Megatrendit ja vastuullisuus vuonna 2023

Mitä yhteistä on megatrendeillä ja rahapuheella? Entä millaisia ovat megatrendit vuonna 2023 ja miten vastuullisuus näkyy niissä? Megatrendit ovat pieniä ilmiöitä, jotka osaltaan määrittää tulevaisuuden suuntaa. Kun tarkastellaan historiaa, on sieltä havaittavissa selkeästi eri aikakausien megatrendejä. Megatrendit ovat pitkäkestoisia, yleensä toisiinsa kietoutuneita ilmiöitä, jotka vaikuttavat myös yritysten ja kuluttajien käyttäytymiseen. 

Megatrendit voivat vaikuttaa meidän tapaamme toimia, ja etenkin meidän kulutuskäyttäytymiseen. Yksi pitkään pinnalla ollut megatrendi on ympäristön tila ja huoli ilmastonmuutoksesta. Varmasti moni on pohtinut ympäristöä tehdessään omia kulutuspäätöksiä. Moni on myös saattanut muuttaa omaa toimintaansa tai kulutusta ympäristölle suotuisammaksi.

Lisäksi megatrendit voidaan nähdä myös yritysten kautta osaksi rahapuhetta, etenkin jos kyseessä on pörssiyhtiö, johon megatrendit voivat vaikuttaa. Tätä kautta myös sijoittaja pääsee kiinni megatrendeihin. Pohtimatta tässä kohtaa tekstiä sen enempää megatrendien vaikutusta osakkeisiin ja sijoittamiseen, hypätään suoraan tarkastelemaan vuoden 2023 megatrendejä.

Megatrendit vuonna 2023

Sitran megatrendi-raportin mukaan vuoden 2023 megatrendejä ovat:

  • Luonnon kantokyky murenee
  • Hyvinvoinnin haasteet kasvavat
  • Demokratian kamppailu kovenee
  • Kilpailu digivallasta kiihtyy
  • Talouden perusta rakoilee

Lähde: Sitran trendikatsaus 2023

Miten vastuullisuus näkyy megatrendeissä?

Nämä edellä mainitut megatrendit on yhdistettävissä melko selkeästi vastuullisuuteen ja tätä kautta termiin ESG, joka voi myös olla sijoittajalle tuttu. ESG on lyhenne englannin kielen sanoista Environmental, Social ja Governance. Sillä tarkoitetaan ympäristöön, yhteiskuntavastuuseen ja hallintotapaan liittyviä asioita. Nämä termit voidaan yhdistää vastuullisuuteen ja tietty vastuulliseen sijoittamiseen. 

Kun puhutaan vastuullisesta sijoittamisesta, tarkoitetaan sillä sitä, miten pörssiyhtiöt ottavat toiminnassaan ESG-asiat huomioon. Vastuullisuus sijoittamisessa ei tarkoita missään nimessä sitä, että tuotosta pitäisi tinkiä. Megatrendit ohjaa yritysten toimintaa ja nykyisen trendisuuntauksen mukana vastuullisuus on nyt todellakin IN!

Vastuullinen sijoittaminen ei tarkoita automaattisesti
pienempää tuotto-odotusta.

Vastuullisuus ja sijoittaminen

Vastuullinen sijoittaminen ei rajaudu automaattisesti pelkästään pörssiyhtiöihin jotka ottavat ESG-asiat huomioon toiminnassaan. Eri palveluntarjoajat ovat luoneet vastuullisia rahastoja sekä ETF- sijoitusinstrumentteja.

Esimerkkinä palveluntuottajista nostamme esiin Nordnetin. Nordnet tarjoaa kattavasti tietoa vastuullisen sijoittamisen mahdollisuuksista omalla sivustollaan. Lyhyesti, Nordnetistä pystyt automaattisesti etsimään rahastoja jotka täyttää ESG-kriteerit. Lisäksi rahastohaussa voi poissulkea ominaisuuksia, joita et rahastoihin halua, kuten esimerkiksi: alkoholi, aseet, eläinkokeet, geenimuunnellut organismit (GMO), hiilivoima, palmuöljy, pienaseet, pornografia, sotateollisuus, torjunta-aineet, tupakka, uhkapelit ja ydinvoima. Samat tiedot pätee myös vastuullisten ETF:fien etsintään.

Vastuullisia osakevaihtoehtoja Nordnet tarjoaa viittaamalla Sciencebasedtargets.org aloitteeseen, jota useat toimijat ovat olleet mukana toteuttamassa. Aloite auttaa yhtiöitä arvioimaan päästöjään estääkseen ilmastonmuutoksen katastrofaalisimmat vaikutukset. Lue lisää täältä.

Alkuun sijoittamisessa pääset tekemällä oman arvo-osuustilin tai osakesäästötilin Nordnettiin!

Vastuullisuus näkyväksi maailmanlaajuisesti

YK pyrkii tekemään työtä myös vastuullisuuden lisäämiseksi, ja on luonut omat kestävän kehityksen tavoitteet, jotka pitää sisällään 17 kohtaa. YK:n kestävän kehityksen tavoitteet on luoto vahvistamaan kestävää kehitystä siten, että nämä ympäristö, talous ja ihminen otetaan huomioon. Samat tekijät siis kuin ESG:ssä. Vaikka näistä kohdista jotkut ovat meille suomalaisille itsestäänselvyys, ei kuitenkaan kaikkialla näin ole. Nämä 17 kohtaa ovat: 

  1. Ei köyhyyttä
  2. Ei nälkää 
  3. Terveyttä ja hyvinvointia
  4. Hyvä koulutus
  5. Sukupuolten tasa-arvo
  6. Puhdas vesi ja sanotaatio
  7. Edullista ja puhdasta energiaa
  8. Ihmisarvoista työtä ja taloskasvua
  9. Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja
  10. Eriarvoisuuden vähentäminen
  11. Kestävät kaupungit ja yhteisöt
  12. Vastuullista kuluttamista
  13. Ilmastotekoja
  14. Vedenalainen elämä 
  15. Maanpäällinen elämä 
  16. Rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto
  17. Yhteistyö ja kumppanuus

Tutustu myös aikaisempaan blogitekstiin vastuullisesta sijoittamisesta.

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Päivi

Päivi

Tervetuloa blogini pariin!

Olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja työskentelen sosiaalityöntekijänä.

Kotoa löytyy kolme lasta, puoliso sekä kaksi koiraa.

Kiinnostuksen kohteena ovat yhteiskunnalliset ilmiöt sekä taloudellinen hyvinvointi.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Päivin aiemmat postaukset

Positiivinen luottorekisteri

Oletko koskaan miettinyt miten luottomarkkinat toimivat? Eri tahot tarjoavat yrityksille ja yksityishenkilöille rahoitusta erilaisiin tarkoituksiin.

Jätä kommentti