oma rahamatka
oma rahamatka

Oma rahamatka: Negatiivisen nettovarallisuuden muuttaminen positiiviseksi

Pohdin omaa, noin 15 vuotta sitten tapahtunutta taloudellista muutosta.ūüĎá

Reilu 15 vuotta sitten olin tilanteessa, jossa elin ylivelkaantuneena. Perintäkirjeitä tipahti postiluukusta, ja niiden näkeminen kuristi kurkkua ja ahdisti niin, että itketti. Omalla kohdalla paha olo muuttui niin sietämättömäksi, etten nähnyt muuta ratkaisua kuin vain kohdata tilanteeni ja omat valintani. Pahasta olosta eroon pääseminen toimikin suurimpana motivaattorina.

Lähdin selvittämään, paljonko velkaa oli ja minne kaikkialle. Sovin maksusuunnitelmia ja ryhdyin hiljalleen toimeen (matka ei ollut mikään pikajuoksu, vaan lopulta melko pitkäkestoinen tie, jonka aikana itkin vielä monet itkut).

Mukaan tuli oman talouden tarkka seuraaminen. Seurasin minne rahaa kului, ja tätä kautta rahan hallitseminen alkoi tulla tutummaksi. Turha kulutus alkoi pudota pois.

Tuolloin ei ollut hienoja taloussovelluksia, vaan käytössä oli suuri kirjekuori, jonne kaikki maksetut laskut ja kuitit laitettiin. Kuun lopussa kirjekuoren sisältö käytiin läpi ja katsottiin, minne rahaa kului, ja mihin seuraavassa kuussa kannattaisi kiinnittää huomiota (puhun monikossa, koska tässä vaiheessa matkaa mukaan oli tullut nykyinen puolisoni).

Numeroiden seuraamisesta tuli yksi opettavin asia koko talousmatkalla. Numeroiden tunteminen tuo mukanaan mahdollisuuden vaikuttaa. Tämän vuoksi suosittelen kulutuksen seuraamista kaikille.

Yll√§ mainittujen tekojen j√§lkeen oli aika kerrytt√§√§ pieni puskuri. Muistaakseni se oli maksimissaan vain 200‚Äď300 euroa. Menot olivat melko pienet, joten puskurin ei tarvinnut olla suuri.

Puskurin j√§lkeen siirryin vuonna 2013 sijoittamisen pariin, ja 15 ‚ā¨/kk rahastosijoittaminen tuli osaksi talouttani. Rahastosijoittaminen kasvoi, ja rinnalle tuli ajan my√∂t√§ osakkeet, rahastot, kryptot, asunnot ja arvometallit.

Muutoksen myötä negatiivinen nettovarallisuus siirtyi ensin plus-miinus -tilanteeseen, jonka jälkeen lähti positiiviseen kasvuun. Tänä päivänä nettovarallisuus on jo kuusinumeroinen summa, ja nettovarallisuuden kasvattaminen on yksi tärkeimmistä tavoitteistani.

Tämä kaikki on tapahtunut sillä, että olen jossain kohtaa päättänyt tehdä asioita toisin ja sitoutunut asioiden muuttamiseen. Olen lopulta keskittynyt tekemään päivittäin tiettyjä valintoja, jotka ovat vuosien saatossa kasvaneet suuriksi muutosaskeleiksi.

Jos tällä hetkellä kamppailet taloutesi kanssa, suosittelen, että alat ihan ensimmäiseksi seurata talouttasi ja hallita kaikkia niitä euroja, joita tilillesi ilmestyy. Tarkoittaa tämä sitten paria euroa tai suurempia summia.

‚ÄĚVaurailla ihmisill√§ on yhteist√§ se, ett√§ he hallitsevat rahojaan hyvin.‚ÄĚ Ei tule odottaa, ett√§ tilill√§ olisi enemm√§n rahaa, jota hallita, vaan pointti on oppia hallitsemaan jo sit√§, mit√§ sinulla nyt on.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:

Aloita sijoittaminen Nordnetissä!

Nordnet on yli 500 000 suomalaisen sijoittajan valinta.

Sijoita osakkeisiin tai aloita rahastosijoittaminen vain 15 eurolla!

*Sisältää kaupallisen linkin

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Merita

Merita

Tervetuloa blogiini!

Olen @naisetpuhuurahasta tiimin perustaja ja intohimoinen rahapuheen kasvattaja.

Sijoittamisen aloitin vuonna 2013 eli tänä vuonna tuli täyteen kymmenen vuotta.

Blogissa pääset seuraamaan sijoitusmatkaani sekä salkkuni ja tavoitteideni kehittymistä.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Meritan aiemmat postaukset

Laatuyhtiöt sijoituskohteena

Kauppalehti listasi top 10 suomalaista laatuyhtiötä. Laatuyhtiöt ovat yrityksiä, jotka ovat pitkällä aikavälillä tuottaneet paremmin

Suurenmoinen seitsikko

Mikä ihmeen suurenmoinen seitsikko?

Osakemarkkinoihin tutustuessa t√∂rm√§√§ takuuvarmasti seuraavaan: ‚ÄĚMagnificent seven‚ÄĚ tai ‚ÄĚMag 7‚ÄĚ, joka tarkoittaa karkeasti suomennettuna suurenmoista

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.