sijoittamisen tunnusluvut
sijoittamisen tunnusluvut

Sijoittamisen tunnusluvut – EPS- ja P/E-luku

EPS-luku

EPS on yksi käytetyimmistä tunnusluvuista ja se ilmaisee yrityksen kannattavuutta osakkeenomistajien näkökulmasta. EPS onkin hyvin konkreettinen luku, joka on suoraan verrannollinen osakkeen pörssikurssiin, kuten myös osinkoon.

EPS on lyhenne sanoista Earnings per share. Suomennettuna tämä tarkoittaa osakekohtaista tulosta eli kuinka paljon yhtiö on tehnyt tulosta per yhtä osaketta kohti.

Miten EPS lasketaan? Lyhyen ytimekkäästi voidaan sanoa, että EPS-luku lasketaan seuraavanlaisesti: yrityksen verojen maksun jälkeinen nettovoitto jaetaan liikkeellä olevien osakkeiden kokonaismäärällä.

Nettotulos / liikkeellä olevien osakkeiden määrä = EPS-luku

Kasvussa oleva EPS-luku on hyvä mekki osakeomistajien kannalta. Tämä tarkoittaa, että yhtiö tekee enemmän voittoa osaketta kohti. EPS-luku voi olla myös negatiivinen, jos yhtiö tekee tappiota.

Mihin sijoittaja tarvitsee EPS-lukua? Esimerkiksi siihen kun tutkii osakkeen potentiaalia osinkojen kannalta. Jos EPS-luku on pienempi kuin osinko, jota jaetaan per osake, silloin tämä tarkoittaa, että yritys ei tee riittävästi tulosta nykyhetken osingon ylläpitämiseen, jolloin osingonjaossa voidaan joutua turvautumaan esim. velan ottamiseen, jolla kuitataan osingonjako. Jos tämä jatkuu pitkään eikä yhtiöllä ole riittävästi ns. puskuria, voi tilanne lopulta johtaa osingon pienentymiseen.

Mikä on hyvä EPS-luku verrattuna toiseen? Tämä on subjektiivista ja voi vaihdella toimialoittain. On parempi vertailla EPS-lukua saman toimialan yrityksien lukemiin ja tarkastella historiallisia suuntauksia.

EPS-lukua tarvitaan myös toisen tärkeän tunnusluvun selvittämiseen, eli P/E-luvun laskemiseen. Tästä lisää alapuolella.

Ps. Yllä avasimme melko suppeasti EPS-lukua, jos haluat syventyä aiheeseen, suosittelen lukemaan mm. nämä kirjoitukset:

P/E-luku

Yllä käytiin läpi EPS-tunnusluku ja nyt pureudutaan syvemmin P/E-lukuun, joka on EPS-luvun rinnalla yksi käytetyimmistä tunnusluvuista.

P/E-luvun laskemisen kannalta EPS-luku on oleellinen, koska sitä tarvitaan P/E-luvun selvittämiseen.

P/E on lyhenne sanoista Price to Earnings eli suomennettuna Price tarkoittaa hintaa ja Earnings tulosta.

Miten P/E-luku lasketaan? P/E-luku saadaan laskettua jakamalla osakkeen hinta (P) yrityksen osakekohtaisella nettotuloksella (E).

Osakkeen hinta / osakekohtainen nettotuloksella (EPS) = P/E-luku

Käytännössä P/E-luku kertoo, kuinka monta vuotta osakkeella kestää maksaa itsensä takaisin. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että P/E-luku voi vaihdella paljon ajan mittaan. Tähän voi vaikuttaa mm. yhtiön arvonnousu, tuloksen kasvu/lasku jne.

P/E-lukuun suhtaudutaan sijoitusmaailmassa kaksipiippuisesti, mutta yleensä ottaen uskotaan, että mitä suurempi P/E-luku, sen kalliimpi yhtiö on verrattuna yhtiön tekemään tulokseen. Helsingin pörssin pitkän aikavälin keskiarvo on ollut P/E-luku 16.

Yleensä jos osakkeen P/E-luku on alle 16, voidaan puhua edullisesta yhtiöstä (arvo-osake), jonka osake on aliarvostettu tai sitten matala P/E voi viestiä myös, etteivät sijoittajat usko yrityksen voivan kasvattaa tulostaan tai pysyä tämän hetkisessä tuloksessa.

Jos taas P/E-luku on korkea, voi kyseessä olla kasvuyritys, jolloin sijoittajat maksavat korkeaa hintaa, jotta pääsevät käsiksi tulevaisuuden tuloksiin. Toinen vaihtoehto korkealle P/E-luvulle voi olla kupla.

Jos P/E-luku on korkeampi tai matalampi kuin Helsingin pitkän aikavälin keskiarvo (16), kannattaa selvittää syyt, miksi näin on. Eli syvenny tarkemmin yhtiöön ja sen lukemiin.

P/E-luvun avulla voi vertailla saman toimialan ja kasvuvauhdin yhtiöitä keskenään. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei P/E-lukua tai EPS-lukua kannata yksistään käyttää sijoituspäätöksen tekemiseen.

Suosittelen lukemaan myös nämä P/E tietopaketit:

(Jos mietit, että tunnusluvut tuntuvat vieläkin haastavilta hyödyntää, keskity ensialkuun oppimaan mitä tietoa niillä voidaan saada yhtiöstä ja osakkeesta ja tutustu eri yhtiöiden EPS- ja P/E-lukuihin.)

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Merita

Merita

Tervetuloa blogiini!

Olen @naisetpuhuurahasta tiimin perustaja ja intohimoinen rahapuheen kasvattaja.

Sijoittamisen aloitin vuonna 2013 eli tänä vuonna tuli täyteen kymmenen vuotta.

Blogissa pääset seuraamaan sijoitusmatkaani sekä salkkuni ja tavoitteideni kehittymistä.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Meritan aiemmat postaukset

Laatuyhtiöt sijoituskohteena

Kauppalehti listasi top 10 suomalaista laatuyhtiötä. Laatuyhtiöt ovat yrityksiä, jotka ovat pitkällä aikavälillä tuottaneet paremmin

Suurenmoinen seitsikko

Mikä ihmeen suurenmoinen seitsikko?

Osakemarkkinoihin tutustuessa törmää takuuvarmasti seuraavaan: ”Magnificent seven” tai ”Mag 7”, joka tarkoittaa karkeasti suomennettuna suurenmoista

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.