Sijoitusahdistusta ilmassa? – Sijoittaminen haastavissa olosuhteissa

Kun sijoittamisen on aloittanut vuoden 2021 aikana, kuten allekirjoittanut, voi sijoitussalkku olla tällä hetkellä melko punavoittoinen väriltään. Mieli voi olla synkkänä, sillä odotukset tuotoista ovat voineet olla hyvin erilaiset sijoittamisen alussa, varsinkin sijoitusbuumin ollessa kuumimmillaan ja osakkeiden arvojen noustessa kohti all-time-high -lukemia.

Mitä tehdä, kun kaikki on miinuksella? Pitäisikö vain luovuttaa ja lopettaa sijoittaminen? Pitäisikö omistukset myydä tappiolla, odottaa mahdollista nousua vai miten toimia nykyisessä markkinatilanteessa? Entäpä jos nyt haluaisi aloittaa sijoittamisen – kannattaako tämä? Näihin kysymyksiin ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta, mutta omat päätökset kannattaa tehdä harkiten – ei tunteiden perusteella. Suuria pikavoittoja ei myöskään kannata odottaa – tällöin suosittelen sijoittamaan rahat suoraan lottoarpoihin.

Sijoitussuunnitelmalla yli muuttuvien aikojen

Mielestäni nämä hetket sijoittamisessa ovat olleet oppimisen kannalta olennaisia: olen huomannut pystyväni pitämään pään kylmänä ja hallitsemaan tunteitani, vaikka sijoitussalkussani olevien osakkeiden arvosta on sulanut iso osa.

Olen luottanut omaan sijoitussuunnitelmaani, vaikka mitään sataprosenttista varmuutta markkinatilanteen muuttumisesta parempaan ei ole. Sota Euroopassa on edelleen käynnissä, korona jyllää edelleen vaikuttaen maailman tilanteeseen ja mediassa puhutaan jatkuvasti inflaatiosta ja taantumasta. Tämä ei ole helppoa aikaa aloittelevalle sijoittajalle olla mukana sijoittamisen maailmassa, eikä kukaan pysty varmasti ennustamaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Epävarmuuden kanssa eläminen kuuluu aina sijoittamiseen. Eräs ystäväni onkin ilmaissut, että ainoa varma asia sijoitusmaailmassa on, että osakkeiden kurssikäyrät menevät oikealle.

Oma sijoitussuunnitelmani on siinä mielessä ollut toimiva, että olen ostanut lähinnä osinkoyhtiöitä, ja osingot ovat kilahdelleet tilille markkinatilanteesta huolimatta. En ole halunnut myydä ostamiani osakkeita, sillä edelleenkin uskoni kyseisiä yhtiöitä kohtaan on olemassa, ja osaa kohtaan kasvanut huomattavasti. Luotan myös siihen, että pitkässä juoksussa hyviin yhtiöihin sijoittaminen ajallisesti hajautettuna toimii paremmin kuin oma osaamiseni ennakoida markkinatunnelmia.

Hienoimpana saavutuksena omassa sijoitustaipaleessani on, että osinkojen määrä on yli kymmenkertaistunut viime vuoteen verrattuna

Olen pyrkinyt myös pikkuhiljaa lisäämään omistuksiani, ja samalla olen onnistunut monen yrityksen osalta laskemaan osakkeiden keskihintaa. Positiivista osakkeiden omistamisessa on haastavasta tilanteesta huolimatta se, että omistamieni osakkeiden määrä ei katoa, vaikka niiden markkinahinta olisi tällä hetkellä alempana kuin ostaessa, ja tilanne voi vielä muuttua pitkällä tähtäimellä monta kertaa. Hienoimpana saavutuksena omassa sijoitustaipaleessani on, että osinkojen määrä on yli kymmenkertaistunut viime vuoteen verrattuna. Tästä olen erittäin ylpeä, ja into sijoittamiseen on vain kasvanut! Innostuksestani ja mielenkiinnosta sijoittamista kohtaan pyrin pitämään yllä, ja samalla lisään vähitellen osaamistani aiheesta.

Oman sijoitusosaamisen jatkuva kehittäminen ja omista virheistä oppiminen osana sijoittamista

Oma lyhyt sijoitushistoriani sisältää myös monenlaista ”kantapään kautta” oppimista. Aloitin turhan hanakasti rahastoihin sijoittamisen, enkä tajunnut hajauttaa riittävästi ajallisesti. Ostin välillä osaa rahastoista näin jälkikäteen ajateltuna liian isolla summalla kerralla. Lisäksi hajautin vähän liiankin innokkaasti erilaisiin valitsemani palveluntarjoajani rahastoihin. Tästäkin olen nyt ottanut opiksi – ainakin luulen vahvasti näin. Vaikka olen ollut tietoinen ostamieni rahastojen kuluista, ja otin osin tietoistakin riskiä sijoittaessani lähes 10 eri rahastoon, en enää toimisi samalla tavalla. Olen myynyt pois sopivassa tilanteessa pois mielestäni ”huonompia” eli suurelta osin korkeampikuluisia rahastoja, ja keskittynyt lähinnä muutamaan indeksirahastoon näiden ollessa todella pienikuluisia ja riittävän hajautettuja sellaisenaan omiin tarpeisiini nähden. Olen myös pyrkinyt huomioimaan hajautuksessa sen, että rahastojen osalta sijoitan tällä hetkellä niihin rahastoihin, joissa ei ole juurikaan päällekkäisyyttä omistamieni suorien osakkeiden kanssa, jotta kaikki varat eivät ole samassa korissa.

Oma osaamiseni sijoittamisessa ei ole vielä valtava, ja se on tärkeä tunnistaa. Turvaudun soveltamaan muualta saatuja tietoja oman kykyni mukaan, ja lisäksi kyselen, kuuntelen ja keskustelen aiheesta aina, kun se on mahdollista. Teen eri lähteistä saadun tiedon pohjalta päätökseni sijoittamisesta. Otan täyden vastuun sijoituksistani ja niihin liittyvistä riskeistä. En sijoita rahaa, jota en ole tietyissä määrin valmis menettämään – toki sijoitusvarojeni täysi menetys olisi suuri pettymys. Toisaalta olen myös sellainen, että mieluummin nipistän muista mahdollisista menoistani, matkustamista lukuun ottamatta, jotta voin sijoittaa suhteellisen pienestä palkastani mahdollisimman suuren osan tiettyjen pakollisten kulujen jälkeen. Tämä on oma valintani, jonka kanssa haluan elää ja teen kovasti töitä näiden tavoitteideni eteen.

dunedin tutkimus

Ennakointi, hajauttaminen ja omien varojen mukaan eläminen säästämisen ja sijoittamisen perustana

Nyt ruoan, sähkön sekä monien muiden palveluiden tai tuotteiden hintojen noustessa kyky realismiin on myös tärkeää: en sijoita rahaa, joka olisi parempi käyttää tai varata nousevien kulujen maksamiseen. Niinpä olen tehnyt itselleni sopivan systeemin, jolla jaan tuloni tarvittaviin käyttötarkoituksiin. Palkkapäivänä laitan pakolliset asumiskulut lainanhoitotilille, jolta asuntolaina, hoitovastike, vakuutukset, sähkölaskut sekä muut vastaavat laskut tulee maksettua. Tämän jälkeen olen nyt myös säästänyt ensi vuonna nousevaa asuntolainan kuukausierää sekä kasvavia sähkökuluja varten, jotta voin mieluummin ennakoida kuin reagoida. Minulla on myös pahan päivän varalle olemassa tili, jolta en käytä varoja lainkaan. Lisäksi työpaikkani henkilöstörahastoon kertyy joka vuosi lisää varoja, jotka pidän rahastossa toistaiseksi. Olen myös hajauttanut osakkeiden ja rahastojen lisäksi varoja kryptovaluuttoihin. Ennakointi, hajautus ja omien tulojen ja menojen täsmäytys ovat mielestäni tärkeimpiä teitä tasapainoiseen talouteen.

Mikäli elämäntilanne sitä vaatisi, olisin valmis myös vähentämään sijoittamiseen käyttämääni rahamäärää. Ymmärrän myös, että kaikilla ei nykytilanteessa ole mahdollisuutta lähteä sijoittamisen maailmaan, jossa riskejä ja epävarmuutta riittää aina. Toivon kuitenkin avoimella keskustelulla sijoittamisesta ja säästämisestä avaavani aidosti ja rehellisesti sitä, mitä säästäminen ja sijoittaminen voivat olla, ja ettei sijoittaminen välttämättä vaadi loputtomasti aikaa ja varoja, vaan jokainen voi tehdä omalla tavallaan näitä edellä mainittuja.

Yksi huomionarvoisista seikoista on myös se, että kaikki sijoittamisesta saadut opit eivät missään nimessä kartuta maallista omaisuutta. Arvokkaimpina oppeina omalla taipaleellani pidän esimerkiksi sitä, että sijoittamisen yhteydessä olen oppinut entistä paremmin tunnistamaan omia ajattelu- ja toimintatapoja, sietämään jatkuvaa epävarmuutta ja tasapainottamaan omaa talouttani, haastavistakin olosuhteista huolimatta. Ohessa vielä muutama oma suosikkini käytännönläheisistä sijoitusvinkeistä, näin aloittelevan sijoittajan ajatuksin.

Vinkkini sijoittamiseen:

  • Tiedä omat tulot ja menot, jotta tiedät, miten paljon voit sijoittaa.
  • Sijoita vain se, minkä olet valmis pitämään sijoituksissa pidempään tai jopa menettämään – älä sijoita pakollisia elämiseen tarvittavia varoja.
  • Tee oma, realistinen sijoitussuunnitelma ja pysy siinä – muista kuitenkin tarkistaa suunnitelma säännöllisesti. Mieti myös miten, mihin ja millaisella aikajänteellä haluat sijoittaa, ja tunne riittävän hyvin sijoituskohteesi.
  • Älä toimi tunteen vallassa vaan toimi harkiten – maltti on valttia.
  • Pitkäjänteisyys palkitaan, ja pidempi sijoitushorisontti on yleensä lyhyttä tuottoisampi.
  • Jatkuva oppiminen auttaa kehittymään sijoittajana.
  • Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa – sijoittamisen voit aloittaa myös pienelläkin summalla.

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Paula

Paula

Paula on elämäniloinen ja kunnianhimoinen, sijoittajana alkutaipaleella oleva nainen.

Johtamiseen, kehittämiseen ja viestintään suuntautuneella, finanssialan yrityksessä työskentelevällä Paulalla löytyy monipuolisia mielenkiinnon kohteita.

Sijoittamisen Paula aloitti vuonna 2021 ja sittemmin tutuksi ovat tulleet niin rahastot, osakkeet kuin kryptovaluutatkin.

Lapsuudesta asti säästämiseen tottunut Paula elelee Oulussa yhdessä avopuolison sekä kahden pojan kanssa.

Suurena haaveena Paulalla on tasapainotella entistä paremmin kodin, kaiken mielenkiintoisen tekemisen sekä työuralla etenemisen kanssa samalla varallisuutta ja elämänkokemusta kartuttaen.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Paulan aiemmat postaukset

Mikä on osakesäästötili

Mikä on osakesäästötili?

Mikä on osakesäästötili, ja miksi siitä puhutaan paljon sijoittamisesta puhuttaessa? Lue osakesäästötilistä sekä sen ominaisuuksista, jotta voit päättää, onko se oikea vaihtoehto omaan sijoittamiseesi.

Osavuosikatsaus, sijoittaminen, osakesijoittaminen

Osavuosikatsaus – mistä on kyse?

Osavuosikatsaus – mistä on kyse, ja miten voit sijoittajana hyötyä osavuosikatsausten aikana saatavasta tiedosta menestyäksesi sijoittajana? Blogiteksti avaa osavuosikatsausta terminä sekä osavuosikatsausten merkitystä sijoittajalle.

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.