Ruokahävikki on nimensä mukaisesti syömäkelpoista ruokaa, joka syystä tai toisesta päätyy hävikiksi, eli roskikseen. Ruokahävikki kurittaa ympäristön vuoksi meidän kukkaroa, joten siksi onkin syytä pohtia, miten välttää ruokahävikki!
Ruokahävikkiä syntyy kotitalouksien lisäksi kaupoissa, ravintoloissa, tuotannossa sekä myös teollisuudessa. Koska ruokahävikin syntyminen on yhteiskunnallinen ja maailmanlaajuinen ongelma, on siihen ottanut kantaa myös YK; ”YK:n kestävän kehityksen tavoitteena on puolittaa maailmanlaajuinen elintarvikejätteen määrä vuoteen 2030 mennessä jälleenmyyjä- ja kuluttajatasolla sekä vähentää elintarvikejätettä ruokaketjun kaikissa osissa.” (Lähde: www.kuluttajaliitto.fi)
Suomessa ruokahävikin määrä on kokonaisuudessa vuodessa 360 miljooonaa kiloa vuodessa, josta kotitalouksien osuus on yli kolmasosa. Hävikkifoorumin tutkimuksen mukaan kotitalouksien ruokahävikki jakaantuu seuraavasti:
- 23% vihannekset ja juurekset
- 17% hedelmät ja marjat
- 15% kahvi, tee ja kaakao
- 12% maitotuotteet
- 12% viljatuotteet
- 8% liha, kala ja kananmuna
- 8% muu
- 4% valmiit ateriat
Kun heität ruokaa roskiin, heität myös rahaa hukkaan
Tutkimuksien mukaan ruokahävikin myötä roskiin päätyy Suomessa vuosittain rahaa 500 miljoonaa euron edestä. Yleisimpiä syitä ruoan poisheittämiseen ovat sen pilaantuminen, liian iso annoskoko tai liian suuri määrä valmistettua ruokaa, joka ei usean päivän jälkeen enää maistu.
Miten ruokahävikkiä ja samalla rahanmenoa voisi hillitä? Listasimme alle muutaman vinkin:
- Suunnittele ruokaostokset tarpeen mukaan. Mieti valmiiksi mitä tulevina päivinä syödään ja kuinka paljon.
- Vältä kaupassakäynti päivittäin. Kun suunnittelet ostokset ja ruoat, välttyy hutiostosten määrä.
- Pyri valmistamaan ruokaa sopiva määrä. Jos ruokaa jää yli, pakasta se. Älä kuitenkaan tee pakastimesta roskiksen korvaajaa, vaan pidä myös ”hävikkiruokapäiviä”, jolloin syöt jo olemassa olevaa ruokaa.
- Kaappiin unohtunut ruoka voi päästä helposti pilaantumaan. Pyri valmistamaan tuotteet joiden päiväys lähestyy, tai hädän hetkellä muista taas mahdollisuus pakastaa tuote! Kaikki tuotteita ei voi pakastaa, mutta esimerkiksi liha, kala, leivät ja hedelmät säilyy pakastimessa.
- Parasta ennen päiväys – merkintä ei tee tuotteesta vielä pilaantunutta, vaan se on aika jonka tuote säilyy vähintään. Jos tuote yhä näyttää, tuoksuu ja maistuu normaalilta, voi sitä hyvin käyttää.
- Viimeinen käyttöpäivä – merkintä löytyy useimmiten tuotteista, joiden säilymisaika on lyhyempi. Nimikin sen kertoo, kyseessä on päivä jolloin tuote pitää viimeistään käyttää.
- Säilytä ruoat ohjeiden mukaan, tällöin ne säilyvät luvatun ajan
- Jatkojalosta ruokia, esim. perunamuussista rieskoja, kaurapuurosta leipää..
Helpotusta ruokakuluihin ostamalla hävikkiruokaa
Hävikkiruokaa ostamalla voit pienentää myös ruokakulujasi. Huomioithan kuitenkin että halu ei kiilaa tarpeen edelle ja halpa hinta houkuttele ostamaan jotain, mitä et oikeasti tarvitse. Kuitenkin välillä voi tehdä myös hyviä löytöjä ja säästää rahaa!
Koska kauppojen tuotevalikoima on nykyisin laaja, on olemassa valitettavasti paljon tuotteita jotka ei päädy kuluttajien ostoskoreihin. Punalaputettujen tuotteiden lisäksi ruokahävikkiä auttaa vähentämään mm. Matsmart.fi, joka myy edulliseen hintaan kauppojen valikoimasta poistuneita tuotteita!
Tiesitkö, että osa ravintoloista vähentää myös ruokahävikkiä myymällä ylitse jääneitä aterioita halvempaan hintaan!
Jos haluat lukea seuraajiemme vinkit ruokakulujen hallintaan, kurkkaa postaus täältä!
Seuraa taloudellisia ruokavinkkejä myös Instagramissa Budjettikeittiössä – tilillä!