Kyseessä on vuonna 2017 kehitetty kryptoväline, joka koostuu sanoista Non-Fungible Token.
Non-fungible tarkoittaa suomennettuna korvaamatonta ja token kolikkoa eli korvaamaton kolikko. Kolikko on tässä tilanteessa melko hämäävä sana, koska kyseessä on täysin digitaalisessa muodossa oleva asia, samoin kuin esimerkiksi kaikki kryptovaluutat – niillä ei ole ollenkaan fyysistä muotoa.
NFT:tä voisi kutsua digitaaliseksi aitoustodistukseksi, jossa kunkin NFTn omistajan ja tekijän tiedot merkitään tai niin sanotusti lukitaan lohkoketjuun. Tämä merkitsemismuoto tekee NFT:stä uniikin, koska lohkoketjuun merkittyä tietoa on erittäin vaikea väärentää tai muuttaa. Tietoa voin vain jatkossa lisätä, mutta jo lohkoketjussa olevaa tietoa ei voi muuttaa tai poistaa. Uniikkius onkin ykkös juttu, joka tekee NFT:stä mielenkiintoisen niin sijoittajille kuin myös tekijöille.
Eli siinä missä esimerkiksi fyysinen taulu, kirja tai video voidaan monistaa ja myydä eteenpäin, NFT-muodossa olevalle teokselle ei voi tehdä näin, koska lohkoketjuun merkittyä informaatiota ei voi muokata, monistaa tai väärentää. On olemassa vain yksi uniikki kappale. Näin ajateltuna NFT onkin oiva tapa välttää väärennökset, koska lohkoketjuun merkitty tieto ei valehtele. Jos joku yrittää kopioida esimerkiksi jonkin digitaalisen taideteoksen ja myydä sitä aitona, voidaan lohkoketjusta tarkistaa faktat ja kumpi teos tehtiin ekana.
Näkisin, että NFT:llä on paljon potentiaalia tulevaisuudessa ja se voi tämän hetkisistä kohteista laajeta moniin eri tarkoituksiin.
Mikä ihme se lohkoketju oikein on?
Jos lohkoketju on sinulle vielä tuntematon käsite, voidaan lyhyesti ja ytimekkäästi sanoa, että lohkoketju on nimensä mukaisesti digitaalisesti yhteen lohkotettua dataa eli tietoa. Nämä yhteen liitetyt lohkot muodostavat pitkän ketjun lohkoja, jolloin lopputuloksena on mikäs muukaan kuin lohkoketju (englanniksi blockchain). Kyseiseen lohkoketjuun voi tallentaa mitä tahansa digitaalista tietoa tai NFT:stä puhuttaessa digitaalista taidetta tai teoksia.
Lohkoketjua pidetään erittäin turvallisena tiedon säilytysmuotona, koska kyseinen digitaalinen informaatio hajautetaan ja se säilötään lukuisille eri servereille eli palvelimille ympäri maailmaa.
Lohkoketjuun voidaan aina lisätä uutta tietoa, mutta sinne jo tallenettua tietoa ei voida muuttaa tai poistaa. Tämän ominaisuuden ansiosta tietoa on lähes mahdotonta väärentää: jos muutat tietoa yhdessä lohkossa pitäisi sinun tehdä niin myös edellisessä lohkossa ja sitä edellisessä ja sitä edellisessä… Eli käytännössä mahdotonta.
NFTn kannalta tämä ominaisuus auttaa tehokkaasti suojaamaan NFT-teoksia ja niiden aitoutta ja uniikkiutta. Tekijöiden kannalta tämä on hyvä juttu, koska näin voidaan ehkäistä väärennöksiä. Omistajien kanssa sama homma, koskaa omistajuus voidaan todistaa lohkoketjussa olevalla tiedolla.
Mikä kaikki voi olla NFT:tä?
Oikeastaan lähes kaikki mikä on digitaalisessa muodossa, kuten digitaaliset videot, taideteokset, valokuvat ääniteokset, GIF-tiedostot tai jopa twiitit voivat olla NFT:tä. Lisäksi nykypäivänä NFT ulottuu myös urheiluun ja pelimaailmaan saakka ja mm. Lionel Messi julkaisi oman NFT-kokoelmansa ja NBA on luonut digitaalisia keräilykortteja ja videoita.
Muutenkin taiteilijat ovat viime aikoina ahkerasti kääntäneet omaa taidettaan digitaaliseen muotoon ja NFT:ksi. NFT-taidetta onkin myyty tänä vuonna suurilla summilla ja mm. Beeble taiteilijanimellä tunnettu Mike Winkelmann myi NFT-kokoelmansa 69 miljoonalla!! Tällä myynnillä hän pääsi top 3 arvokkaimman taiteilijan joukkoon (elossa olevien siis).
Myös luottoyhtiö Visan kerrottiin hetki sitten ostaneen 150 000 dollarissa CryptoPunk NFT avatar. Ostolla Visa haluaa tukea kryptovaluuttamarkkinoita. Visa on myös kiinnostunut ottamaan kryptovaluutat yhdeksi maksuvaihtoehdokseen, mutta vielä tämä mahdollisuus on testitasolla.
Kattavamman NFT artikkelin voit käydä lukemassa täältä.
Lue myös: