Suomalaisella mediaanisijoittajalla on salkussa 7 eri osaketta

Sijoittajan on tärkeää kiinnittää huomiota salkkunsa riittävään hajautukseen, sillä liian vähäinen hajautus voi kasvattaa riskiä merkittävästi.

Hajautuksella tarkoitetaan varallisuuden jakamista useisiin eri sijoituskohteisiin, mikä vähentää riskiä yksittäisen sijoituksen epäonnistuessa.

Osakkeiden kohdalla riittävä hajautus voidaan saavuttaa hajauttamalla sijoitukset niin maantieteellisesti, toimialoittain kuin myös ajallisesti.

OP:n salkunhoitaja Teemu Salosen mukaan suomalaisilla sijoittajilla on usein liian vähän osakkeita salkussaan. OP:n yli 330 000 asiakasdata kertoo, että mediaanisijoittajalla on salkussa n. seitsemän eri osaketta, vaikka optimaalinen määrä olisi eri tutkimusten mukaan jopa 20–30 osaketta. Tämä määrä mahdollistaisi riittävän hajautuksen, joka suojaisi sijoituksia paremmin markkinoiden vaihteluilta.

OP:n salkunhoitaja Salonen mainitsee kuitenkin, että jo kymmenen eri osakkeen avulla voi nauttia hajauttamisen eduista. Sopivaan määrään vaikuttaa mm. sijoittajan riskinottohalukkuus ja sijoitettavan pääoman määrä.

Riittävän hajautuksen saavuttamiseksi sijoittajien kannattaa miettiä seuraavia asioita:

1. Toimialahajauttaminen

Sijoitukset kannattaa jakaa useille eri toimialoille, jotta yhden sektorin heilahtelut eivät vaikuttaisi liikaa koko salkkuun.

2. Maantieteellinen hajauttaminen

Sijoituksia kannattaa hajauttaa eri maiden ja alueiden välillä, mikä vähentää riskiä, joka liittyy yksittäisen maan tai alueen taloudellisiin ja poliittisiin muutoksiin.

3. Ajallinen hajauttaminen

Säännölliset sijoitukset auttavat tasoittamaan markkinoiden vaihteluita ja vähentävät riskiä ostaa huonoon aikaan. Toki osakkeiden kohdalla säännöllinen sijoittaminen voi olla hieman haastavampaa ja hitaampaa jos sijoitettavaa pääomaa on vähemmän ja valitun kaupankäyntialustan kaupankäyntikulut ovat korkeat.

Osakkeiden rinnalla rahastot ja ETF:t tarjoavat helpon ja tehokkaan tavan lisätä salkun hajautusta. Molemmat sisältävät usein laajan valikoiman osakkeita eri toimialoilta ja alueilta, mikä tuo laajempaa hajautusta yhdellä sijoituksella.

Sijoittajan kannattaa tarkistaa säännöllisesti oman salkun hajautus ja tehdä tarvittaessa muutoksia riskien hallitsemiseksi. Riittävä hajautus on avain pitkäjänteiseen ja kestävään sijoittamiseen, joka suojaa markkinoiden muutoksilta ja auttaa saavuttamaan vakaampia tuottoja pitkällä aikavälillä.

Montako osaketta salkustasi löytyy? Omassa on tällä hetkellä 10 eri osaketta. Aiemmin oli enemmän, mutta määrä on laskenut ja ETF:ien ja rahastojen määrää on lisääntynyt.

Aloita sijoittaminen Nordnetissä!

Nordnet on yli 500 000 suomalaisen sijoittajan valinta.

Sijoita osakkeisiin tai aloita rahastosijoittaminen vain 15 eurolla!

*Sisältää kaupallisen linkin

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Merita

Merita

Tervetuloa blogiini!

Olen @naisetpuhuurahasta tiimin perustaja ja intohimoinen rahapuheen kasvattaja.

Sijoittamisen aloitin vuonna 2013 eli tänä vuonna tuli täyteen kymmenen vuotta.

Blogissa pääset seuraamaan sijoitusmatkaani sekä salkkuni ja tavoitteideni kehittymistä.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Meritan aiemmat postaukset

Laatuyhtiöt sijoituskohteena

Kauppalehti listasi top 10 suomalaista laatuyhtiötä. Laatuyhtiöt ovat yrityksiä, jotka ovat pitkällä aikavälillä tuottaneet paremmin

Suurenmoinen seitsikko

Mikä ihmeen suurenmoinen seitsikko?

Osakemarkkinoihin tutustuessa törmää takuuvarmasti seuraavaan: ”Magnificent seven” tai ”Mag 7”, joka tarkoittaa karkeasti suomennettuna suurenmoista

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.