aiheelliseksi ETF-rahastoa valitessa. Ennen kuin lähdetään sen pidemmälle, kerrataan vielä lyhyesti mikä ETF oikein on?

Jätä kommentti