Tämän blogipostauksen takana on tiimistämme Päivi, joka työskentelee päätyössä lastensuojelun sosiaalityöntekijänä. Päivi on perehtynyt opinnoissaan sosiaalityöntekijäksi lähisuhdeväkivaltaan ja kouluttautunut lisäksi työssä aiheesta lisää. Lähisuhdeväkivallan yksi muoto on taloudellinen väkivalta.
Mitä on lähisuhdeväkivalta
Lähisuhdeväkivalta on henkistä tai fyysistä väkivaltaa, joka tapahtuu lähisuhteissa. Lähisuhdeväkivallaksi ei mielletä ainoastaan perheen sisällä tapahtuvaa väkivaltaa, vaan tästä voidaan käyttää termiä perheväkivalta.
Lähisuhdeväkivalta voi tapahtua esimerkiksi:
- ▪︎ perheen sisällä
- ▪︎ sukulaisten keskuudessa
- ▪︎ ystävien keskuudessa
- ▪︎ työpaikalla
- ▪︎ harrastuksissa
- ▪︎ tai oikeastaan missä vaan, jossa ollaan vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa.
Lähisuhdeväkivalta ei ole pelkästään fyysistä väkivaltaa vaan myös henkistä. Henkinen väkivalta saattaa olla vaikeammin tunnistettavissa niin uhrin kuin hänen läheistensäkin näkökulmasta asiaa tarkasteltuna.
Lähisuhdeväkivalta on aina vahingoittavaa sen uhrille. Lähisuhdeväkivallalle yleistä on, että kerta toisensa jälkeen väkivallan tekijä saattaa tehdä teosta raaemman tai julmennan. Siksi on tärkeää että lähisuhdeväkivallasta lisätään tietoutta, jotta väkivallan eri muodot voidaan ajoissa tunnistaa, ehkäistä ja niihin voidaan puuttua. Tässä tekstissä paneudutaan yhteen lähisuhdeväkivallan muotoon, joka on taloudellinen väkivalta.
Taloudellinen väkivalta
Taloudelliseksi väkivallaksi voidaan luokitella:
- ▪︎ itsenäisen rahankäytön estäminen
- ▪︎ itsemääräämisoikeuden rajoittaminen omaan talouteen
- ▪︎ taloudelliseen päätöksentekoon osallistumisen estäminen tai pakottaminen omien rahojen antamiseen toisen käyttöön
- ▪︎ taloudellisella väkivallalla uhkailu tai kiristäminen
Esimerkkejä taloudellisesta väkivallasta voidaan ajatella esimerkiksi parisuhteeseen tai ikääntyneen asioita hoidettaessa. Parisuhteessa taloudellinen väkivalta voi olla toisen rahojen käyttämistä ilman lupaa, rahankäytön estämistä tai rajoittamista sekä kiristämistä. Ikääntyneellä sekä sairauden tai vamman vuoksi heikommassa asemassa olevalla henkilöllä voi olla suurempi riski päätyä taloudellisen väkivallan uhriksi.

Jos tunnistat tilanteen, jossa sinun tai läheisesi:
- ▪︎ rahankäyttöä estetään, et saa käyttää omaisuuttasi haluamaasi asioihin
- ▪︎ sinut pakotetaan käyttämään rahasi johonkin mihin et itse halua
- ▪︎ joku käyttää rahasi sinulta lupaa kysymättä (esimerkiksi jos parisuhteessa on yhteinen tili)
- ▪︎ sinua uhkaillaan tai kiristetään liittyen yllä mainittuihin asioihin
on syytä jäädä pohtimaan onko tilanne ok, vai olisiko kyse taloudellisesta väkivallasta.
Jos tunnistat taloudellisen väkivallan merkkejä omassa tai läheistesi elämässä, on nämä tärkeä nostaa esiin ja kertoa kokemuksesta joka tuntuu väärältä. Jos mietit toimiiko läheisesi väärin, voit myös kysyä nimettömänä apua, esimerkiksi lähisuhdeväkivallasta tietoa ja apua tarjoavan voi Nollalinjan kautta.