lapselle sijoittaminen
lapselle sijoittaminen

Lapselle sijoittaminen – Taloudellista turvaa lapsen tulevaisuuteen

Lapselle sijoittaminen voi olla opettavainen matka koko perheelle. Sijoittamalla lapselle, teet pitkäjänteistä työtä lapsen tulevaisuuden ja taloudellisen turvan hyväksi.

Parhaassa tapauksessa lapselle sijoittaminen opettaa rahataitoja niin vanhemmille kuin lapselle. On kuitenkin hyvä huomioida, että vanhemmille jää vastuu tehdä viisaita ja lapsen etuja palvelevia sijoituspäätöksiä. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä lapselle sijoittaminen tarkoittaa ja miten pääset alkuun.

Lapselle sijoittaminen auttaa turvaamaan lapsen tulevaisuutta

Lapselle sijoittaminen on erinomainen tapa luoda taloudellista turvaa ja auttaa rakentamaan vakaata tulevaisuutta.

Aika on sijoittajan paras kaveri, ja lapselle sijoittaessa tästä kaverisuhteesta voi hyötyä erityisen paljon, sillä pitkä aikahorisontti mahdollistaa tehokkaan korkoa korolle -ilmiön sekä ajallisen hajauttamisen hyödyt. Korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa käytännössä sitä, että tuottojen kertyessä myös niiden päälle kertyy lisää tuottoja, mikä nopeuttaa varallisuuden kasvua pitkällä aikavälillä. Opi lisää korkoa korolle -ilmiöstä.

Säännöllinen sijoittaminen ja ajallinen hajauttaminen auttavat puolestaan tasoittamaan markkinoiden heiluntaa ja pienentävät lapsen sijoitussalkun riskejä. Pitkä sijoitusaika tarjoaakin suojaa lyhytaikaisia markkinaliikkeitä vastaan, mikä tekee lapselle sijoittamisesta vakaampaa.

On kuitenkin hyvä muistaa, että lapselle tehdyt sijoitukset kuuluvat yksinomaan lapselle. Siitä hetkestä lähtien kun raha siirretään lapsen nimiin, vanhemmilla ei ole oikeutta käyttää lapselle sijoitettuja varoja omiin tarpeisiin, ja lapsi saa täydet oikeudet hallita sijoituksiaan 18 vuotta täyttäessään tai jos sijoitukset on realisoitu aiemmin lapsen tilille. Lue lisää lapsen oikeuksista omiin rahoihin.

Milloin on hyvä aika aloittaa lapselle sijoittaminen?

Pitkä sijoitushorisontti, korkoa korolle -ilmiö ja ajallisen hajauttamisen tuomat hyödyt korostavat, että paras aika aloittaa sijoittaminen on mahdollisimman aikaisin. Lapselle sijoittaminen voidaankin aloittaa heti, kun lapsi on syntynyt ja saanut nimen sekä henkilötunnuksen.

Ennen sijoittamista on kuitenkin tärkeää arvioida perheen taloudellinen tilanne. On hyvä varmistaa, että perheen talous on kunnossa, ennen kuin sitoutuu sijoittamaan lapselle. On myös hyvä miettiä lähivuosien mahdollisia riskitekijöitä ja onko niihin varauduttu tarpeeksi.

Useat perheet säästävät lapsilisät lapselle, mutta on hyvä muistaa, että lapsilisä on tarkoitettu koko perheen taloudelliseksi tueksi. Jos perheen talous on vakaalla pohjalla ja kuukausittainen säästösumma, esimerkiksi 20–100 euroa, on mahdollista laittaa sivuun, lapselle sijoittamista kannattaa pohtia. Seuraavaksi kerromme, miten pääset alkuun.

Sijoitustilin avaaminen lapselle

On hyvä huomioida, että esimerkiksi osakesijoittaminen ei ole mahdollista suoraan tavalliselta pankkitililtä. Tällöin tarvitaan erillinen tili, jonka avulla voidaan ostaa, myydä ja hallinnoida lapsen sijoituksia. Lapselle sijoittaminen edellyttääkin yleensä erillisen sijoitustilin avaamista, kuten arvo-osuus- tai osakesäästötiliä.

Jos kuitenkin haluat sijoittaa lapselle esimerkiksi rahastoihin oman pankin kautta, erillisiä sijoitustilejä ei tässä tapauksessa välttämättä tarvita. Tällöin on paras ottaa suora yhteys omaan pankkiin ja kysyä lisätietoa tai tutkia asiaa verkkopankista.

Tässä kirjoituksessa perehdymme kuitenkin arvo-osuus- ja osakesäästötileihin, koska moni vanhempi on mm. kiinnostunut sijoittamaan lapselle Nordnetin kautta, ja tällöin jompikumpi yllä mainituista tileistä on pakollinen.

Arvo-osuustilin avaaminen lapselle

Jos haluat sijoittaa lapsen varoja laajemmin esimerkiksi rahastoihin, ETF:iin tai osakkeisiin, tarvitset tällöin arvo-osuustilin. Olemme laatineet lapsen arvo-osuustilistä kokonaan oman kirjoituksen, jonka voit käydä lukemassa täältä.

Osakesäästötilin avaaminen lapselle

Osakesäästötili on suunniteltu vain osakkeiden ostamiseen. Osakesäästötilin etu on sen tarjoama verohyöty: tilin sisällä voit ostaa ja myydä osakkeita ilman, että maksat veroja yksittäisistä osakemyynneistä. Osingot ovat myös verovapaita tilin sisällä. Veroja maksetaan vasta, kun tililtä nostetaan varoja voitollisesti ulos.

Osakesäästötilille voi tallettaa enintään 100 000 euroa, mutta arvonnousun myötä tilille voi kertyä rajattomasti varoja. Lue lisää osakesäästötilin avaamisesta lapselle tästä.

Nordnet lapselle

Lapselle sijoittaessa on tärkeää valita turvallinen ja helppokäyttöinen sijoitusalusta. Nordnet tarjoaa monipuolisen ja helppokäyttöisen tavan hoitaa sekä omia että lapsen sijoituksia. Mobiilisovelluksen kautta voit helposti seurata sijoitusten kehitystä. Molemmat huoltajat näkevät lapsen sijoitukset kirjautuessaan omille Nordnet-tileilleen – vaatii huoltajille omat Nordnet-tilit. Lue kattava tietopakettimme Nordnet-alustasta.

Miten valita oikeat sijoituskohteet lapselle?

Lapselle sijoittaessa vanhempi toimii lapsen edunvalvojana. On tärkeää tehdä sijoituspäätöksiä, jotka voit perustella lapselle, kun hän täyttää 18 vuotta. Liika riskinotto ei ole suositeltua, ja alaikäisen sijoitusten arvon ylittäessä 20 000 euroa, on huoltajien käännyttävä Digi- ja väestötietoviraston (DVV) puoleen ja annettava vuosittainen selvitys lapsen omaisuudesta.

Pitkä sijoitushorisontti, kulujen minimointi ja pitkäjänteinen säästäminen ovat avainasemassa. Säännöllisellä kuukausisäästämisellä pienikin summa voi kasvaa merkittäväksi ennen lapsen täysi-ikäistymistä.

Lapselle sijoittaessa on tärkeä huomioida vanhemman tietotaito ja sijoitusosaaminen. Jos vanhemmalla ei ole juurikaan kokemusta sijoittamisesta, yksinkertaisimmat ja kustannustehokkaimmat sijoituskohteet voivat olla paras vaihtoehto. Esimerkiksi matalakuluiset indeksirahastot tai ETF:t eli pörssilistatut rahastot tarjoavat hajautettua sijoittamista alhaisin kuluin.

Tee lapselle sijoittamisesta säännöllistä

Esimerkki säännöllisen sijoittamisen hyödyistä: Jos sijoitat lapselle kymmenen vuoden ajan 20 euroa kuukaudessa indeksirahastoon, jossa vuosittainen tuotto-odotus on kuvitteelliset 7 %, arvo-osuustilillä olisi kymmenen vuoden kuluttua noin 3 421 euroa. Jos et jatka sijoittamista mutta jätät rahat tilille, korkoa korolle -ilmiön avulla arvo kasvaisi viidessä vuodessa noin 4 800 euroon.

Huom! Säännöllistä sijoittamista voi helpottaa esimerkiksi automatisoidun kuukausisäästämisen avulla. Lue lisää täältä.

Huomioi lahjavero

Lapselle sijoittaessa on tärkeää huomioida lahjavero. Jos yksittäinen lahja tai kolmen vuoden aikana saadut lahjat samalta lahjoittajalta ylittävät 4 999 euroa, lahjavero tulee maksettavaksi. On hyvä huomioida, että molemmat vanhemmat voivat antaa lapselle verovapaasti 4 999 euroa kolmen vuoden aikana eli yhteensä 9 998 euroa. Lahjaveron asteikko on progressiivinen ja veroprosentti riippuu lahjan arvosta.

Aloita sijoittaminen Nordnetissä!

Nordnet on yli 500 000 suomalaisen sijoittajan valinta.

Sijoita osakkeisiin tai aloita rahastosijoittaminen vain 15 eurolla!

*Sisältää kaupallisen linkin

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest

Seuraa Somessa

Uusimmat postaukset

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Samankaltaiset postaukset

Miten rahaston arvo määräytyy

Miten rahaston arvo määräytyy?

Rahastosijoittaminen on yksi suosituimmista sijoitusmuodoista, sillä se tarjoaa suhteellisen matalan kynnyksen hypätä mukaan sijoittamiseen. Alkuun

Jätä kommentti