osakesäästötili
osakesäästötili

Osakesäästötilin suosio kasvaa – viidesosa tileistä kuuluu nuorille aikuisille

Osakesäästötilin suosio on noussut nopeasti myös nuorten keskuudessa. Tilastojen mukaan viidesosa osakesäästötileistä kuuluu 18–29-vuotiaille, mikä osoittaa nuorten kasvavaa kiinnostusta sijoittamista kohtaan. Myös alaikäisten keskuudessa osakesäästötilin suosio on kasvanut – noin 31 300 suomalaisella alaikäisellä on jo oma osakesäästötili.

Lue myös: Osakesäästötilin avaaminen lapselle

Mikä osakesäästötili on?

Osakesäästötili on sijoitustili, joka mahdollistaa yksityishenkilöille verotehokkaan osakesijoittamisen varsinkin suomalaisiin osakkeisiin. Tilin suurin etu on, että osakesijoittamista voi tehdä tilin sisällä verovapaasti siihen saakka, kunnes varoja nostetaan tililtä ulos.

Verotehokkuus tekee osakesäästötilistä houkuttelevan sekä pitkäaikaisille sijoittajille että aktiivisemmille kaupankävijöille, jotka haluavat hyödyntää markkinoiden lyhytaikaisia liikkeitä ilman välittömiä veroseuraamuksia. Lisäksi osingot voidaan uudelleensijoittaa tilin sisällä ilman, että niistä maksetaan veroja heti.

Kyselytulosten perusteella verottomasti uudelleensijoitettavat osingot ovat ykkössyy osakesäästötilin kautta sijoittamiseen

Kyselytutkimusten perusteella verottomasti uudelleen sijoitettavat osingot ovatkin yksi merkittävimmistä syistä, miksi sijoittajat valitsevat osakesäästötilin. Tämä mahdollistaa osinojen kerryttämisen ja kasvattamisen tilin sisällä ilman verotuksen aiheuttamaa tuottojen vähenemistä, mikä tukee pitkäjänteistä sijoittamista ja korkoa korolle -ilmiötä.

Talletusraja nousi 100 000 euroon

Vuoteen 2024 asti osakesäästötilille pystyi tallettamaan enintään 50 000 euroa, mutta vuonna 2024 talletusraja nousi 100 000 euroon. Vaikka talletusraja asettaa katon sille, kuinka paljon rahaa voi osakesäästötilille siirtää sijoitettavaksi, sijoitusten arvon kasvaessa tilin saldo voi nousta tämän rajan yläpuolelle.

Suomessa oli elokuun 2024 loppuun mennessä lähemmäs 380 000 osakesäästötiliä ja tilillä olevien varojen mediaani oli n. 5 000 euroa.

Verotus realisoituu vasta varojen noston yhteydessä

Osakesäästötilillä verotus realisoituu vasta, kun tililtä nostetaan varoja ulos. Vero maksetaan vain tuotoista, eli alkuperäinen, sijoitettu pääoma on verovapaata. Joustava verotus tekee osakesäästötilistä erityisen hyödyllisen pitkäaikaisille sijoittajille, jotka haluavat maksimoida tuoton ja päättää itse, milloin vero maksetaan.

Toisaalta kannattaa kuitenkin huomioida, että tappiot voidaan vähentää verotuksessa vasta, kun osakesäästötili lopetetaan kokonaan. Tämä on tärkeä huomio sijoittajalle, koska tappioiden hyödyntäminen verotuksessa ei onnistu tilin ollessa vielä avoinna. Osakesäästötilin kohdalla ei voi myöskään hyödyntää hankintameno-olettamaa tai osinkojen 15 % verovapautta.

Ulkomaiset osinkoyhtiöt eivät ole paras vaihtoehto osakesäästötilille

Vaikka osakesäästötilille voi ostaa laajasti sekä suomalaisia että ulkomaisia osakkeita, ulkomaiset, osinkoa maksavat yhtiöt eivät välttämättä ole verotuksen kannalta yhtä tehokkaita. Ulkomaisten yhtiöiden osingoista voidaan nimittäin periä automaattisesti veroa yhtiön kotimaassa, ja tätä kutsutaan lähdeveroksi. Lähdevero on monissa maissa 15 %, mutta se voi vaihdella maittain.

Suurimmaksi ongelmaksi osakesäästötilillä tulee kuitenkin se, että ulkomainen lähdevero ei ole vähennettävissä Suomen verotuksessa osakesäästötilin sisällä. Tähän kun huomioidaan vielä, ettei osakesäästötilillä ole osinkojen 15 % verovapautta, vaan kaikkia voittoja verotetaan 30–34 % pääomaverotuksella, voi ulkomaisista yhtiöistä saatujen osinkojen kokonaisvero nousta jopa 45 prosenttiin – joskus jopa korkeammaksikin.

Tämä tekee osakesäästötilistä vähemmän houkuttelevan vaihtoehdon erityisesti niille, jotka haluavat keskittyä ulkomaisiin yhtiöihin, jotka maksavat korkeaa osinkoa. Toisaalta ulkomaiset kasvuyhtiöt, jotka eivät maksa osinkoa tai maksavat osinkoa vain vähän, voivat olla oikein sopivia vaihtoehtoja osakesäästötilille.

Nordnetin tilastojen mukaan osakesäästötileillä varallisuus on jakautunut seuraavasti: 72 prosenttia varoista on sijoitettu suomalaisiin osakkeisiin, 19 prosenttia ulkomaisiin osakkeisiin ja loput 9 prosenttia on käteisenä.

Osakesäästötilin suosio jatkaa kasvuaan

Suomessa vuonna 2020 käyttöön otetun osakesäästötilin suosio on jatkanut tasaista kasvuaan. Uusia osakesäästötilejä avataan kuukausittain noin 3 700 kappaletta, ja elokuun 2024 loppuun mennessä osakesäästötili oli jo lähes 376 000 suomalaisella. Alla olevasta taulukosta näet tarkempaa, tuoretta dataa.

Osakesäästötilejä avataan enemmän varsinkin markkinoiden turbulenssin keskellä ja samoin myös talletusten määrä kasvaa kun pörssissä myrskyää.

Kuva: Euroclear.com

Aloita sijoittaminen Nordnetissä!

Nordnet on yli 500 000 suomalaisen sijoittajan valinta.

Sijoita osakkeisiin tai aloita rahastosijoittaminen vain 15 eurolla!

*Sisältää kaupallisen linkin

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest

Seuraa Somessa

Uusimmat postaukset

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Samankaltaiset postaukset

Miten rahaston arvo määräytyy

Miten rahaston arvo määräytyy?

Rahastosijoittaminen on yksi suosituimmista sijoitusmuodoista, sillä se tarjoaa suhteellisen matalan kynnyksen hypätä mukaan sijoittamiseen. Alkuun

Jätä kommentti