Avopuolison perintöoikeus
Avopuolison perintöoikeus

Avopuolison perintöoikeus – Millaisia oikeuksia avopuolisolla on?

Avoleski, jolla ei ole omaa varallisuutta, joka on työskennellyt avoparin yhteisesti ylläpitämässä (mutta vain toisen puolison nimissä olevassa) yrityksessä ja joka ei omista avoparin yhteistä kotia, on lainsäädännön näkökulmasta hyvin heikossa asemassa tilanteessa, jossa avoliitto päättyy.”

Lakitoimisto Kunnes

Edellä mainittu lainaus viittaa aiheeseen, jota tässä tekstissä käsittelemme, eli avopuolison perintöoikeutta. Lähtökohtaisesti avopuolison asema parisuhteen päättyessä toisen puolison kuolemaan on melko heikko. Avopuoliso ei peri mitään, ellei hänen hyväkseen ole tehty testamenttia. Avopuolison asuminen yhteisessä kodissa ei välttämättä ole turvattu, etenkin jos vainajan lapset tai perilliset vaativat asunnon myyntiä. 

Mitä avopuolisolle jää puolison kuoltua?

Avoliitossa pätee niin kutsuttu “nimiperiaate”, eli se, mikä on puolison nimissä, on hänen omaisuuttaan. Avoliiton päättyessä ei tapahdu avioliitossa tapahtuvaan varallisuuserojen tasaamiseen verrattavaa toimenpidettä eli kuolleen avopuolison kuolinpesä ei ole velvollinen luovuttamaan leskeksi jääneelle avopuolisolle tasinkoa. Näin ollen leski pitää omistuksessaan vain sen omaisuuden joka on hänen. Avopuoliso voi tietyissä tilanteissa olla kuitenkin oikeutettu hyvitykseen, mutta mahdollisen hyvityksen varaan avolesken taloudellista turvaa ei kannata rakentaa. 

Tärkeät sopimukset avoliiton aikana

Avoliiton aikana voit turvata omaisuutta erilaisten tilanteiden, kuten eron tai kuoleman varalta. Ensinnäkin viitaten edellisessä kappaleessa mainittuun nimiperiaatteeseen, on tärkeää että omaisuus ja velat on selkeästi kirjattu joko yhteisiksi tai toisen omistukseen. 

Ilman testamenttia avopuolison perintöoikeutta ei ole. Avopuolisolla ei myöskään ole oikeutta hallita ensiksi kuolleen avopuolison jäämistöä jakamattomana edes yhteisenä käytetyn asunnon osalta. Näin ollen, jotta ensiksi kuolleen avopuolison jäämistö saadaan jaetuksi, on asunto myytävä ja avoleskelle maksettava kauppahinnasta se määrä, mikä vastaa hänen omistustaan asunnosta. Testamentti on yksi avopuolisoiden tärkeimmistä oikeudellisista asiakirjoista.

Tiesitkö, että myös lemmikkieläimet ja kodin irtaimisto kuuluu sille, joka on ne hankkinut!

Avoliitossa eron varalta voi tehdä myös juridisen sopimuksen. Avoehdoksikin kutsuttu asiakirja on osapuolia sitova sopimus siitä, miten yhteiset asiat hoidetaan ja miten omaisuus jaetaan, jos liitto päättyy eroon. Sopimukseen voi kirjata esimerkiksi yhteisen omaisuuden jakamisesta tai lasten elatuksesta ja huollosta.  

Lue myös: Avoero ja omaisuuden jako – mitä omaisuudelle käy avoerossa?

Henkivakuutus ja testamentti turvaa avopuolison taloutta

Avopuolison taloutta voi turvata kahdella eri keinolla kuoleman varalta. Mikäli avopuolisot ovat ottaneet henkivakuutukset turvatakseen toinen toistensa taloudellisen pärjäämisen myös toisen kuoltua, on avoleski erikseen nimettävä edunsaajamääräykseen. Avopuolison hyväksi tehty henkivakuutuksen edunsaajamääräys on syytä muistaa myös päivittää, jos avoliitto päättyy eroon.

Mikäli testamentintekijällä on lapsia, on testamentilla mahdollisuus testamentata puolet omaisuudesta avopuolisolle. Lapseton henkilö taas voi testamentata vaikka kaiken omaisuutensa avopuolisolleen. Testamentti on siis ainoa tapa mahdollistaa avopuolisolle oikeus periä edesmenneen puolison omaisuutta. Testamenttia tehdessä on hyvä ottaa huomioon, että rintaperillisten lakiosa on 50 % omaisuudesta. 

Testamenttia laadittaessa kannattaa ottaa huomioon myös perintöverotus. Lue lisää testamentista täältä.

Avolesken oikeus leskeneläkkeeseen

Lähtökohtaisesti avopuolisolla ei ole oikeutta leskeneläkkeeseen, paitsi seuraavissa tilanteissa: 

Avopuolisona voit saada leskeneläkettä, jos kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Puolisosi on kuollut 1.1.2022 tai sen jälkeen.
  • Avoliittonne alkoi ennen kuin puolisosi oli täyttänyt 65 vuotta.
  • Avoliittonne oli kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään 5 vuotta, kun puolisosi kuoli.
  • Sinulla on puolisosi kanssa yhteinen alle 18-vuotias lapsi, joka on asunut sinun ja puolisosi kanssa samassa taloudessa.

Leski ei voi kuitenkaan saada leskeneläkettä, jos jompikumpi puolisoista on toisen kuollessa naimisissa toisen henkilön kanssa. Voit lukea lisää lesken perintöoikeuksista täältä.

Apua oikeudellisiin asiakirjoihin

Jos mietit avoehdon, testamentin tai jonkin muun oikeudellisen asiakirjan laadintaa, on näihin järkevää usein kysyä ammattilaisen mielipidettä. Lakitoimisto Kunneksen Niinalta voit varata maksuttoman 15 minuutin sparrausajan, jossa pääset yhdessä ammattilaisen kanssa pohtimaan juuri sinulle parhaita ratkaisuja.

kunnes lakitoimisto

Niina Kosunen

Lakimies, OTM, HTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja

Lakitoimisto Kunnes apunasi

Varaa maksuton 15 minuutin sparrausaika lakitoimisto Kunneksen Niinan kanssa. Tapaaminen voidaan järjestää kokonaan etänä.

Laajasti palveluita elämän eri tilanteisiin:

Jaa:

Facebook
X
WhatsApp
Email
LinkedIn
Picture of Turvaa taloutesi

Turvaa taloutesi

Turvaa taloutesi -kirjoitussarja on tehty yhteistyössä Lakitoimisto Kunneksen kanssa. Pyrimme yhdessä lisäämään ymmärrystä oman talouden turvaamisesta erityisesti oikeudellisesta näkökulmasta.

Voit varata maksuttoman 15 minuutin etäsparrauksen Kunneksen lakimiehen, Niina Kosusen kanssa, jossa voitte yhdessä käydä läpi eri tapoja turvata oma taloutesi.

Varaa maksuton 15 min. sparraus
testamentti ja testamentin tekeminen

Mikä on testamentti?

Lainsäädäntö asettaa perimysjärjestyksen, josta on mahdollista poiketa tietyin edellytyksin ja rajauksin testamentin avulla. Testamentti onkin

Jätä kommentti

Varaa maksuton 15 minuutin kartoituskeskustelu Lakitoimisto

kunneksen kanssa

Alkukartoituskeskustelun avulla selvität, mitkä oikeudelliset sopimukset ovat oleellisia juuri omalla kohdallasi. Keskustelu toteutetaan etänä yhdessä Lakitoimisto Kunneksen Niina Kosusen kanssa. Keskustelu ei sido sinua mihinkään.