Mielenrauha ja oma talous

Uusi vuosi on alkanut ja kuluvan vuoden suunnitelmat ja tavoitteet pyörivät varmasti monilla mielessä. Uudenvuoden alkuun pohdimme Instagramin puolella omia tavoitteitamme ja sitä, olemmeko valmiit tulevaan vuoteen?

Ennen uuttavuotta ja uusia tavoitteita on hyvä rauhoittaa oma mieli ja antaa sille vähän lepoa. Työskentely omia tavoitteita kohti kannattaa aloittaa vasta sitten kun ollaan siihen oikeasti valmiita. Eli ei haittaa ollenkaan vaikka työ omia tavoitteita kohti ei olisikaan alkanut heti 1.1.2022.

Oman talouden tasapaino luo mielenrauhaa

Taloustilanne saattaa alkaa stressata varsinkin silloin, jos joku yllättävä meno tulee eikä siihen ole varautunut. Tähän tekstiin kokoamme vinkit miten hallita omaa taloutta ja nauttia sitä rauhallisin mielin.

Tunne omat menot ja tulot

On todella tärkeää ottaa oman talouden lukemat haltuun! Kun tiedät paljonko rahaa kuukausittain tilille tulee ja paljonko on niin sanotut kiinteät kulut (asuminen, ruoka, vakuutukset yms.), pystyt hahmottamaan taloutesi kokonaisuudessaan.

Kun saat talouden lukemat haltuun, voit tarkastella tulojen ja menojen suhdetta. Jos se ei ole balanssissa, on syytä pohtia pitäisikö kuluja karsia? Kulujen karsiminen saattaa olla se helpompi tapa tasapainottaa omaa taloutta, kuin lisätulojen hankkiminen, vaikkei sekään mahdottomuus ole. Pientä lisätuloa voi hankkia esimerkiksi vastaamalla kuluttajapaneelin kyselyihin ja ansaita siitä muutamia euroja.

Budjetoi ja puskuroi

Kun talouden numerot on hallussa, suunnittele oma rahankäyttösi sen mukaan. Paljonko rahaa vapaa-aikaan, onko kenties hankintoja joita tehdä? Mieti myös pystytkö siirtämään rahaa syrjään, eli toisin sanoen kerryttämään ”puskuria”. Puskuri auttaa silloin, kun jotain yllättävää tapahtuu, esimerkiksi jos jotain hajoaa – auto tai vaikka jääkaappi. Puskurin suuruus on hyvin yksilöllinen, toisille puskuri on satasia, toisilla se saattaa olla vähän enemmän. Luo sellainen puskuri, joka oman mielenrauhasi kannalta on hyvä!

Kun puskuri ja talous on balanssissa, kannattaa tarkastella omaa taloutta myös sijoittamisen näkökulmasta. Jos mietit että mitä ihmettä sijoittaminen oikein on, käy kurkkaamassa myös blogimme aiheesta: Mitä on sijoittaminen?

Sijoittamalla voit laittaa rahasi tekemään töitä sinulle. Sijoittaminen saattaa ajatuksena tuntua ja kuulostaa kaukaiselta ja vaikealta, mutta usko tai älä, sitä se ei ole! Rahastot ja osakkeet ovat yleisimpiä sijoituskohteita. Tarvitset vain hieman pohjatietoa ja tilin sijoittamista varten. Sijoittamiseen tarkoitetut tilit ovat nimeltään arvo-osuustili ja/tai osakesäästötili. Nämä molemmat tilit voit luoda Nordnetissä.

Opi lisää rahastosijoittamisen aloittamisesta lukemalla kattava kirjoituksemme täältä.

Opi aiheesta uutta

Jos haluat oppia aiheesta lisää, kirjallisuutta sijoittamiseen liittyen löytyy kattavasti, niin painettuina kun äänikirjoinakin! Tästä linkistä pääset Nextoryn 30 päivän maksuttomaan kokeiluun. Muun muassa seuraavat kirjat ovat erinomaisia parempaan taloudenhallintaan ja sijoittamisen aloittamiseen:

Hanki lisätuloja

Oletko koskaan miettinyt lisätulojen mahdollisuutta? Aina voit vaikka karsia tavaraa kirpputorille, etsiä pienen sivutyön tai vaikkapa liittyä mukaan kuluttajapanelin tutkimukseen. Kertomalla mielipiteesi, voit ansaita jopa 4€/kysely. Ansaitsemasi palkkion voit lunastaa rahana virtuaaliseen lompakkoon Paypal-tilillesi, Gogift-superlahjakorttina, Lehtikortti.fi-lahjakorttina tai voit antaa palkkiosi  lahjoituksena WWF:lle. Rekisteröidy palveluun täältä!

Ole armollinen itsellesi

Ja mikä tärkeintä, ole armollinen itsellesi. Kaikkea ei tarvitse saavuttaa kerralla, eikä kaikkia näitä askeleita ottaa samalla viikolla. Oman talouden haltuunotto ja taloudellisen mielenrauhan saavuttaminen ei tapahdu yhdessä yössä. Tunnista omat tapasi toimia ja löydä itsellesi hyvä tapa seurata tuloja ja menoja sekä suunnitelma siitä, miten talouttasi hoidat. Omien lukujen hallitseminen ja riittävä puskuri ovat hyvät lähtökohdat taloudellisen hyvinvoinnin saavuttamiseksi! Lue myös aikaisempi postauksemme aiheesta taloudellinen hyvinvointi.

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Päivi

Päivi

Tervetuloa blogini pariin!

Olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja työskentelen sosiaalityöntekijänä.

Kotoa löytyy kolme lasta, puoliso sekä kaksi koiraa.

Kiinnostuksen kohteena ovat yhteiskunnalliset ilmiöt sekä taloudellinen hyvinvointi.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Päivin aiemmat postaukset

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.