ennen sijoittamista
ennen sijoittamista

Ennen kuin aloitat sijoittamisen, mieti näitä

Ennen sijoittamisen aloittamista on hyvä miettiä muutamia asioita ennen kuin ryntää siirtämään rahoja sijoituksiin.

Oma talous ja taloudellinen tilanne

Missä kunnossa oma taloutesi on? Miten hyvin tunnet taloutesi numerot? Jos numerot eivät ole hallussa, millä tavoin voisit lähteä tutustumaan niihin? Mikä seurantakeino olisi itselle sopivin? Meiltä löytyy kaksi erilaista budjetointipohjaa, tulostettava pohja ja Ecxel-pohja.

Ylijäämä vai alijäämä?

Onko taloutesi yli- vai alijäämäinen? Eli kulutatko rahaa vähemmän kuin tilillesi kilahtaa vai enemmän? Ylijäämä on tavoite. Millä keinoilla voisit mahdollistaa ylijäämän? Tämä voi onnistua jo sillä, kun tulet tutuksi taloutesi numeroiden kanssa.

Velkojen hallinta – onko huonoa velkaa?

Paljonko sinulla on velkaa ja paljonko tästä on ns. huonoa velkaa? Huono velka on mm. kulutukseen otettu korkeakorkoinen kulutusluotto. Ennen sijoittamista on hyvä keskittyä huonojen velkojen takaisinmaksuun.

Puskuri yllättäviä kuluja varten

Onko sinulla säästöjä yllättäviä menoja varten? Paljonko säästöjä olisi hyvä olla arkisiin menoihisi peilaten? Sijoituksiin siirretyt varat on monesti hyvä sitoa sijoituksiin useiksi vuosiksi ja niitä ei kannata pitää nopeina puskurivaroina. Alkuun voi kerryttää minimipuskurin ja sen jälkeen siirtyä kerryttämään sijoituksia ja puskuria samaan aikaan

Perusasioiden hahmottaminen

Kaikkea ei tarvitse heti alussa tietää, eikä sijoittamisen kohdalla tule tällaista tilannetta, jossa tietäisi kaiken – tietoa on niin paljon ja uutta tulee koko ajan lisää. Ennen aloittamista olisi kuitenkin hyvä käydä läpi perusjuttuja ja sen jälkeen siirtyä toimeen. Eniten sijoittamista oppii sijoittaessa. Älä jää liikaa kiinni tiedon puutteeseen. Olemme listanneet parhaita sijoituskirjoja, jotka sopivat aloittelijoille. Löydät listan täältä.

Itseen tutustuminen

Ennen aloittamista on hyvä miettiä hetken myös itseä ihmisenä. Millainen olet? Millaista riskiä kestät henkisesti ja millaista taloudellisesti? Koska menee yöunet? Kuinka turvallisuushakuinen olet? Olemme aiemmin kirjoittaneet riskinsietokyvyn ja -halun hahmottamisesta. Voit käydä lukemassa kirjoituksen täältä.

Ja toki jonkinlaiset raamit omalle sijoittamiselle kannattaa raapustaa, muttei suunnitelmasta kannata ottaa alkumetreillä liikaa paineita. Suunnitelma tarkentuu matkan varrella, kun opit lisää. Tee pelkistetty suunnitelma ja ryhdy toimeen.

Aloita sijoittaminen Nordnetissä!

Nordnet on yli 500 000 suomalaisen sijoittajan valinta.

Sijoita osakkeisiin tai aloita rahastosijoittaminen vain 15 eurolla!

*Sisältää kaupallisen linkin

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Merita

Merita

Tervetuloa blogiini!

Olen @naisetpuhuurahasta tiimin perustaja ja intohimoinen rahapuheen kasvattaja.

Sijoittamisen aloitin vuonna 2013 eli tänä vuonna tuli täyteen kymmenen vuotta.

Blogissa pääset seuraamaan sijoitusmatkaani sekä salkkuni ja tavoitteideni kehittymistä.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Meritan aiemmat postaukset

Laatuyhtiöt sijoituskohteena

Kauppalehti listasi top 10 suomalaista laatuyhtiötä. Laatuyhtiöt ovat yrityksiä, jotka ovat pitkällä aikavälillä tuottaneet paremmin

Suurenmoinen seitsikko

Mikä ihmeen suurenmoinen seitsikko?

Osakemarkkinoihin tutustuessa törmää takuuvarmasti seuraavaan: ”Magnificent seven” tai ”Mag 7”, joka tarkoittaa karkeasti suomennettuna suurenmoista

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.