Kesäloman kynnyksellä

Ainahan se mielessä on. Loma. En muista kuka näin mainosti, mutta aloin miettiä kesän kynnyksellä, että onko tosiaan näin?

Kesäloma on tietysti nyt monella mielessä…for obvious reasons. Tärkeämpänä kuitenkin itselleni ja omalle hyvinvoinnilleni näen, että saisin pala palalta koottua itselleni sellaisen elämän, jossa lomaa voi viettää oikeastaan milloin tahtoo. Tämä on osa matkaa, jolla nyt olen. Vaurastuminen on sillä matkalla myös olennainen osa, jottei rahaa tarvitsisi tulevaisuudessa edes miettiä. En myöskään lähde siihen, että haluan tehdä sellaista työtä, jossa aina tunnen olevani lomalla, koska oli työnkuva mikä tahansa ja vaikka se olisi miten mielekästä tahansa, en edes halua ajatella työtä lomana. Näen sen vähemmän motivoivana, mutta se on ehkä vaan minä.

Tulevaisuudessa haaveilen tekeväni siis töitä kuten ennenkin, mutta voin myös viettää lomaa helposti sen kummemmin kyselemättä palkanlaskennasta, riittävätkö lomapäiväni tähän vai otanko palkatonta lomaa. Osittain koronan myötä yleistynyt etätyö on mahdollistanut jonkin verran jo tällaisia irtiottoja normiarjesta. Olemme perheenä toteuttaneet muutaman reissun niin, että me vanhemmat olemme tehneet lomalla ainakin muutaman päivän etänä töitä. On aika mukavaa, kun voi tehdä töitä ja lähteä sen jälkeen rinteeseen tai mereen uimaan. Altaan reunalla työskentely onnistuu myös, jos siihen hommaan haluaa lähteä, en kuitenkaan suosittele sitä, jos haluaa lomalla myös irtautua töistä.

Mikä sitten tekee lomasta ihan oikean loman?

Minulle lomasta tekee ihan oikean loman täydellinen irrottautuminen kaikesta normaalista. Mielessä ei tarvitse pyörittää yhden yhtä lasten hoitoon, harrastuksiin kuskaamiseen, kaverisynttärilahjan hankkimiseen tai koko siihen muuhun härdelliin liittyvää metatyötä eikä niiden lisäksi myöskään työhommia. Olen normaalisti pitänyt sen melko perus-neljäviikkoisen kesäloman ja huomannut, että jos en lähde ainakin joksikin aikaa lomaviikoilla täysin muihin maisemiin, pois kotoa, en lomamoodiin ja irrottautumaan kunnolla pääse. Pidän myös siitä, että saan pitää lomani yhtä soittoa. Jollekin toiselle sopii viikon tai parin putki ripoteltuna sinne tänne kesällä.

Kyselin myös insta-tilini seuraajilta, millainen heidän mielestään on onnistunut loma. Jos sieltä koostaisi yhden lomanviettäjän perustuen eniten kannatusta saaneisiin vastauksiin, saisi aikaan melko ristiriitaisen lomailijan. Keskimääräinen lomailija viettäisi lomaa lähimatkaillen (55% vastaajista), mutta matkustaisi lomakohteeseen lentäen (47%). Perheen kanssa (94%) lomailtaisiin parista päivästä (33%) viikkoon (33%). Lempilomaksi eniten kannatusta saivat rantaloma (31% vastaajista) sekä aktiiviloma (myös 31% vastauksista). Löhöillen loman haluaisi viettää 46% vastaajista, retkeillen tai vaeltaen 39% vastaajista.

Lomalle säästörahoilla?

Tuo aiempi ei tietenkään ole kattava otos keskimääräisestä lomanviettäjästä, mutta näitäkin kiinnostavampaa on pohtia loman rahallisia vaikutuksia. Ovatko ne tasapainossa henkisten vaikutusten kanssa vai meneekö lomalla liikaa rahaa, josta seuraa töihin palatessa morkkis?

Kysyin siis myös, mihin lomalla halutaan panostaa, missä taas pihistetään. Majoituksesta ja ruuasta on moni valmis pihistämään, ruuat voi tehdä itse ja majoittua voi sukulaisten tai ystävien luona ilmaiseksi. Kysyin myös, kuinka moni säästää lomaa varten. Vastaukset menivät melkein tasan. 53% vastaajista säästää lomaa varten, 47% taas ei säästä. Edelleen tämäkään ei ole mahdollisimman kattava otos, eikä varmasti anna täysin oikeata kuvaa. Aloin kuitenkin miettiä, miksi joku säästää lomaa varten, miksi taas toinen ei säästä.

Ilmiselvät syyt lomaa varten säästämiseen itsellä (ja monella muullakin vastauksien perusteella) ovat:

  • Ulkomaille tai kauemmas Suomessa ei välttämättä ole varaa mennä, ellei säästä.
  • Halu panostaa majoitukseen, ravintoloihin, elämyksiin täysillä ilman huolta rahasta. Säästetty ja lomaan korvamerkitty raha ei ole pois arjen kuluista, joten sitä voi käyttää hyvillä mielin.
  • Lomalta paluu onnistuu mukavammin, kun luottokortti ei ole tapissa loman seurauksena.

Lomaa tarvitsee jokainen. Jotta lomalla olo ja sieltä paluu sujuu mukavasti, lomakohteen valinta, aktiviteetit yms. on mitoitettava jokaisen rahapussille sopiviksi, kuitenkin niin, että kaikki lomalla olijat pääsevät nauttimaan yhdessäolosta, mielekkäästä tekemisestä tai jouten olosta, kukin oman mielensä mukaan. Erään insta-seuraajan mukaan lomalla panostetaan hetkessä elämiseen tai ainakin sen yrittämiseen. Toinen taas kertoi, että lapset saavat jäätelöä jokaisella kauppareissulla. Näiden kahden mukaan aion minäkin lomailla tänä kesänä. Entä sinä? Tervetuloa kesä, aurinko ja mansikat!

Mitä mieltä olit kirjoituksesta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Virva

Virva

Tervetuloa blogiini!

Olen markkinointihenkinen monialainnostuja ja kahden tytön äiti. Tasapainoilen ruuhkavuosien, hyvän arjen ja elämysten välillä.

Sijoittamisen ja säästämisen muutama vuosi sitten ymmärrettyäni, ettei työtä tekemällä varsinaisesti rikastu. Rahat täytyy käyttää järkevästi ja laittaa niitä kasvamaan itsekseen. Tulevaisuudessa tilin saldo ei saa sanella tekemisiä ja ajankäyttöä.

Nautin ajasta perheen ja ystävien kanssa, rakkaimmat harrastukset vievät luontoon, rinteeseen tai padel-kentille.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Virvan aiemmat postaukset

ajatusvinoumat

Mielemme vinoumat

Miksi mielemme vääristää? Ajatusvinoumat ovat tavallaan mielen oikopolkuja, jotta pystymme tekemään päätöksiä nopeasti, lähes automaatiolla. Joskus nämä vinoumat voivat johtaa epärealistisiin ja virheellisiin päätöksiin. Myös sijoittamisessa ja vaurastumisessa. Mitä vinoumille voi siis tehdä?

asuntosijoittaja

Minustako asuntosijoittaja?

Asuntosijoittaminen on yksi varteenotettava vaurastumisen muoto monista eri syistä. Moni kuitenkin epäröi, itseni mukaan lukien, pitkään tai loputtomasti asuntosijoittajaksi ryhtymistä. Polkuja asuntosijoittajaksi on monia. Ei ole yhtä oikeaa. Tällainen oli oma polkuni.

Anti Black Friday = Bright Friday

Mitä, jos turhan ostamisen sijaan tekisimme pimeästä perjantaista valoisan? Keräsimme listan parhaista Anti Black Friday vinkeistä, joilla kulutusjuhla muuttuu Bright Fridayksi.

Jätä kommentti