testamentti ja testamentin tekeminen
testamentti ja testamentin tekeminen

Mikä on testamentti?

Lainsäädäntö asettaa perimysjärjestyksen, josta on mahdollista poiketa tietyin edellytyksin ja rajauksin testamentin avulla. Testamentti onkin asiakirja, jolla voit määrätä, miten omaisuutesi tullaan jakamaan kuolemasi jälkeen. 

Testamentin teko ei ole pakollista. Jos testamenttia ei ole tehty, omaisuus jaetaan perijöille lainsäädännön määrittämällä tavalla.

Testamentin tekemisen osalta on lainsäädännössä asetettu tietyt muotovaatimukset, joiden täyttämättä jättäminen johtaa testamentin pätemättömyyteen. Kun testamenttia tehdään, on testamentti allekirjoitettava kahden esteettömän todistajan läsnä ollessa. Lisäksi testamentin on oltava kirjallisena tehty ja allekirjoitettu.

Testamenttia ei tarvitse rekisteröidä minnekään, mutta alkuperäisen allekirjoitetun kappaleen säilyttämisestä on huolehdittava, koska ainoastaan alkuperäinen kappale on tositilanteessa pätevä.

Testamentin voidaan katsoa olevan pätemätön, jos testamenttia laadittaessa et ole ollut sairauden, vamman tai ikääntymisen vuoksi oikeustoimikelpoinen. Testamentti voidaan katsoa pätemättömäksi myös tilanteessa, jos sen tekijää on painostettu testamentin teossa.

Milloin testamentti kannattaa laatia?

Testamentti kannattaa tehdä, vaikka koet ettei sinulla ole merkittävää varallisuutta. Varallisuudesta riippumatta lainsäädännössä on määritelty, että jokaisen vainajan kuolinpesä selvitetään, eli tehdään perunkirjoitus. Perunkirjoituksessa vainajan omaisuus ja velat summataan. 

Testamentin tekemällä pääset vaikuttamaan siihen, että omaisuutesi jaetaan toiveidesi mukaisesti. Testamentin teko säästää läheistesi aikaa, sillä olet jo valmiiksi miettinyt heidän puolestaan, miten omaisuutesi jaetaan. Testamenttia kannattaa harkita myös silloin, kun haluat poiketa lain määrittämästä perintöjärjestyksestä. 

Jos perijänä on yleishyödyllinen yhdistys, voi se testamentin kautta saada perintöä ilman perintöveroa. Yleishyödyllisellä yhdistyksellä tarkoitetaan sellaista tahoa, joka toimii yhteisen hyvä eteen eikä jaa osinkoa tai voittoa toiminnastaan. Yleishyödyllistä toimintaa toteuttavia yhdistyksiä voivat olla esimerkiksi nuoriso- tai urheiluseurat tai muut vapaa-ajan yhdistykset sekä erilaiset hyväntekeväisyysjärjestöt.

Testamentilla voidaan vaikuttaa myös perintöverotukseen esimerkiksi “pilkkomalla” omaisuutta useamman eri perinnönsaajan omistukseen, jolloin jokaisen saajan perintöverotettavan omaisuuden ja täten myös perintöveron määrä pienenee.

Testamentilla voidaan määrätä myös esimerkiksi leskelle pidätettävästä hallintaoikeudesta, joka vaikuttaa perintöverotukseen. Testamentti mahdollistaa myös verotehokkaan perinnöstä luopumisen ja jopa siten, että testamentinsaaja luopuu vain osasta hänelle määrätystä omaisuudesta. 

Testamentilla voit vahvistaa puolisosi asemaa, mikä on etenkin avopuolisoiden kohdalla erittäin tärkeää, koska avopuoliso ei missään tilanteessa peri puolisoaan ilman testamenttia. Vainajan rintaperilliset voivat vaatia itselleen lakiosaa perinnöstä, eikä tätä suoranaisesti voida testamentilla kumota, mutta lakiosan ylittävältä osin jokaisella on oikeus määrätä omaisuutensa tahtomalleen henkilölle, kuten esimerkiksi omalle puolisolle.

Testamentin tarpeellisuutta on syytä pohtia myös tilanteessa, jossa rintaperilliset ovat vielä alaikäisiä. Tällöin voi olla järkevämpää ohjata ainakin osa omaisuudesta puolison omistukseen.

Jos kyseessä on avoliitto, on testamentti ainoa keino taata avopuolison perintöoikeus

Tekemällä testamentin voit vaikuttaa myös yhteiskunnallisesti itsellesi tärkeisiin asioihin, testamenttaamalla varallisuuttasi esimerkiksi hyväntekeväisyyteen tai johonkin itsellesi tärkeään asiaan, kuten esimerkiksi harrastustoiminnan mahdollistamiseen. 

Voiko testamentin perua?

Kyllä voi, ja lisäksi sitä voi muokata milloin tahansa. Testamentin peruuttaminen on mahdollista esimerkiksi siten, että laatii uuden testamentin, joka korvaa aiemmin luodun testamentin. Tämä on tehtävä kuten alkuperäinen testamenttikin eli kirjallisesti päiväyksen kera ja kahden esteettömän todistajan nähden allekirjoittaen. Testamentin voi myös hävittää repimällä tai polttamalla sen. 

Mitä tarkoittaa esteetön todistaja? Suomen lainsäädännön mukaan todistajaa pidetään esteellisenä eli epäsopivana todistajana tietyissä tilanteissa. Tällaisia tilanteita ovat mm. jos todistaja on alle 15-vuotias tai jos hänellä on suora osallisuus testamenttiin, esimerkiksi testamentin tekijänä tai edunsaajana. Lisäksi esteellisyys koskee tilanteita, joissa todistaja on läheisessä sukulaisuussuhteessa joko testamentin tekijään tai edunsaajaan, kuten puoliso, lapsi tai sisarus.

Milloin testamenttia ei kannata laatia?

Listaamme muutaman esimerkin, jolloin testamenttia ei välttämättä ole tarpeen tehdä. Muista kuitenkin, että jokaisen tilanne on yksilöllinen, elämäntilanteet voivat muuttua ja niin myös tarve testamentille. Testamentin laatiminen on mahdollista milloin vain! Jos mietit kannattaako testamentin teko sinun elämäntilanteen ja varallisuuden huomioiden, on järkevää keskustella asiasta ammattilaisen kanssa.

Testamentti ei välttämättä ole tarpeellinen, jos:

  1. olet tyytyväinen siihen, miten omaisuutesi jaetaan lainsäädännön asettaman perimysjärjestyksen mukaan
  2. sinulla ei ole omaisuutta
  3. olet pahasti velkaantunut

Kuka testamentin voi laatia?

Testamentin voit tehdä itse, eikä sitä tarvitse erikseen vahvistaa viranomaisella. Testamentin täytyy kuitenkin olla aiemmin mainittujen lainsäädännön määrittämien muotoseikkojen mukainen, jotta se on pätevä.

Tiesitkö, että testamenttityyppejä on monta erilaista:

Keskinäinen testamentti, omistusoikeustestamentti, rajoitettu omistusoikeustestamentti, hallintaoikeustestamentti, käyttöoikeustestamentti – tai näiden edellä mainittujen yhdistelmä. 

Kun laadit testamenttia, on hyvä ymmärtää eri testamenttityyppien vaikutukset verotukseen sekä eri testamenttityyppien vaikutus siihen, miten omaisuutta saa tosiasiassa käyttää ja hallita. 

Testamentin laadinnassa kannattaa ottaa huomioon, että hyvin tehty testamentti selkeyttää perillisten välistä perinnönjakoa aikanaan. Jos testamentti on epäselvä tai tulkinnanvarainen, voidaan pahimmassa tapauksessa asiaa joutua käsittelemään tuomioistuimessa asti. Tämän vuoksi on tärkeää että testamentista tulee selkeästi ilmi sen tarkoitus. Testamenttiin voidaan määrittää myös sen toimeenpanija, joka huolehtii testamentin määräysten toteutumisesta. 

Jos koet että oikeaoppisen testamentin tekeminen tuntuu monimutkaiselta ja haluat saada apua, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Voit varata maksuttoman 15 minuutin alkukartoituskeskusteluajan Lakitoimisto Kunneksen kanssa. Varaa aika klikkaamalla tästä.

Lue myös:

kunnes lakitoimisto

Niina Kosunen

Lakimies, OTM, HTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja

Lakitoimisto Kunnes apunasi

Varaa maksuton 15 minuutin tapaaminen lakitoimisto Kunneksen Niinan kanssa. Tapaaminen voidaan järjestää kokonaan etänä.

Lakitoimisto Kunnes tarjoaa laajasti palveluita elämän eri tilanteisiin:

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest

Seuraa Somessa

Uusimmat postaukset

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Samankaltaiset postaukset

Miten rahaston arvo määräytyy

Miten rahaston arvo määräytyy?

Rahastosijoittaminen on yksi suosituimmista sijoitusmuodoista, sillä se tarjoaa suhteellisen matalan kynnyksen hypätä mukaan sijoittamiseen. Alkuun

Jätä kommentti

Varaa maksuton 15 minuutin kartoituskeskustelu Lakitoimisto

kunneksen kanssa

Alkukartoituskeskustelun avulla selvität, mitkä oikeudelliset sopimukset ovat oleellisia juuri omalla kohdallasi. Keskustelu toteutetaan etänä yhdessä Lakitoimisto Kunneksen Niina Kosusen kanssa. Keskustelu ei sido sinua mihinkään.